• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάπου ανάμεσα στις πολλές χθεσινές ειδήσεις από την Αθήνα διαβάσαμε κι αυτή για τη μείωση 16% στην τιμή του φυσικού αερίου. Διαβάζεται ωραία κάθε είδηση που αναφέρεται σε μείωση τιμής. Η συγκεκριμένη δυστυχώς δεν αφορά και δεν αγγίζει όλους τους Έλληνες. Πολύ απλά το οικιακό φυσικό αέριο δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Η Ανατολική Μακεδονία Θράκη είναι μια από τις Περιφέρειες της χώρας που για φυσικό αέριο ακούει, μα δε το βλέπει και δε το χρησιμοποιεί πουθενά.

 

Το φυσικό αέριο αντικαθιστά το πετρέλαιο θέρμανσης και όχι μόνο. Είναι έτσι κι αλλιώς φθηνότερο του πετρελαίου, τώρα η τιμή του θα μειωθεί κι άλλο! Ε και; Η Καβαλίτσα μας περιμένει το φυσικό αέριο του ΤΑΡ μπας και πάρει μόνο κάποια μυρωδιά. Αέριο στα σπίτια μας θα πάρουμε τον επόμενο αιώνα! Ας λένε οι εκπρόσωποι μας ότι αντίθετο θέλουν. Για να κατασκευαστεί σήμερα δίκτυο φυσικού αερίου σε μια πόλη όπως η Καβάλα χρειάζεται μπόλικο χρήμα, μπόλικο τεχνικό έργο και φυσικά υποδομές εκεί όπου θα καταλήγει ο κάθε μικρότερος αγωγός.

 

Μπορεί μια κατοικία στα Ποταμούδια –ακόμη κι αν το φυσικό αέριο φθάσει στην εξώπορτα- να το χρησιμοποιήσει; Μπορεί μια πολυκατοικία στον Άγιο Λουκά να συνδεθεί τόσο απλά και εύκολα; Η απάντηση είναι αρνητική. Το φυσικό αέριο όποια κι αν είναι η τιμή του, για τους Καβαλιώτες ήταν και θα παραμείνει άπιαστο όνειρο. Καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησε στην κατασκευή του δικτύου στην Καβάλα, όπως αντίθετα έγινε σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Λάρισα κτλ.

 

Εμείς οι φτωχοί συγγενείς. Θα μαθαίνουμε τα νέα της τιμής του, θα βλέπουμε τους αγωγούς να περνάνε από τα χωράφια του Νομού μας μα δεν θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε! Αν αυτό είναι δίκαιο, ας το πουν όσοι με την στάση τους … φρόντισαν να μην υπάρχει δίκτυο και στους 5 νομούς της ΑΜΘ.

 

Συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο ο Γιούλης Παπαδόπουλος με τον Μιχάλη Κζούνια. Συνέπεσε να είναι και οι δύο στον ίδιο τόπο για τον ίδιο λόγο. Κατέθεσαν εντός προθεσμίας την αίτηση τους επί της διαδικασίας Λυχούνα, σε σχέση με τη νέα διοργάνωση του φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Η οποία διαδικασία Λυχούνα αμφισβητήθηκε (χωρίς άλλη συνέχεια μέχρι και χθες) από τον κ. Γιώργο Γραμμένο κατά τη συνέλευση των γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Ωδείου τη Μεγάλη Τετάρτη. Οι κύριοι Παπαδόπουλος και Κζούνιας είχαν επεισόδιο στο Δημοτικό Ωδείο τη Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα, χθες που συναντήθηκαν στο Δημαρχείο δεν δόθηκε σε αυτό καμιά συνέχεια.

 

Σήμερα το μεσημέρι η κ. Δήμαρχος στη συνάντηση της με τους γονείς του Δημοτικού Ωδείου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Ή θα δεχθεί το αίτημα των γονέων (διοργάνωση του φεστιβάλ Παπαϊωάννου από το Δημοτικό Ωδείο) ή θα δεχθεί την πρόταση Λυχούνα για ένα φεστιβάλ ανεξάρτητο από το Δημοτικό Ωδείο.

 

Νοικιάστηκε και θα λειτουργήσει σύντομα καφετέρια στην παραλία. Εκεί όπου ξαφνικά άδειασαν πολλά καταστήματα. Παρά το πλεονέκτημα της περιοχής κατά το Καλοκαίρι, φέτος η παραλία (οδός Εθνικής Αντίστασης) θα έχει αρκετά άδεια μαγαζιά. Γεγονός μη αναμενόμενο. Φαίνεται η τουριστική και η Καλοκαιρινή κίνηση δεν λύνει πάντα όλα τα προβλήματα.

 

Την Κυριακή του Πάσχα η Δήμαρχος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Καβάλας κι αντάλλαξε ευχές με τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Την υποδέχθηκε η αναπληρώτρια διοικήτρια κ. Στέλλα Παπαδοπούλου. Η κ. Τσανάκα πήγε μόνη της στο Νοσοκομείο, δεν συνοδεύονταν από συνεργάτη της. Την ίδια μέρα ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης μαζί με δύο Αντιπεριφερειάρχες επισκέφθηκε για ευχές το Νοσοκομείο της Ξάνθης.

 

Χθες η Δήμαρχος άρχισε τις επισκέψεις στα ΚΑΠΗ. Σε αυτό της οδού Αγίου Αθανασίου την υποδέχθηκαν λίγοι άνδρες. Στο ΚΑΠΗ του Βύρωνα αποθεώθηκε. Η αίθουσα ήταν γεμάτη ανθρώπους που την χειροκρότησαν, φώναξαν δυνατά κατά την άφιξη της. Λες και έβλεπαν ποδόσφαιρο κι εκείνη τη στιγμή μπήκε γκολ! Τις επισκέψεις στα ΚΑΠΗ για το τσούγκρισμα αβγών τις άρχισε ο Στάθης Εριφυλλίδης. Συνέχισε ο Κωστής Σιμιτσής, από φέτος (πρώτο της Πάσχα ως Δήμαρχος) η Δήμητρα Τσανάκα.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα προσδιορίστηκε να γίνει στο Εφετείο της Θράκης η δίκη της υπόθεσης Μπουδακίδου. Θα παραστούν με διαφορετικές ιδιότητες ένα σωρό άνθρωποι, άνθρωποι που εργάστηκαν ή υπηρέτησαν ως αιρετοί άρχοντες την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας. Το βασικό στοιχείο της δίκης αφορά την «πέτρα του σκανδάλου». Η δημοσιογράφος από τη Δράμα και βασική κατηγορούμενη Σοφία Μπουδακίδου παραμένει άφαντη. Αυτό φαίνεται να βολεύει όσους από την αρχή την θεώρησαν υπεύθυνη αυτών που έγιναν κι αυτών που δεν έγιναν. Η απουσία ωστόσο από τη δίκη της κ. Μπουδακίδου (αν οριστικοποιηθεί) δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Είναι τέτοια η φύση της υπόθεσης που παραμένει περίπλοκη, είναι δεν είναι η Μπουδακίδου παρούσα. Υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο αναβολής. Η υπόθεση είναι πρωτοείσακτη, άρα εύκολο να πάρει μια αναβολή. Αρκετοί από τους κατηγορούμενους δεν θέλουν αναβολή. Θέλουν να γίνει η δίκη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

 

Ο Δήμος Καβάλας προετοιμάζεται για την εξόρμηση καθαρισμού των συνοικιών υπό τον τίτλο Let’s Do It. Την ίδια ώρα η οργάνωση Helmepa έρχεται στην Καβάλα με καμπάνια για τον καθαρισμό των ακτών. Μάλιστα μας καλεί σε εθελοντικό καθαρισμό των ακτών και στην Καβάλα το τριήμερο 8 με 10 Μάη. Ένας ένας παιδιά, δεν σας προλαβαίνουμε!

 

Οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν την πρώτη δίκη στην ξαφνική κι υπερβολική διαμάχη τους με την …πολυκατοικία, στην οποία νοίκιασαν τα γραφεία τους. Δεν τα λειτούργησαν ακόμη αφού σύντομα θα γίνει δεύτερη ουσιαστικότερη δίκη. Θα περιμένουν όπως φαίνεται το αποτέλεσμα της. Μέχρι τότε θα φιλοξενούνται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Εκεί τους θέλουν. Στην πολυκατοικία που νοίκιασαν γραφεία κάποιοι δεν τους θέλουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης