μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Σε μια πόλη τουριστική- όπως ισχυριζόμαστε ότι είναι η πόλη μας- όλα πρέπει να αλλάζουν. Να είναι ευέλικτα προκειμένου οι επισκέπτες να εξυπηρετούνται. Να φεύγουν ευχαριστημένοι. Θυμάστε τα προηγούμενα; Η αγορά ήταν κλειστή αλλά όταν άξιζε τον κόπο (π.χ. για μια άφιξη κρουαζιερόπλοιου) τα καταστήματα λειτούργησαν κανονικά. Το μουσείο καπνού ήταν εκτός λειτουργίας αλλά όταν έπρεπε αναζητούνταν και βρίσκονταν το προσωπικό για να υποδεχθεί το γκρουπ από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Κάπως έτσι έγινε χθες με τον αγιασμό των υδάτων.

 

Η εκκλησία και η ώρα άλλαξαν προκειμένου να διευκολυνθεί ο επισκέπτης. Που δεν ήταν τυχαίος. Επρόκειτο για τον πρόεδρο της ΝΔ και της Κυβερνήσεως. Ο Άγιος Γιάννης έγινε Άγιος Νικόλαος. Η πομπή επρόκειτο να ξεκινήσει στις 11 το πρωί από την εκκλησία. Ξεκίνησε τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα. Σιγά το πρόβλημα…

 

Αν μάλιστα θέλουμε να είμαστε δίκαιοι τότε αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο επίσημο πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης. Η εκκλησία την ημέρα των Θεοφανείων είχε αλλάξει νωρίς. Με πρωτοβουλία της Μητρόπολης κι όχι λόγω της παρουσίας του Πρωθυπουργού. Έκανε και κρύο. Πολύ κρύο χθες στο λιμάνι. Πόσος περισσότερος κόσμος θα προσέρχονταν; Όχι πολύς. Πάντως από αυτούς που δεν ενημερώθηκαν για την επίσπευση της θρησκευτικής τελετής κάποιος πρέπει να ζητήσει συγνώμη. Έτσι δεν είναι; Υπήρξαν άνθρωποι που βρέθηκαν στο λιμάνι όταν όλα είχαν τελειώσει….Έμειναν με την όρεξη. Θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι του χρόνου!

 

Ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Δευτέρας έτυχε θερμής υποδοχής στο Δημαρχείο. Η Δήμαρχος πρώτη και καλύτερη αναφώνησε στην αυλή: «Επιτέλους ένας Πρωθυπουργός στο Δημαρχείο». Ήταν με διαφορά η πιο χαρούμενη απ’ όλους τους άλλους. Είχε απόλυτο δίκιο. Πρωθυπουργός στο Δημαρχείο είχε να φανεί πολλά πολλά χρόνια. Το 2002 ο Στάθης Εριφυλλίδης υποδέχθηκε τον Κώστα Καραμανλή. Πριν ο τελευταίος αναλάβει τα ηνία της χώρας. Η επίσκεψη ήταν επίσκεψη αρχηγού της ΝΔ, που έγινε σε προεκλογική περίοδο. Τότε είχε εκλογές ο Εριφυλλίδης.

 

Παρά το δύσκολο και της ημέρας και της ώρας ο κ. Σαμαράς έφθασε στο Δημαρχείο σα να ξεκίνησε εκείνη την ώρα το πρόγραμμα του. Οι δραστηριότητες που είχαν προηγηθεί δεν φάνηκε να τον έχουν επηρεάσει. Αντίθετα οι άνθρωποι που τον υποδέχθηκαν (γνωρίζοντας τι είχε μεσολαβήσει) ήταν συνεχώς κοντά του. Με λόγια «θερμά» προσπάθησαν να παρηγορήσουν έναν άνθρωπο που δεν δήλωσε, ούτε φαίνονταν κουρασμένος. Για αυτό κι η συζήτηση στο γραφείο της Δημάρχου διήρκεσε 30 περίπου λεπτά. «Κι εμείς δεν περιμέναμε να μείνει τόσο» έλεγαν οι συνεργάτες της κ. Τσανάκα.

 

Ο Φίλιππος Αναστασιάδης τον προσκάλεσε στην αναβίωση του εθίμου του Αράπη- σε μια περιοχή με πολλούς νεοδημοκράτες, είπε στον κ. Σαμαρά- αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το τηλέφωνο του Δημάρχου Παγγαίου για να εξηγήσει τους λόγους που δεν θα επισκέπτονταν τη Νικήσιανη. Μίλησε με εκπρόσωπο του πολιτιστικού συλλόγου, μετά από κλήση που έκανε ο κ. Αναστασιάδης. Πλέον το κινητό τηλέφωνο του Δημάρχου Παγγαίου είναι συλλεκτικό. Το έπιασε και το χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος!

 

Η προεκλογική επίσκεψη στην πόλη μας του κ. Σαμαρά δεν είχε σπουδαίες ειδήσεις κι άλλα τοπικού ενδιαφέροντος νέα. Ήταν μια επίσκεψη σύντομη αλλά όχι τυπική. Τα στελέχη του κόμματος το ευχαριστήθηκαν. Άνοιξαν την αγκαλιά τους εντός της οποίας ο κ. Σαμαράς αναπαύτηκε ένα βράδυ και σχεδόν ένα πρωί. Τονώθηκε το ηθικό τους, με νέα ορμή σπεύδουν πλέον στην προεκλογική τους προσπάθεια. Όλα τα άλλα είτε δεν υπήρξαν, είτε δεν υπολογίζονται ως κάτι θετικό. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ας μη το ξεχνάμε.

 

Υπό όλες αυτές τις συνθήκες μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το «ντέρμπι» του ΣΥΡΙΖΑ παρά η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Καβάλα. Θα μπει ή δεν θα μπει καμαρωτός καμαρωτός στο Στέκι της Νέας Πόλης ο Σάββας Εμινίδης; Επί της πολύ επίκαιρης ερωτήσεως υπάρχουν δύο εντελώς αντίθετες μεταξύ τους απαντήσεις. Ένα μεγάλο «Όχι» από τη μια, ένα μεγάλο «Ναι» από την άλλη.

 

Ο πρώην βουλευτής άρχισε προεκλογικό αγώνα! Αυτό ισχυρίζεται ο ίδιος, αυτό δείχνουν οι πράξεις και κινήσεις του. Το Σάββατο βρέθηκε στα χωριά του Παγγαίου όπου κινήθηκε στα καφενεία. Σε όλους ανακοίνωνε τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας! Δυσκολευτήκαμε να το πιστέψουμε. Είναι ωστόσο αλήθεια. Μεγάλη αλήθεια. Παρέα με το Γιώργο Λιόλιο εμφανίστηκαν στο χωριό Καραβαγγέλη κι έτσι μίλησαν στην μοναδική καφετέρια που υπάρχει εκεί.

 

Χθες ο Σάββας Εμινίδης ήταν στο λιμάνι για τον αγιασμό των υδάτων. Ρωτήθηκε από πολλούς γνωστούς και φίλους. Απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Είπε ότι είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, η  επίσημη ανακοίνωση –είπε- θα γίνει πολύ σύντομα. Για να τα λέει όλα αυτά ο κ. Εμινίδης κάπου θα βασίζεται. Χαμογελά όταν τον ρωτούν σχετικά. Αποφεύγει να «ανοίξει» όλα τα χαρτιά του. Πάντως κινείται προεκλογικά, είναι φως φανάρι.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας αφήνει να εννοηθεί ότι άλλη θα είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου.  Δεν θα υπάρχει σε αυτό Σάββας Εμινίδης. Ήδη οι κομματικοί (και η κ. Λάγρα) λέγεται ότι συμπληρώθηκαν με την Κατερίνα Γεροστεργίου. «Να πιστέψετε εμάς» λένε τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όλα τα άλλα σενάρια. Τόσο του Εμινίδη όσο και του Τάσου Τσαλδαρίδη. Καλά, ο Τάσος όπως φαίνεται «κόπηκε» νωρίς.

 

Παρεξήγηση έγινε στο ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα ακόμη και ο Κώστας Παπακοσμάς να θεωρείται υποψήφιος βουλευτής. Ανακοινώθηκε στη συνάντηση της Δευτέρας ότι του έγινε πρόταση. Ακολούθησε θερμό χειροκρότημα. Λίγη ώρα μετά ο Κώστας Παπακοσμάς απάντησε αρνητικά στη πρόταση. Αυτό το μέρος της διαδικασίας δεν έγινε ευρύτερα γνωστό. Όσοι έμειναν στο… χειροκρότημα έλεγαν και χθες για σίγουρο υποψήφιο βουλευτή τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη.

 

Τα έχει αυτά μια κομματική διαδικασία που δεν τελειώνει εκεί που νομίζεις ότι όλα κρίθηκαν οριστικά. Το σκόπιμο χειροκρότημα προκειμένου να πεισθεί ο προταθείς και να τελειώνουμε, είναι κόλπο που δεν αποδίδει πάντα. Χειροκροτούσαν την Δευτέρα τα στελέχη αλλά οι απαντήσεις δεν άλλαζαν. Ήταν αρνητικές.

 

Το άλλο κόλπο είναι αυτό με το φλουρί της βασιλόπιτας. Ο Λεωνίδας Παππάς έτυχε το φλουρί στην πίτα του ΠΑΣΟΚ. «Τώρα και υποψήφιος βουλευτής» του είπαν και τον χειροκρότησαν. Κι αυτός όμως απάντησε αρνητικά.

 

Δεν εμφανίστηκαν στην Καβάλα όσο ήταν εδώ ο Αντώνης Σαμαράς. Ο λόγος για τον Σάββα Μιχαηλίδη και τον Νίκο Κιοσέ. Αυτό και μόνο σημαίνει πολλά. Για τον κ. Κιοσέ λέγεται ότι είχε «εσωκομματικό» πόλεμο. Αντίθετα ήταν το δημαρχείο το βράδυ της Δευτέρας η Βάσω Παπουτσή και ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. Μέχρι να φθάσει ο πρόεδρος από τη Ξάνθη ο πρώην Δήμαρχος Φιλίππων έκανε φροντιστήριο στον Ιορδάνη Παπαντίδη επί της πιθανής κατανομής των εδρών του Νομού Καβάλας. Ο κ. Τσαταλμπασίδης πιστεύει ότι οι έδρες μπορεί να μοιραστούν 2-2.

 

Απέφυγε την παραλία της Καβάλας χθες ο Βασίλης Λεμονίδης. Πήγε στην ίδια τελετή στην Ραψάνη. Όχι μόνο βούτηξε για τον σταυρό αλλά τον έπιασε κιόλας. Ο κόσμος που ήταν εκεί έσπευσε να του δώσει συγχαρητήρια, να του ευχηθεί τα καλύτερα σε οικογενειακό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

 

Στις εσωκομματικές διαδικασίες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε το όνομα του Λάζαρου Βασιλειάδη. Η πρόταση είχε συνέχεια μέχρι που ζητήθηκε να υποβληθεί αίτηση! Ο κ. Βασιλειάδης δεν συμφώνησε να καταθέσει αίτηση, άλλωστε η πρόταση δεν ήταν αυτοπρόταση. Τον πρότειναν άλλοι. «Έτσι έγινε με όλους, έτσι πρέπει να γίνει και σε αυτή τη περίπτωση» ήταν η απάντηση του κόμματος. Ο κ. Βασιλειάδης συνέχισε να αρνείται κι όλα τέλειωσαν άδοξα και πολύ νωρίς. Η εσωκομματική διαδικασία «έφαγε» την ουσία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης