• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον  Νίκο Γενικόπουλο

Την εποχή που ο Ζήσης Μπρουκάκης δημοσιογραφούσε δεν υπήρχαν ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Δεν υπήρχε ίντερνετ, κινητή τηλεφωνία. Η δουλειά ήταν πιο δύσκολη, σαφώς πιο κουραστική. Τότε άπαντες έτρεχαν κυριολεκτικά. Έτρεχαν να προλάβουν το τυπογραφείο. Η Καβάλα περίμενε επίσης. Κάθε πρωί (νωρίς το πρωί) κυκλοφορούσαν οι τοπικές εφημερίδες. Ήταν μια σημαντική διαδικασία, μοναδική ως προς την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Δεν ήταν τόσο οι ειδήσεις που διαβάζονταν όσο οι απόψεις της κάθε εφημερίδας. Ο Ζήσης Μπρουκάκης και τότε είχε κάτι να πει. Να γράψει. Ήταν της παραδοσιακής σχολής. Χαρτί και μολύβι. Χειρόγραφα «ταλαιπωρημένα» από τη συχνή διόρθωση. Γράμματα που δεν τα διάβαζε εύκολα ο χειριστής της λινοτυπικής μηχανής.

 

Όσο αυτά άλλαζαν, ο Ζήσης Μπρουκάκης άλλαζε κι αυτός. Δεν ήταν ο μόνος. Οι παλαιοί έπρεπε να προσαρμοστούν. Να μάθουν τον υπολογιστή, να αφήσουν στην άκρη το χαρτί για χάρη του πληκτρολογίου. Πήραν στα χέρια τους την ψηφιακή μηχανή. Την χρησιμοποίησαν. Έκανε τη δουλειά τους πιο εύκολη. Ως που για τον Ζήση Μπρουκάκη ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης. Όταν ένας δημοσιογράφος συνταξιοδοτείται δοκιμάζεται. Οφείλει- κατά το τυπικό- να αφήσει στην άκρη όλα όσα επί δεκαετίες έκανε. Υποτίθεται ότι σπεύδει στην ανάπαυση. Τις εφημερίδες στις οποίες ως τότε έγραφε πρέπει μόνο να τις διαβάζει.

 

Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί. Ούτε φυσικά το αποδέχθηκε ο Ζήσης Μπρουκάκης. Έγραφε μέχρι και πρόσφατα που αρρώστησε. Έγραφε επειδή το ένιωθε, το ζητούσε ο οργανισμός του. «Έδινε» κείμενα παντού, αποδέχθηκε το facebook όπου είχε τη δική του σελίδα! Αυτό ήταν το απίθανο, το απίστευτο της όλης ιστορίας. Μια παλιά καραβάνα της τοπικής δημοσιογραφίας είχε καθημερινή παρουσία στο facebook. Από εκεί σχολίαζε, θυμόνταν, έκανε κριτική, επιβράβευε. Ο Μπρουκάκης είχε τον δικό του τρόπο να τα κάνει όλα αυτά. Χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο, με ουσία κι ευστοχία.

 

Τελευταία ήταν άρρωστος. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο. Ο οργανισμός του δεν άντεξε κι έτσι χθες το πρωί μας αποχαιρέτισε. Τώρα μας παρακολουθεί από απόσταση, αρθρογραφεί στην γειτονιά των αγγέλων! Εκτός από δημοσιογράφος είχε και μια άλλη σημαντική ιδιότητα. Ήταν Καβαλιώτης. Με γονείς πρόσφυγες. Συνειδητοποιημένος Καβαλιώτης. Πρόσεχε τον τόπο του. Ενδιαφέρονταν για αυτόν. Ένας καλός Καβαλιώτης που θα μας λείψει. Το αποχαιρετούμε σημειώνοντας το αυτονόητο. Δεν θα τον ξεχάσουμε. Δεν γίνεται να ξεχάσει κάποιος που διάβαζε τον τοπικό τύπο τον Ζήση Μπρουκάκη.

 

Το ρεπορτάζ από τη Μόσχα αναφέρεται στη συμφωνία Τσίπρα με Πούτιν ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream. Την οποία προετοίμασε στη πρόσφατη επίσκεψη του στη Ρωσική πρωτεύουσα ο αρμόδιος έλληνας Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης. Οριστικά εκτός από τον ΤΑΡ θα έχουμε και τον Turkish Stream. Πρόβλημα! Είναι δυνατόν η Ελλάδα να φιλοξενήσει αγωγό με αυτό το όνομα; Επιβάλλεται αλλαγή ονόματος. Τα θέματα της όδευσης του νέου αγωγού θα τα δούμε μετά. Για να τα αλλάξουμε κι αυτά!

 

Στις εκκλησίες σπεύδουν αυτές τις ημέρες οι αιρετοί. Ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος διαμαρτύρεται επειδή ακόμη και σήμερα Μεγάλη Πέμπτη θα είναι στη Βουλή. Ως εκ τούτου εκκλησία για τον Νίκο μόνο αύριο. Οι άλλοι στο μεταξύ «αλωνίζουν» τους ιερούς ναούς. Μεγάλη Δευτέρα νωρίς το απόγευμα ο Μάκης Παπαδόπουλος στον Άγιο Τρύφωνα. Αργότερα στον Προφήτη Ηλία. Εκεί συναντήθηκε με τον Γιώργο Καλαντζή. Μεγάλη Τρίτη στη Νικήσιανη Πασχαλίδης Γιάννης, Καλαντζής Γιώργος, Αναστασιάδης Φίλιππος, Ξουλόγης Βασίλης και (δεύτερη ή τρίτη σειρά καθισμάτων) ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

 

Σήμερα αλλά περισσότερο αύριο (λόγω της περιφοράς του επιταφίου) όλος ο καλός ο κόσμος της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνει ραντεβού στις εκκλησίες. Οι αιρετοί ως καλοί χριστιανοί θα παρακολουθήσουν και την ακολουθία των παθών και την περιφορά του επιταφίου. Για την Καβάλα (όπως πάντα) θα είναι αθρόα η προσέλευση τους αύριο  το απόγευμα στα Νεκροταφεία. Ώρα 5η απογευματινή, αναφέρει το δελτίο της Ιεράς Μητρόπολης.

 

Συνέντευξη τύπου δίνει σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο η Δήμαρχος για να ανακοινώσει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός ως προς το σχέδιο Περιγιαλίου. Ο Δήμος Καβάλας υπέβαλε (μάλλον χθες) την αίτηση που προβλέπονταν για την εγγραφή της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου στο κτηματολογικό γραφείο της Καβάλας. Σήμερα θα μας τα πει πιο αναλυτικά. Ευχάριστα νέα για τους ιδιοκτήτες γης στο Περιγιάλι. Ευχόμαστε οι ανακοινώσεις της κ. Τσανάκα να μην γίνουν αφετηρία νέων καυγάδων ανάμεσα στην νυν και τους πρώην.

 

Όλοι οι αιρετοί (εμπλεκόμενοι στο θέμα του Περιγιαλίου) πρέπει να καταλάβουν ότι άλλα αυτοί ισχυρίζονται κι άλλα λέει ο κόσμος της ίδιας συνοικίας. Σε ανάλογες περιπτώσεις μεγαλύτερη σημασία έχει τι λέει ο κόσμος κι όχι τι λένε οι γνωρίζοντες κι ασχολούμενοι με το θέμα. Ο κόσμος λέει δυνατά προς κάθε κατεύθυνση ότι το σχέδιο του Περιγιαλίου άργησε πολύ. Δεν έχει δε διάθεση να χαρεί και να γιορτάσει κάτι που πρώτος το υποσχέθηκε (να το τελειώσει άμεσα) ο Λ. Αθανασιάδης. Μετά το υποσχέθηκε ο Εριφυλλίδης αλλά και ο Σιμιτσής. Σήμερα ο κόσμος του Περιγιαλίου δεν είναι σίγουρος ότι το πρόβλημα του τελειώνει επί Δήμητρας Τσανάκα.

 

Είναι σαν την ιστορία του βοσκού, του λύκου και των προβάτων. Αφού ο βοσκός τους κορόιδεψε όλους ότι τάχα έρχεται ο λύκος κι απειλεί τα πρόβατα, στην πραγματικά δύσκολη στιγμή που τα πρόβατα κινδύνευαν ουδείς τον πίστεψε! Ε κάτι παρόμοιο ισχύει με το σχέδιο Περιγιαλίου. Δεν τέλειωσε όταν αυτό ισχυρίζονταν οι προηγούμενη Δήμαρχοι, τώρα που τελειώνει κανείς δεν πιστεύει την Δήμαρχο. Κι όποιος εν πάση περιπτώσει πιστέψει στο τέλος της ταλαιπωρίας, τον αναμένει το νέο σήριαλ των έργων υποδομής. Τα οποία διεκδικούν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Ζήσε Μάη μου να φας… νέο ΕΣΠΑ. Για την ένταξη των οποίων έργων ο Δήμος Καβάλας θα κάνει πρόταση. Η Περιφέρεια ΑΜΘ θα αποφασίσει αν θα τα εντάξει, ποια θα εντάξει και μέχρι ποιού ποσού.

 

Με καθυστέρηση 3 ωρών κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης το πλοίο «Αριάδνη». Η καθυστέρηση οφείλονταν σε τηλεφώνημα αγνώστου, μια ακόμη φάρσα για βόμβα όταν το πλοίο έφευγε από τον Πειραιά. Στην Καβάλα έφθασε 9.30 το βράδυ κι η κίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Μισή ώρα χρειάστηκε για να αποβιβαστούν επιβάτες, αυτοκίνητα, φορτηγά. Περίπου διπλάσιος χρόνος για να επιβιβαστούν άνθρωποι, αυτοκίνητα, φορτηγά. Σήμερα έρχεται το πλοίο Ταξιάρχης και φεύγει αμέσως για να νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης