μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εφαρμόζεται από χθες η πρώτη κυκλοφοριακή αλλαγή στο κέντρο της πόλης. Μέτρο προπομπός της μονοδρόμησης τμήματος της οδού Βενιζέλου. Συγκεκριμένα από χθες το πρωί τα Αστικά λεωφορεία που έχουν προορισμό τις δυτικές και βόρειες συνοικίες της πόλης κινούνται στην οδό Ερυθρού Σταυρού και όχι στην οδό Βενιζέλου. Η εφαρμογή αυτής της πρώτης αλλαγής αφορά τμήμα 300 έως 400 μέτρων κεντρικής οδού. Παρόλα αυτά το στοίχημα είναι μεγάλο. Ότι θα επιχειρηθεί να αλλάξει στο κέντρο της Καβάλας «σκοντάφτει» ,όπως από χθες φαίνεται, στην νοοτροπία του έλληνα οδηγού. Ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παρκάρει όπου θέλει, όποτε θέλει, για όσο διάστημα θέλει.

 

Από χθες άρχισαν οι γκρίνιες μιας και θίγονται «κεκτημένα» ετών ή και δεκαετιών. Από χθες άρχισαν οι διαμαρτυρίες αφού για την τήρηση του μέτρου αφαιρέθηκαν πινακίδες από παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Από χθες άρχισαν τα… όργανα. Οι βολεμένοι ανησυχούν ότι ξεβολεύονται. Σκαρφίζονται διάφορους τρόπους προκειμένου να επιβιώσει η καθημερινή κυκλοφοριακή τους παράνομη συμπεριφορά. Μια συνήθεια που έγινε κανόνας, κανόνας που επικρατεί σε σχέση και με τα όσα προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. Και σε αυτή την περίπτωση όλοι μας γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό. Ως γνήσιοι έλληνες οδηγοί κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Κι αν κάποιος μας τιμωρήσει, αμέσως φωνάζουμε σα να έκανε λάθος αυτός και όχι εμείς.

 

Ευθύνες- περιορισμένες- εντοπίζονται και στους αρμόδιους. Βιάστηκαν. Το έργο στο επίμαχο τμήμα της οδού Ερυθρού Σταυρού δεν τέλειωσε. Οι νέες στάσεις των λεωφορείων δεν είχαν την σωστή σηματοδότηση. Η ενημέρωση του κοινού δεν ήταν αυτή που έπρεπε να είναι. Παρόλα αυτά πρωί πρωί χθες όλα άλλαξαν ως προς τα λεωφορεία που κινούνται δυτικά. Δεν διέρχονται την οδό Βενιζέλου. Κινούνται επί της οδού Ερυθρού Σταυρού.

 

Σύμφωνα με το δημοτικό έργο για την εξυπηρέτηση της κίνησης η πορεία στην Ερυθρού Σταυρού προς το Φάληρο θα γίνεται σε δύο λωρίδες. Προκειμένου να εξυπηρετούνται τα λεωφορεία θα υπάρχουν εσοχές, τις οποίες αυτά θα χρησιμοποιούν ώστε να μην ενοχλούν την κίνηση όταν σταματούν. Αυτά στη θεωρεία. Στην πράξη η πορεία προς το Φάληρο εξυπηρετούνταν με μία λωρίδα κυκλοφορίας. Οι εσοχές για τα λεωφορεία δεν υπήρχαν επίσης. Ως που στην περιοχή εμφανίστηκε προσωπικό της Τροχαίας. Τότε όλα άλλαξαν. Οι παράνομοι αποχώρησαν. Ο δρόμος άνοιξε. Τυχεροί όσοι έτυχε να περάσουν από την Ερυθρού Σταυρού όσο σε αυτή βρίσκονταν οι τροχονόμοι. Μόλις αυτοί έφυγαν, πάλι τα ίδια.

 

Είναι αδύνατο η Τροχαία Καβάλας να βρίσκεται πρωί και απόγευμα στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Άρα το μέτρο, η προαναφερθείσα αλλαγή, έχει πολλές πιθανότητες αποτυχίας. Η δημοτική αστυνομία δεν υπάρχει. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι η αλλαγή δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αρχικά άπαντες θα κάνουν υπομονή, την οποία θα ονομάσουν δοκιμή. Μόλις συμπληρωθεί το… κακό, τότε θα ξεσπάσει επανάσταση! Συμπλήρωση του κακού εννοούμε την έναρξη της μονοδρόμησης στην οδό Βενιζέλου.

 

Έλεγαν χθες οι αρμόδιοι ότι το μέτρο θα πετύχει μόνο αν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Τροχαία Καβάλας. Σωστό. Η οποία πρέπει να βρίσκεται στην οδό Ερυθρού Σταυρού κάθε μέρα, υπό τις συνθήκες που την αστυνομεύει το πρωί του Σαββάτου λόγω λαϊκής αγοράς. Εκ της Α.Δ. Καβάλας απαντούν αμέσως: «Αυτό είναι αδύνατο. Δεν έχουμε μόνο την οδό Ερυθρού Σταυρού». Με αυτά και με αυτά οδεύουμε σε κυκλοφοριακό ναυάγιο. Για το οποίο θα επιχειρηθεί να αποδοθούν ευθύνες στην διοίκηση του Δήμου. Κακώς. Επειδή όπως ήδη φαίνεται η κατάσταση δεν θα αλλάξει, ας μην ψάξουμε αλλού τους υπευθύνους της αναστάτωσης. Εμείς θα φταίμε αφού εμείς θα κοιτάξουμε την καλοπέραση μας, το παράνομο παρκάρισμα μας και τίποτα άλλο. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Καβάλα δεν θα λυθεί, ίσα ίσα που η πόλη θα έχει πορεία προς το χειρότερο.

 

Εμείς οι έλληνες παντού στην πατρίδα μας συμπεριφερόμαστε σα να είναι οι δρόμοι ιδιοκτησία μας. Κάνουμε ότι θέλουμε επειδή παντού και πάντα η Τροχαία δεν επαρκεί. Όταν όμως ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, όταν βλέπουμε τι γίνεται αλλού ζηλεύουμε. Δεν ζηλεύουμε αυτό που πραγματικά μας λείπει, την σωστή παιδεία και οδική συμπεριφορά, αλλά γενικά ζηλεύουμε ότι άριστο είδαμε. Χωρίς ποτέ να ψάξουμε γιατί οι άλλοι τα καταφέρνουν κι εμείς όχι.

 

Οι αλλαγές αρχικά στην Ερυθρού Σταυρού, σύντομα και στη Βενιζέλου θα είναι ένα άριστο τοπικό σήριαλ που μάλλον έχουμε ξαναζήσει. Μια προσπάθεια να γίνει η Καβάλα καλύτερη πόλη. Προσπάθεια για την οποία ξοδεύτηκαν χρήματα Προσπάθεια που είναι φως φανάρι ότι θα αποτύχει. Όλοι και όλα αλλάζουν εκτός από τους έλληνες!

 

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα προσπάθησε να ξεσηκώσει τους λοιπούς τοπικούς παράγοντες, να τους ενεργοποιήσει προκειμένου να βοηθήσουν για ναλυθούν τα προβλήματα του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα». Αν και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης πέταξε εντέχνως το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η σύσκεψη έγινε, η Δήμαρχος αποχώρησε πρώτη. Δεν γίνεται- είπε- να ξοδέψουμε χρήματα του Δήμου στο ίδρυμα. «Αυτό δεν επιτρέπετε» πρόσθεσε. Όσοι έμειναν περισσότερο στη συζήτηση προσπάθησαν μα δεν βρήκαν τρόπο να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο εμπόδιο. Κι ας γνώριζαν ότι αν δεν γίνει κάτι, το ίδρυμα θα κλείσει.

 

Η σύσκεψη τέλειωσε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μία ακόμη φορά το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» κινδυνεύει. Η προσπάθεια που ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου έκανε ο Σταύρος Πεταλωτής σταμάτησε την περασμένη Άνοιξη. Ξαφνικά έγινε στην Αγία Μαρίνα έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας, διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ. Τόσο ωραία…

 

Σημειώνουμε ότι η χθεσινή σύσκεψη δεν είχε ούτε φωτογραφίες, ούτε δηλώσεις. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης (με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων παρισταμένων) δεν επέτρεψε τις φωτογραφίες όταν αυτή άρχιζε. Για τις δηλώσεις είπε «…στο τέλος». Κι όταν ήρθε το τέλος όλοι έφευγαν τρέχοντας σα να ήπιαν το αμίλητο νερό! Πολύ θα θέλαμε να ρωτήσουμε (όχι τον κ. Μαρκόπουλο αλλά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) ποιος ο σοβαρός λόγος να μην υπάρξουν φωτογραφίες από τη σύσκεψη. Δυστυχώς οι βουλευτές έφυγαν τόσο βιαστικοί που ούτε αυτό προλάβαμε. Είναι άλλωστε πασιφανές το τι συμβαίνει. Όταν οι τοπικοί παράγοντες θέλουν να κάνουν τη λεζάντα τους τότε προσκαλούν για δηλώσεις τα μέσα ενημέρωσης. Όταν αντίθετα τα βρουν σκούρα, τα αποφεύγουν!

 

Συνέντευξη τύπου επρόκειτο να δώσει χθες το μεσημέρι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η συνέντευξη αναβλήθηκε. Θα γίνει σε νέα ημερομηνία επειδή το κόμμα της ΝΔ τον κάλεσε στην Αθήνα, του ανέθεσε καθήκοντα εισηγητή σε νομοσχέδιο που αυτό το διάστημα απασχολεί τις επιτροπές και την ολομέλεια στο Κοινοβούλιο.

 

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας Θράκης η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για τον νέο κανονισμό χρήσης πεζοδρομίων. Για να εφαρμοστεί ο κανονισμός πρέπει να περάσει ακόμη ένας μήνας. Αυτό αναφέρει η ίδια η απόφαση. Ισχύει δύο μήνες μετά την έγκριση της από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Ο ένας από τους δύο πέρασε, μένει ένας ακόμη.

 

Στο Λιμεναρχείο ήταν χθες οι εκπρόσωποι των τριών ναυτιλιακών εταιριών προκειμένου να συζητήσουν για τον καθορισμό ενός επιπλέον, πολύ πρωινού δρομολογίου στην γραμμή της Κεραμωτής. Η πρόταση προέρχονταν από την εταιρία του κ. Φιλιάγκου. Δεν εγκρίθηκε από τις δύο άλλες εταιρίες, το δρομολόγιο δεν θα προστεθεί στα υπάρχοντα. Αυτό έλειπε, οι τρεις εταιρίες να συμφωνήσουν…

 

Η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό των πεζόδρομων εξελίσσεται, η συμφωνία και η εφαρμογή του κανονισμού δεν είναι καθόλου μακριά. Ξέχασαν παρόλα αυτά έναν πεζόδρομο. Δεν τον αναφέρουν πουθενά, αυτός φαίνεται είναι διαφορετικός… Εννοούμε τον πεζόδρομο στην οδό Δοϊράνης, τμήμα από Ομόνοια έως Καράνου. Σε αυτόν δεν θα υπάρχει ελεύθερος χώρος 3,5 μέτρων; Μήπως ο συγκεκριμένος πεζόδρομος δεν υπολογίζεται ως τέτοιος από τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας;

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης