• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το 2007 είχε επισκεφθεί την Καβάλα ως Πρωθυπουργός (και πρόεδρος της ΝΔ) ο Κώστας Καραμανλής. Τότε το επίσημο πρόγραμμα είχε όλο υλοποιηθεί στο Διοικητήριο κι ο πρωταγωνιστής (εκτός φυσικά από τον Πρωθυπουργό) ήταν ο τότε Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής.  Με αφορμή εκείνη την επίσκεψη και τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν είχε δημιουργηθεί η αξέχαστη συνέχεια. Ο κ. Καλλιοντζής επέλεξε την καλύτερη φωτογραφία του με τον κ. Καραμανλή και την έκανε κορνίζα. Όχι μία αλλά περισσότερες,  που αμέσως μετά τοποθετήθηκαν όχι μόνο στο γραφείο του Νομάρχη αλλά και στους άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν οι συνεργάτες του.

 

Όταν μετά από καιρό ένα τηλεοπτικό συνεργείο επισκέφθηκε τον κ. Καλλιοντζή- για άσχετο θέμα- βιντεοσκόπησε και πρόβαλε την κορνίζα με την φωτογραφία. Ήταν ακόμη και τότε κάτι ασυνήθιστο αυτό που έκανε ο Νομάρχης. Θεώρησε τόσο σημαντική την φωτογραφία του με τον Κώστα Καραμανλή που την έκανε κορνίζα κι αμέσως μετά την είχε να την δείχνει σε όλους όσους τον επισκέπτονταν. Εκείνα τα χρόνια ήταν σαφώς διαφορετικά. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στον αρχηγό του κόμματος τους. Τον λατρεύουν και τον έχουν πρότυπο. Αυτοί οι άνθρωποι μειώνονται συνεχώς.

 

Δεν φταίνε για αυτό οι άνθρωποι, ακόμη κι αν είναι αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Φταίνε οι πρόεδροι και ηγέτες. Τα έκαναν … σαλάτα με αποτέλεσμα και να απομυθοποιηθούν και να κατηγορηθούν για το σημείο που έφθασε η χώρα. Σκηνές αποθέωσης που πρόσφατα σχετικά γνώρισαν στην Καβάλα ο Γιώργος Παπανδρέου και οι άλλοι πολιτικοί είναι μια «δύσκολη» ανάμνηση και μόνο. Ένα παράδειγμα όχι προς μίμηση αλλά προς αποφυγή.

 

Εκτός αν κάποτε γίνει έκπληξη κι επανέλθουμε εκεί που υποτίθεται ότι ήμασταν. Στους αρχηγούς των κομμάτων που είχαν κάτι να πουν, κάτι να κάνουν. Έλλειψη ηγετών υπάρχει από καιρό σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι εξαίρεση. Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε επιβεβαιώνει το συμπέρασμα. Και για αυτόν τον λόγο τα κομματικά στελέχη λιγόστεψαν (σε όλα τα κόμματα), οι συναισθηματικές και άλλες εξάρσεις μπροστά στον αρχηγό το ίδιο.

 

Αυτό έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη στην Καβάλα του Αντώνη Σαμαρά. Η απόσταση που χωρίζει ένα κομματικό στέλεχος με τον πρόεδρο του κόμματος (ακόμη κι αν αυτός είναι Πρωθυπουργός) είναι πλέον πολύ μικρή. Το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι αρχηγοί και πρωθυπουργοί. Ορισμένα στελέχη δεν το κατάλαβαν ακόμη. Αντιδρούν σα να είμαστε σε προηγούμενες δεκαετίες. Σύντομα θα «προσγειωθούν» κι αυτοί.

 

Μόνο 15 λεπτά διήρκεσε η συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες σε καφετέρια της Χρυσούπολης ο Πάνος Καμμένος. Με μια κουβέντα έδειξε να καταλαβαίνει και να αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ξέρει καλά τι συμβαίνει, συνεχίζει μια προσπάθεια που αυτή τη φορά είναι σαφώς πιο δύσκολη. Εξ αρχής γνώριζε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Το 2012 ήταν όλα καινούργια. Και το μνημόνιο και το κόμμα που ίδρυσε (από το διαδίκτυο). Τώρα όλα άλλαξαν.

 

Αυτά τα κόμματα που δεν έχουν ξεκάθαρη ιδεολογική βάση δεν έχουν μέλλον. Ο πρώτος και έως τώρα καλύτερος ήταν ο Καρατζαφέρης. Άντεξε αρκετές εκλογές, βγήκε από την Βουλή μόλις μπήκε στη Κυβέρνηση. Όταν χωρίς να το θέλει πρόβαλε τις ομοιότητες του κόμματος του με τη ΝΔ τότε οδηγήθηκε σε διαδικασία πολιτικής αυτοκαταστροφής. Στις εκλογές του 2015 τον ρόλο που το 2012 έπαιξε ο Καμμένος παίζει το Ποτάμι. Προσπαθεί ο Στ. Θεοδωράκης αν και ιδεολογικά στο κόμμα του υπάρχει κάτι αόριστο έως ανύπαρκτο.

 

Η πολιτική δεν είναι τηλεόραση. Η προβολή δεν εξασφαλίζει παρά μόνο μια προσωρινή επιτυχία. Ο κ. Θεοδωράκης προσπαθεί να μάθει από τα λάθη των άλλων. Των προηγούμενων. Αποφεύγει τα ιδεολογικά αφού δεν τα διαθέτει. Μιλά για τα καθημερινά, πολλά από τα οποία όντως πρέπει να αλλάξουν και να διορθωθούν. Τα βάζει με την νοοτροπία του έλληνα. Θεωρεί ότι «παντρεύοντας» προτάσεις που μπορούν να «παντρευτούν» δημιουργείς ένα μίγμα που σου δίνει την λύση. Ούτε αυτή η τακτική είναι αρκετή.

 

Όποια κι αν είναι η επιτυχία του τον Γενάρη οι πολιτικές του μέρες είναι σίγουρα μετρημένες. Καλώς ή κακώς η ιδεολογία είναι αυτή που πάντα δημιουργούσε και δημιουργεί τα κόμματα. Αυτή έδινε τις εκλογικές επιτυχίες και τις αποτυχίες. Αυτή δημιουργούσε έμπνευση ώστε η κάθε κυβέρνηση να παρουσιάσει έργο. Οποιοδήποτε έργο. Όταν ένα κόμμα δεν έχει το απαραίτητο ιδεολογικό back runt  τότε δεν έχει προοπτική. Είναι μόδα που μετά από κάποιο διάστημα θα περάσει.

 

Θα ρωτήσει ο αναγνώστης: «ναι αλλά το κόμμα Γιώργου Παπανδρέου;». Άλλη περίπτωση αυτή η πολιτική πρωτοβουλία. Έχει το όνομα, πιστεύει ότι μπορεί μόνο με αυτό να έχει και το κόμμα. Αντί να παλέψει μέσα στο ΠΑΣΟΚ για να το αλλάξει (αν έχει πραγματικά τέτοια βούληση) επιλέγει (λόγω ονόματος) να φτιάξει ένα καινούργιο. Επί της ουσίας είναι ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει λοιπόν για τους φίλους του κόμματος το ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο και το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου.

 

Στην περιοχή μας οι πιο πολλοί ψηφοφόροι επιλέγουν το ορίτζιναλ ΠΑΣΟΚ. Τους αρέσει το όνομα Παπανδρέου αλλά προτιμούν το γνήσιο παρά το ιμιτασιόν. Έχουν δίκιο. Είναι ένα «δέσιμο» ισχυρό που ο Γιώργος μόνο θα τραυματίσει. Δεν θα μπορέσει να το καταργήσει. Ουσιαστικά είναι ένα καπρίτσιο που μόνο ένας Παπανδρέου θα μπορούσε να σκεφθεί και να υλοποιήσει. Εξ αυτού του λόγου αγνόησε όλες τις εκκλήσεις που του έκαναν τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη. Το όνομα του- σκέφθηκε- είναι δυνατότερο απ’ ότι άλλο κυκλοφορεί σήμερα στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμη κι από τον πράσινο ήλιο!

 

Ο βουλευτής Δράμας Αηδόνης έσπευσε να στηρίξει το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Αμέσως μετά μάθαμε τον λόγο. Θα μεταφερθεί πολιτικά στην Αθήνα. Θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Αττική. Δεν γνωρίζουμε αν έχασε η Δράμα και η Βενετιά βελόνι. Ξέρουμε ότι αν ήταν υποψήφιος στη Δράμα δεν θα εκλέγονταν. Ενώ στην Αττική το πράγμα αλλάζει. Τουλάχιστον έχει κάποιες ελπίδες, τις οποίες στα μέρη μας δεν θα είχε.

 

«Και τα δύο κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στην Βουλή» προβλέπει ο Ιορδάνης Παπαντίδης. Τόσα χρόνια στις εκλογές ξέρει να κάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις ο συνδικαλιστής της ΒΦΛ. Μπροστά στον Αντώνη Σαμαρά ήταν κι ο Ιορδάνης ψύχραιμος. Μετρημένος. Απέφυγε τις υπερβολές και τις εκδηλώσεις. Έβαλε μυαλό. Τα ταξίδια που έκανε στην Αθήνα, οι συναντήσεις με τόσους υπουργούς (που ενώ μπορούσαν δεν έλυσαν έγκαιρα το πρόβλημα της ΒΦΛ) του έκαναν καλό.

 

Στην Κεραμωτή γευμάτισε χθες το μεσημέρι ο Πάνος Καμμένος, ο Τέρενς Κουίκ και οι άλλοι Ανεξάρτητοι Έλληνες της περιοχής. Πριν τη συνέντευξη τύπου έγινε συζήτηση με τα κομματικά στελέχη. Ετέθη θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Ορισμένοι του είπαν χθες να μην συνεργαστεί αφού υπάρχουν πολλές και μεγάλες διαφορές. Ο πρόεδρος τους καθησύχασε. Υπενθύμισε με ποιους όρους θα γίνει η συνεργασία, έθεσε στόχο για το κόμμα του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας!

 

Εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Καβάλα έλεγαν χθες βράδυ ότι ο πρόεδρος Καμμένος είναι πιθανό να επανέλθει στη περιοχή μας. Το σενάριο αναφέρεται σε επίσκεψη που θα αφορά μόνο την Ανατολική Μακεδονία. Στόχο θα έχει κυρίως τη Δράμα στην οποία χθες δεν πρόλαβε να πάει. Ιστοσελίδα των Σερρών έγραψε χθες ότι ο κ. Καμμένος πρόκειται – με την ίδια ευκαιρία- να επισκεφθεί όχι μόνο τη Καβάλα και τη Δράμα αλλά και τις Σέρρες και την Αμφίπολη!

 

Το πρόσφατο τοπικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι ανάμεσα στον ΑΟΚ και το Βυζάντιο Κοκκινοχώματος παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Δήμου Παγγαίου. Κοντά κοντά ήταν ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης με τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Τιμοσίδη. Σε μικρή απόσταση παρέα με τον γιο του ο Θόδωρος Καλλιοντζής.

 

Για επαγγελματικούς λόγους απουσίαζε χθες από τη Χρυσούπολη όπου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Βαγγέλης Παππάς. Το ότι απουσίαζε δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ήδη άρχισε την προεκλογική του προσπάθεια. Καλή του επιτυχία.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης