μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτή είναι μια πραγματικά ωραία ιδέα. Με πρόσκληση του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη έρχονται τη Δευτέρα στην Κομοτηνή οι μελετητές και εισηγητές των αλλαγών στο Χωροταξικό της ΑΜΘ. Η Περιφέρεια οργανώνει δύο συναντήσεις μαζί τους. Η πρώτη διαδικασία θα είναι άτυπη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Η δεύτερη συνάντηση των μελετητών με τους φορείς των 5 νομών. Ευχόμαστε αυτή η ενέργεια να βγει σε καλό. Δεν είμαστε σίγουροι ότι η πιο «ανοιχτή» κουβέντα θα βοηθήσει. Σίγουρα θα μας κάνει σοφότερους, μήπως όμως ενισχύσει τις διαφωνείες μας;

 

Η ΠΕΔ ΑΜΘ που πρώτη μπήκε στα δύσκολα του Χωροταξικού, ακολούθησε άλλο δρόμο. Τα δέχθηκε όλα, τα προώθησε όλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ξεμπέρδεψε. Γλίτωσε καυγάδες, αντιπαραθέσεις, ανταγωνισμούς. Ο Γιώργος Παυλίδης εκτιμά ότι μια συζήτηση με τους μελετητές θα βοηθήσει στη μεταξύ μας σύνδεση και επικοινωνία. Μακάρι ότι έχει στο μυαλό του να βγει. Θα κριθεί από τους μελετητές και τι θα απαντήσουν στις πολλές ερωτήσεις που θα δεχθούν.

 

Μία ακόμη φορά χθες το πρωί- μιλώντας στο Ράδιο Πρωινή- ο νέος βουλευτής Κώστας Μορφίδης δήλωσε ότι και οι 3 θα είναι πρώτα βουλευτές Καβάλας, μετά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αδυνατούμε να τον πιστέψουμε αν και ειδικά ο κ. Μορφίδης επιμένει σε αυτή τη διαβεβαίωση. Είναι δηλώσεις που κρίνονται επί του πρακτέου. Πολύ θα θέλαμε ότι λέει ευρισκόμενος στην Καβάλα, να είναι γεγονός που δεν θα αμφισβητηθεί κι όσο θα βρίσκεται στην Αθήνα. Οι βουλευτές ταξιδεύουν στην Αθήνα σήμερα (ή αύριο), ένας Θεός ξέρει πότε θα επιστρέψουν. Μετά την ορκωμοσία τους ακολουθεί τριήμερο προγραμματικών δηλώσεων και ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Η απερχόμενη πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Μαρία Καραβία έκανε δελτίο τύπου που μοίρασε σε επιλεγμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης (μόνο στα… καλά), την επιστολή με την οποία αποχαιρετά μια θέση που κακώς (όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) εξασφάλισε πέρσι τέτοιο καιρό. Στο ίδιο κείμενο κάνει ελάχιστα σχόλια αλλά «πλούσιο» απολογισμό των ενεργειών της. Παραλείπει φυσικά να σημειώσει ότι τόσο καιρό πληρώνονταν για την εργασία της, αμοιβή αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους Προέδρους του ΔΗΠΕΘΕ. Ταυτόχρονα είχε και μια διευκόλυνση στη χρήση του κινητού της τηλεφώνου, μέρος των κλήσεων πληρώνονταν από τον Δήμο.

 

Θα πρέπει δηλαδή να τα βάλουμε όλα στη ζυγαριά. Αυτά που η ίδια υποστηρίζει ότι έκανε. Αυτά που πληρώθηκε. Δεν χρειάζεται λεπτομερής διαδικασία για να βγάλουμε το τελικό αποτέλεσμα. Η μεγάλη της αποτυχία ήταν αυτή που την οδήγησε σε πρόωρη έξοδο. Δεν κατάφερε ποτέ να αποδεχθεί και να συνεργαστεί με τον επαγγελματία Θοδωρή Γκόνη. Δεν δέχθηκε ποτέ το προβάδισμα του καλλιτεχνικού διευθυντή, με τον οποίο όχι μόνο διαφώνησε αλλά και μάλωσε. Είναι σαφές ότι για τη διοίκηση του Δήμου (για αυτούς που διόρισαν τη κ. Καραβία) σημασία έχει η παραμονή του κ. Γκόνη. Μαζί του δεν μπορούσε να συνυπάρξει η κ. Καραβία. Αυτό το πρόβλημα μάλλον λύνεται. Όλα τα άλλα είναι «να ‘χαμε να λέγαμε». Μόνο που στο ΔΗΠΕΘΕ δεν μετρούν τα λόγια αλλά οι πράξεις.

 

Μπράβο στο Επιμελητήριο Καβάλας. Υλοποίησε και υλοποιεί αυτό που έπρεπε να έχει γίνει ήδη. Αναφερόμαστε στη δημοσκόπηση μεταξύ των επιβατών δύο κρουαζιερόπλοιων. Είναι βέβαιο ότι από την έρευνα θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι απαραίτητο αυτές οι έρευνες να γίνονται (αν είναι δυνατόν) σε σταθερή βάση. Μπορεί να κοστίζουν αλλά έμμεσα δημιουργούν κέρδη για την πόλη και την τοπική αγορά.

 

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα είναι πιο ουσιαστικές, πιο χρήσιμες για όλους (πάνω απ’ όλα για την πόλη) αν γίνονται τακτικότερα. Τελευταία το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε 15 με 20 ημέρες. Η επικαιρότητα συχνά επιβάλει συνεδριάσεις κι ας μην υπάρχουν τόσα πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Και μόνο που θα συζητούνται τα τοπικά προβλήματα θα είναι κέρδος. Για τη διοίκηση και την αντιπολίτευση. Αντίθετα οι συνεδριάσεις κάθε 15 ημέρες (ποτέ συντομότερα) δημιουργούν μεγάλα κενά και παραλείψεις. Θέματα που ανέκυψαν και στο μεταξύ έληξαν, δεν απασχολούν καθόλου το σώμα. Εφόσον ο κανονισμός των συνεδριάσεων τηρείται από όλους (που τηρείται) οι πιο συχνές συνεδριάσεις δεν πρέπει να τρομάζουν κανέναν.

 

Ο κανονισμός των συνεδριάσεων τηρείται όταν όλοι πεισθούν ότι πρέπει να τον σέβονται. Δεν ισχύει το ίδιο όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατά περίπτωση μετατρέπεται σε δάσκαλο προηγούμενων δεκαετιών. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι μαθητές να τους μαλώσεις ή να τους απειλήσεις ότι θα καλέσεις τον κηδεμόνα τους. Με την στάση σου, με τον κατάλληλο σύγχρονο τρόπο σου τους πείθεις να είναι ήσυχοι, σύντομοι και περιεκτικοί.

 

Η δημοτική σύμβουλος Βαρβάρα Μπαλτζίδου μας τηλεφώνησε χθες και μας διόρθωσε. Δεν είχε, είπε, καμία έντονη συζήτηση τη Τρίτη το απόγευμα με τον κ. Λυχούνα. Για τον οποίο μίλησε με τα καλύτερα λόγια. «Είναι καλός μου φίλος» κατέληξε.

 

Πρώτη φορά έρχεται σήμερα στο λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο Berlin. Χθες ήταν στη Θεσσαλονίκη. Το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος αναφέρει: Την “παρθενική” του εμφάνιση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε, χθες, στις 8 το πρωί το κρουαζιερόπλοιο “Berlin”, το οποίο ήρθε από τον Βόλο και θα αναχωρήσει στις 6 το απόγευμα για την Καβάλα. Ήδη, οι περισσότεροι εκ των συνολικά 261 επιβατών του κρουαζιερόπλοιου (κυρίως Γάλλοι) έχουν επιβιβαστεί σε πέντε τουριστικά λεωφορεία, με τα δύο εξ αυτών να κάνουν ήδη τον γύρο της Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα να κατευθύνονται στη Βεργίνα. Μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο ο πράκτορας του Σκανδιναβικού Πρακτορείου “Εγγύς Ανατολής ΑΕ”, Χάρης Αλκαλάκης, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη στο προσεχές μέλλον, τονίζοντας ότι “πλέον το κοινό της κρουαζιέρας αναζητά νέους εναλλακτικούς προορισμούς, με το Β. Αιγαίο να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, δεδομένου ότι ακόμα είναι μια ανεξερεύνητη για αυτούς περιοχή”.  Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένεται να “δέσουν” συνολικά 34 κρουαζιερόπλοια, τέσσερα περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι και 16 σε σχέση με το 2014 (ποσοστό αύξησης +72,22%).

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης