μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι ανακοινώσεις της Ενεργειακής Αιγαίου καλύπτουν το θέμα από την επενδυτική, ενεργειακή του πλευρά. Εμείς θα σχολιάσουμε σήμερα την άλλη πλευρά. Την πολιτική. Χθες το πρωί στο Πέραμα τελέστηκε αγιασμός (κάτι σαν εγκαίνια) στο πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο Energean Force. Η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας απουσίαζαν επίσης. Όπως ακούμε ήθελαν να είναι παρόντες, στηρίζοντας την Καβαλιώτικη πτυχή του εγχειρήματος. Ωστόσο δεν τα κατάφεραν. Την κυβέρνηση ας πούμε ότι εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Ο οποίος δήλωσε ότι μεταφέρει στους εκπροσώπους και τους εργαζομένους της εταιρίας τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

Άπαντες πίστεψαν τα λόγια του κ. Μητρόπουλου. Καλά έκαναν. Κι αληθινά να μην είναι εμείς πρέπει να τα δεχθούμε ως πραγματικό γεγονός. Το κράτος ήταν υποχρεωμένο να στείλει έστω τα χαιρετίσματα και τις ευχές του. Είναι νωρίς να αναφερθούμε στο αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ακόμη δεν άρχισε. Είναι πρόωρο να υπολογίσουμε τα οφέλη, τα βαρέλια με πετρέλαιο που θα ανακαλύψει ο νέος αυτός εξοπλισμός. Παρατηρούμε πάντως μια αμηχανία. Ένα «πάγωμα». Κάτι που ώρες ώρες αγγίζει τα όρια της καχυποψίας…

 

Στις δύσκολες μέρες μιας άλλης διαπραγμάτευσης- η οποία σαφώς περιέχει και το στοιχείο του ρίσκου- η νέα Κυβέρνηση μοιάζει να μην εμπιστεύεται κανέναν. Ούτε καν την είδηση του πρώτου ελληνικού γεωτρύπανου. Ο αρμόδιος Υπουργός αν και γύρισε από τη Μόσχα, απέφυγε να βρεθεί στη χθεσινή τελετή στο Πέραμα. Κι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει το μήνυμα του με τον αντιπρόεδρο της Βουλής. Όλα αυτά δεν είναι απελπιστικά λίγα; Φτωχά κι ελάχιστα για κάτι πρωτοποριακό.

 

Μακάρι στο μέλλον το κλίμα να αλλάξει, η Κυβέρνηση να βρει χρόνο να ασχοληθεί περισσότερο με τα Πετρέλαια της Καβάλας. Με τα θέματα της Καβάλας, με τους επενδυτές που επέλεξαν την Καβάλα προκειμένου να ξοδέψουν μπόλικα χρήματα. Να καταστρώσουν φιλόδοξα κι ακριβά σχέδια.

 

Ότι γίνεται στον Πρίνο αξίζει μεγαλύτερης υποστήριξης από το κράτος. Από τα κυβερνητικά στελέχη. Η Ενεργειακή Αιγαίου συνεχίζει να κάνει υπομονή. Οι Καβαλιώτες το ίδιο. Κι αν δεν θέλουν να στηρίξουν μια ιδιωτική εταιρία, ας το επιχειρήσουν διαφορετικά. Ας προχωρήσουν την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Με το συγκεκριμένο σχέδιο θα βοηθήσουν πρωτίστως την ελληνική οικονομία, την πατρίδα. Άρα κανείς δεν θα μπορεί να τους κατηγορήσει για οτιδήποτε.

 

Το έργο της οδού Ερυθρού Σταυρού τελειώνει. Ήδη αρχίζει να φαίνεται η νέα μορφή της οδού, από τη βόρεια της πλευρά. Αυτό το έργο αποφασίστηκε για έναν λόγο. Να βοηθήσει την κίνηση των αυτοκινήτων ώστε να είναι ευκολότερη η πορεία τους προς τον κόμβο Φαλήρου. Να γίνεται απρόσκοπτα σε δύο λωρίδες, χωρίς να ενοχλούν τα παρκαρισμένα οχήματα. Χάρη αυτής της ιδέας περιορίστηκε το πεζοδρόμιο.

 

Πάλι ρωτάμε το εξής απλό: Όταν το έργο ολοκληρωθεί, θα λειτουργήσει όπως ακριβώς σχεδιάστηκε; Μόνο έτσι θα δικαιωθούν όσοι το εμπνεύστηκαν, το υποστήριξαν, το ενέταξαν στο ΕΣΠΑ. Αν παρά τις νέες κυκλοφοριακές συνθήκες στην Ερυθρού Σταυρού διατηρηθεί η προηγούμενη κατάσταση τότε κι αυτή η ευκαιρία θα καταλάβουμε ότι χάθηκε. Μεταξύ μας, αυτό είναι το πιθανότερο!

 

Ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής έχει έμπνευση όταν παρακολουθεί στη τηλεόραση πολιτικές εκπομπές ή ειδήσεις. Γράφει στο διαδίκτυο: «Τελικά η πολιτική δεν σε αφήνει να πλήξεις! Βλέπω MEGA .Κάποια Ξουλίδου βουλευτίνα των ΑΝΕΛ. Η συγκυρία , η ανάγκη στήριξης μιας κυβέρνησης που συμμετέχει το κόμμα σου , η αντίθεση με τους προκατόχους, όλα αυτά μπορεί να σε οδηγούν να συμπαρίστασαι στην πολιτική , ιδεολογική ή στάση ανοχής στους χώρους της άκρας αριστεράς ή στον αναρχικό χώρο ή ακόμα και υπόγειας αφανούς συνεργασίας που χαρακτηρίζει ή χρεώνεται ο συγκυβερνήτης σου; Μια στάση ξένη ιδεολογικοπολιτικά προς τους ΑΝΕΛ αλλά οικεία στον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς διάθεση πολιτικολογίας.Τα περιστατικά είναι διαρκή με βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ. Αν συνεχίσουν έτσι είτε θα απορροφηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ , είτε θα χάσουν παντελώς την επαφή με το κοινό τους . Η κοινή «αντιμνημονιακή βάση» δικαιολογεί την αποιδεολογικοποίησή σου ή την υποστήριξη ιδιαίτερων συμπεριφορών και συμπαθειών ενός αριστερού και ιδιόμορφου κόμματος; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δεσμεύσεις του. Οι ΑΝΕΛ;».

 

Ο Γιώργος Καλαντζής προσπαθεί να σχολιάσει την απόφαση της Κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θέμα την πορεία της χώρας προς τα μνημόνια: «Ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι συνέβη, αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας. Δεν μπορεί όμως ο πρωθυπουργός να ζητάει συναίνεση και να έρχεται την επομένη και να συστήνει Εξεταστική Επιτροπή για να κερδίσει στο εσωκομματικό του πεδίο, γιατί το βλέμμα του κ. Τσίπρα είναι στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματός του. Τις ευθύνες του, το ΠΑΣΟΚ τις πλήρωσε στις εκλογές του 2012 και τις ευθύνες του ο κ. Σαμαράς τις πλήρωσε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015. Οι ευθύνες όταν δεν έχουν σχέση με λαδώματα και μαύρο χρήμα, αποδίδονται στις κάλπες. Πρέπει να ξεπεράσουμε να κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό και δεν το λέω μόνο για τον Τσίπρα, το ίδιο κάναμε κι εμείς. Στις κάλπες επέρχεται η τιμωρία, όταν επαναλαμβάνω δεν έχει καταγραφεί διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Δεν συμφωνώ με τις Εξεταστικές, όταν δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι. Ας γίνουν συνεδριάσεις στη Βουλή, όσες χρειαστεί, για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Το 1989, θυμηθείτε ποια ήταν η εικόνα για τον Παπανδρέου! Σε τρία χρόνια ξαναπήρε τις εκλογές. Επομένως, ευθύνες αναλογούν και στον ελληνικό λαό».

 

Θεωρούμε τη δήλωση του κ. Καλαντζή λάθος. Αν ήμασταν στη θέση του μετά χαράς θα αποδεχόμασταν την πρόκληση. Ναι, ορισμένα πράγματα κρίνονται στις εκλογές. Για αυτά όντως αποφασίζει ο λαός όταν ψηφίζει. Το συγκεκριμένο ωστόσο δεν είναι καθόλου απλό. Πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο. Με αφετηρία την απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου να μονιμοποιήσει χιλιάδες συμβασιούχους δημοσίους υπαλλήλους. Αλλά για μια στιγμή, αυτό έγινε την εποχή του Κώστα Καραμανλή. Η οποία δεν θα ερευνηθεί από την συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή.

 

Κατηγορούμενος χθες στο δικαστήριο ο πρώην Δήμαρχος Θάσου Λευθέρης Μερέσης για υπόθεση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Ψημένος» στις δικαστικές διαδικασίες και αίθουσες, σίγουρος για αυτό που έκανε, θα είναι στα δικαστήρια λίγο ακόμη. Μετά κάθε εκκρεμότητα παύει αφού άλλες υποθέσεις δεν υπάρχουν. Ο κ. Μερέσης αποχώρησε από τη θέση του Δημάρχου Θάσου στο τέλος του 2010. Πέντε χρόνια μετά συνδέεται με τη δημαρχιακή του περίοδο λόγω των δικών. «Τα μαγαζιά έκλεισαν με μια μικρή καθυστέρηση» έλεγε χθες λίγο πριν έρθει η σειρά του.

 

Διαβάζουμε σε ιστοσελίδες και περιοδικά των Αθηνών ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα η Δέσποινα Βανδή θα βρίσκεται στην Καβάλα. Όχι για καλλιτεχνικούς λόγους: «Στη Θεσσαλονίκη με την οικογένεια της θα βρίσκεται τις ημέρες του Πάσχα η Δέσποινα Βανδή, καθώς παρατάθηκαν μέχρι το Σάββατο 18 Απριλίου οι εμφανίσεις της μαζί με τον Νίκο Οικονομόπουλο. Η τραγουδίστρια προγραμματίζει να συνδυάσει το επαγγελματικό πρόγραμμα της με μια απόδραση στην Καβάλα, όπου βρίσκονται οι συγγενείς της ή την Αλεξανδρούπολη, όπου μένουν οι συγγενείς του συζύγου της Ντέμη Νικολαΐδη. «Άλλωστε, σχεδόν κάβε χρόνο περνούν το Πάσχα στη Βόρεια Ελλάδα με τους γονείς τους» σχολιάζει στο ΟΚ φιλικό πρόσωπο της οικογένειας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με τη διάσημη μητέρα τους βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα δύο παιδιά της, Μελίνα και Γιώργος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης