• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Μανώλης Κελαϊδάκης όποτε μπορεί βοηθά το Νομό Καβάλας από τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου στη διοίκηση της Εγνατίας Οδού. Δυστυχώς αυτό είτε δεν αναγνωρίζεται, είτε αναγνωρίζεται λίγο. Δυστυχώς στις μέρες μας η Εγνατία Οδός είναι… διάσημη όχι για το έργο που κάνει αλλά για τα διόδια που συνεχώς δημιουργεί. Κάπου εκεί «εγκλωβίζεται» κι αδικείται η δουλειά του κ. Κελαϊδάκη. Δεν είναι άλλωστε μικρό και λίγο πράγμα ένας εκπρόσωπος του τόπου μας να βρίσκεται σε αυτό το πόστο.

 

Χθες στη συνέντευξη τύπου προσπάθησε με τρόπο διακριτικό αλλά συγκεκριμένο να μας πει αυτά τα πράγματα. Αυτή του τη δουλειά. «Είμαστε πάντα κοντά στις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε. Για τη περίπτωση του δικού μας Νομού είμαστε σίγουροι. Το πρόσφατο παράδειγμα χρηματοδότησης του έργου στη Τούζλα επιβεβαιώνει ότι έχει προηγηθεί. Υπάρχει αλήθεια χώρος για να γίνει μια τέτοια συζήτηση;

 

Χθες μόλις τα τοπικά θέματα εξαντλήθηκαν οι δημοσιογράφοι δεν έχασαν την ευκαιρία. Ρώτησαν για τα διόδια. Κι ο Μανώλης Κελαϊδάκης είπε το αυτονόητο. Σε αυτόν τον τομέα η διοίκηση της Εγνατίας Οδού ακολουθεί τις άνωθεν εντολές. Τις κυβερνητικές. Ένας λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση είναι και τα διόδια. Δεν είναι μόνο πολλά. Είναι επικινδύνως ακριβά. Κι ενώ έπρεπε να μπει ένα μέτρο, να δοθεί ένα τέλος σε αυτές τις πρωτοβουλίες συμβαίνει το αντίθετο.

 

Ένα μήνα προ των εκλογών ανακοινώθηκαν διόδια στη Παράκαμψη Καβάλας, πλευρικά διόδια στη Μουσθένη. Η σχετική απόφαση έχει την υπογραφή του Υπουργού. Για τον μέσο πολίτη ωστόσο τα διόδια δεν τα βάζει μόνο η Κυβέρνηση. Τα βάζει και η Εγνατία οδός. Υπό αυτές τις συνθήκες ότι άλλο κι αν κάνει ο Μανώλης Κελαϊδάκης για το Νομό του, το Νομό Καβάλας δηλαδή, δεν μετρά. Δεν υπολογίζεται. Αν αντίθετα καταργούσε τα διόδια (κι ας μη χρηματοδοτούνταν ο κόμβος της Τούζλας) θα ήταν ο καλύτερος εντεταλμένος σύμβουλος που πέρασε ποτέ.

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν διαμορφώνεται τις ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος ελάχιστα επηρεάζει τους ψηφοφόρους. Για τους έλληνες πολίτες σημασία έχει το τι έγινε κι επηρέασε την τσέπη του από το 2012 και μετά. Έγιναν πολλά δυσάρεστα, άδικα, επώδυνα γεγονότα. Για αυτούς τους λόγους καταψηφίζει τη κυβέρνηση. Όσο και να του μιλάς για έργα που προχώρησαν, ολοκληρώθηκαν, χρησιμοποιούνται δεν δίνει την απαραίτητη σημασία. Σημασία έχει το εισόδημα κάθε εργαζόμενου κι ότι αυτό μειώθηκε.

 

Ακούσαμε την Κυριακή τον Πρωθυπουργό να μιλά σε συγκέντρωση οπαδών του στη Καλαμάτα. Να υπόσχεται ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές. Ποιος αλήθεια τον πιστεύει; Τα ίδια πάνω κάτω υποσχέθηκε και στη προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Έπραξε το αντίθετο. Δεν γινόταν αλλιώς, μας λέει. Όποια εξήγηση κι αν δώσει για τα προηγούμενα δεν πείθει αυτούς στους οποίους σήμερα απευθύνεται. Είναι ένας Πρωθυπουργός, μια Κυβέρνηση, που δεν έχουν ούτε καν την ελάχιστη προεκλογική αξιοπιστία. Για αυτό το λόγο άλλωστε καταφεύγουν σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει «τρομοκρατία». Όχι σαν αυτή του Ξηρού, αλλά μια διαφορετική «τρομοκρατία» ακόμη χειρότερη.

 

Η μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων ετών διορθώνεται μόνο με μια αντίθετη πολιτική μακράς διάρκειας. Αυτό το υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί δεν μπορεί, λέει δεν λέει την αλήθεια, ο κόσμος δείχνει να προτιμά τούτα τα λόγια γνωρίζοντας ότι κι αυτά ίσως να μην βγουν αληθινά. Ο κόσμος πάλι ετοιμάζεται να καταψηφίσει όσους τον απογοήτευσαν και τον «πλήγωσαν» παρά να επιλέξει τους ικανότερους. Έτσι δεν γίνεται πάντα; Έτσι θα γίνει την Κυριακή. Μετά βλέπουμε.

 

Διαμαρτύρονται κι ανησυχούν οι Καβαλιώτες, ειδικά όσοι διαμένουν στην περιοχή Περιστέρι. Ο μισοβυθισμένος πλωτός γερανός επί της ακτής (και του δημοτικού έργου) είναι ταυτόχρονα και ξεχασμένος. Απ’ όλους, ακόμη κι από τον ιδιοκτήτη του. Δημιουργούνται έτσι τετελεσμένα ενώ το Καλοκαίρι πλησιάζει. Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν επιτέλους κάτι να γίνει κι ο γερανός (ότι δηλαδή απέμεινε από αυτόν) να απομακρυνθεί. Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάπου εδώ αρχίζει ένα ακόμη τοπικό σήριαλ. Ευχόμαστε να μην «τραβήξει» πολύ.

 

Εντός των ημερών πρόκειται να λειτουργήσει το ιατρείο του ο –συνταξιούχος σε σχέση με το Ε.Σ.Υ.- Μιχάλης Τιμοσίδης. Νοικιάστηκε ήδη κατάλληλο διαμέρισμα σε πολυκατοικία στην οδό Δαγκλή, απέναντι από το Διοικητήριο. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Τιμοσίδης δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της Κυριακής. Δέχθηκε ισχυρές πιέσεις ειδικά από τη Φώφη Γεννηματά αλλά επέμενε ότι μόνο θα βοηθήσει και δεν θα συμμετάσχει ενεργά.

 

Αρκετά πριν τις γιορτές ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης είχε επισκεφθεί την Καβάλα κι είχε δηλώσει: «Την ερχόμενη εβδομάδα ξαναρχίζει το έργο στο κεντρικό λιμάνι». Πέρασαν πολλές «ερχόμενες εβδομάδες» μα το έργο δεν άρχισε. Ούτε κάτι τέτοιο φαίνεται στον ορίζοντα. Μία ακόμη φορά η πρόβλεψη ενός αιρετού «προδόθηκε» από την γραφειοκρατία. Την οποία ο κ. Παυλίδης δεν έμαθε και δεν ξέρει να υπολογίζει. Η γραφειοκρατία έχει τους δικούς της κανόνες, ένας Θεός γνωρίζει πότε το έργο θα αρχίσει πάλι. Η νέα καθυστέρηση ακούμε ότι οφείλεται στην αλλαγή των μηχανικών που θα έχουν την ευθύνη της επίβλεψης των εργασιών.

 

Φυσικά όσο αργεί να ξαναρχίσει, τόσο θα αργήσει να τελειώσει. Στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας εκτιμούν ότι το ερχόμενο Καλοκαίρι θα υπάρχουν στο κεντρικό λιμάνι οι πλωτές εξέδρες. Μακάρι. Αντίπαλος και σε αυτή τη περίπτωση δεν είναι το οικονομικό αλλά η γραφειοκρατία.

 

Στην Καβάλα ήταν την Παρασκευή για να συμμετάσχει σε συνέδριο του τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ευκαιρία χάθηκε. Θυμάστε; Κάποτε για το ζήτημα των δρομολογίων των φέρι μποτ κάποιοι ανακοίνωναν προσφυγή σε αυτή την επιτροπή. Η προσφυγή όχι μόνο δεν έγινε αλλά κι η παρουσία στη Καβάλα του προέδρου της ίδιας επιτροπής πέρασε έτσι.

 

Στην ομιλία του την Κυριακή το απόγευμα για την κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου ο Άγγελος Τσατσούλης δεν ήταν σε φόρμα. Γρήγορα γρήγορα αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικής σημασίας τοπικά ζητήματα, έφθασε στο σημείο να αναφέρεται σε αριθμό εισιτηρίων και επιβατών που πέρασαν από το λιμάνι της πόλης το προηγούμενο Καλοκαίρι. Προς τι τέτοια αναλυτική αναφορά; Ίσως επηρεάστηκε από το προεκλογικό των ημερών. Σε ποιόν να απευθυνθεί; Από ποιόν να διεκδικήσει όταν σε 5 μέρες έχουμε εκλογές; Υπό αυτές τις συνθήκες επανέλαβε κάποια από τα γνωστά και στο τέλος ευχήθηκε μήπως ο Θεός φωτίσει όσους τόσα χρόνια παραμένουν αφώτιστοι! Όλους τους έλληνες πολιτικούς.

 

Σημειώνουμε επίσης ότι δεν είπε τίποτα για τις προσεχείς εκλογές του Επιμελητηρίου, για τις οποίες ίσως να μην είναι υποψήφιος. Το ότι δεν επανήλθε στα σενάρια μη υποψηφιότητας του ίσως σημαίνει ότι το ξανασκέφτεται; Σε γενικές γραμμές η προχθεσινή εκδήλωση απείχε αρκετά όλων των προηγούμενων. Διάφορες συγκυρίες έπαιξαν ρόλο για να συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Προληπτικά στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής αστυνομικός –οδηγός του λεωφορείου των ΜΑΤ που ήρθαν στο γήπεδο της πόλης μας από τη πόλη της Δράμας. Ο αστυνομικός μόλις το λεωφορείο ήρθε στην Καβάλα αισθάνθηκε αδιαθεσία. Περιπολικό τον μετέφερε στο Νοσοκομείο, του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις κι επέστρεψε σπίτι του.

 

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι στο παλιό του γραφείο στο Διοικητήριο, την ώρα που ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έδινε συνέντευξη τύπου για τα έργα που υπόσχεται να προωθήσει η Εγνατία Οδός Α.Ε. Παρακολούθησε μέρος της συνέντευξης τύπου και μετά εξαφανίστηκε (αποχώρησε;). Με τον ίδιο αθόρυβο τρόπο που εμφανίστηκε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης