μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το πρωί, κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Εξ αρχής καταλαβαίναμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν ήταν ο Καμμένος που γνωρίσαμε από προηγούμενες ομιλίες του. Δεν μιλούσε, «έτρεχε». Βιάζονταν. «Κατάπινε» άλλοτε λέξεις κι άλλοτε ολόκληρες φράσεις του κειμένου που είχε μπροστά του. Κοιτούσε συνεχώς το ρολόι που ήταν απέναντι του, κάτι άλλο τον απασχολούσε. Στο τέλος το ακούσαμε από τον αντιπρόεδρο κ. Κακλαμάνη. Ο Υπουργός έπρεπε αμέσως μετά να σπεύσει στο αεροδρόμιο και να προλάβει την πτήση για τις Βρυξέλες. Χθες άρχιζε η σύνοδος «κορυφής» των υπουργών Ε. Άμυνας.

 

Στο τέλος της ομιλίας του ο Υπουργός διάβασε επί τροχάδην μια παράγραφο που αναφέρονταν και στα άδεια εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα. Το καταλάβαμε όχι γιατί το ακούσαμε αλλά γιατί ακούσαμε κάτι περί ενοικίου σε ποσοστό 5% που θα εισπράττει το δημόσιο. Μόνο το γραπτό κείμενο της ομιλίας του Υπουργού θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ακριβώς τι είπε, τι μπορεί να εννοούσε. Ήταν τόσο βιαστικός (υπήρχε το αεροπλάνο στο μυαλό του) που στο πιο κρίσιμο (για μας) σημείο του λόγου του δεν καταλάβαμε τι ήθελε να πει ο ποιητής και υπουργός.

 

Αργότερα χθες ζητήσαμε τη βοήθεια του βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη. Κι αυτός μας διαβεβαίωσε ότι ο Υπουργός στην ομιλία του δεν είπε κάτι καινούργιο, κάτι συγκεκριμένο για τα στρατόπεδα. «Θα προσπαθήσουμε μέσω του κ. Βίτσα. Του αναπληρωτή Υπουργού. Να πείσουμε ότι η περίπτωση της Καβάλας είναι κάτι διαφορετικό» είπε ο κ. Εμμανουηλίδης. Ο οποίος ελπίζει να προλάβει. Να καταφέρει να μιλήσει στη συζήτηση στη Βουλή σήμερα αφού έχει καλή σειρά μεταξύ των εγγεγραμμένων ομιλητών.

 

Η πρώτη επιτυχία του νέου προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρου Πετρόπουλου είναι γεγονός. Χθες κατάφερε να συναντηθεί σε χωριστές αλλά διαδοχικές συναντήσεις με την κ. Καραβία και τον κ. Γκόνη. Χωρίς η απερχόμενη πρόεδρος να συναντηθεί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Κι ας έγιναν και οι δύο συναντήσεις στον ίδιο χώρο. Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ φρόντισε ώστε βγαίνοντας η πρώην Πρόεδρος να μην συναντηθεί (στον διάδρομο) με τον κ. Γκόνη. Εδώ που τα λέμε αυτό μόνο ο Πετρόπουλος μπορούσε να το μεθοδεύσει και να το πετύχει.

 

Στο μεταξύ στο νέο συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ μετέχει ο Μανώλης Φρατζεσκάκης. Ο οποίος επιστρέφει στο δημοτικό θέατρο αφού ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου από την ίδρυση του (1993) έως και το 2002. Τότε ο δήμαρχος Σ. Εριφυλλίδης τον μετακίνησε στο Δημοτικό Ωδείο. Επί Αθανασιάδη ο Μανώλης Φρατζεσκάκης ήταν ακόμη και αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ. Με πρόεδρο τον Αντώνη Κούφαλη και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σταμάτη Κραουνάκη.

 

Δύο βουλευτές της ΝΔ, ο ένας πριν κι άλλος μετά τις εκλογές, διέδωσαν ότι στην Καβάλα θα δημιουργηθεί χώρος υποδοχής προσφύγων από την Συρία. Και τις δύο φορές τρομάξαμε. Γράψαμε πολλά στις εφημερίδες, κόντεψε εξ αυτού του λόγου να συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο. Και οι δύο βουλευτές θέλουμε να πιστεύουμε ότι έκαναν ανθρώπινο λάθος. Τέτοιο θέμα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Τα λόγια τους (από στόμα σε στόμα) ήταν υπερβολές. Το έκαναν σκόπιμα; Κινδυνολόγησαν; Μόνο οι ίδιοι το ξέρουν. Εμείς που τους πιστέψαμε, σπεύσαμε να προλάβουμε το «κακό» αλλά στο τέλος καταλάβαμε ότι «κακό» δεν υπήρξε ποτέ.

 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι άλλη φορά πρέπει να προσέχουμε όσα …μυστικά μας εμπιστεύονται πρόθυμα άλλοι. Όποιοι κι αν είναι αυτοί. Εκτός από την διαδικασία της πληροφόρησης μας υπάρχει πάντα μία ακόμη διαδικασία. Διασταύρωσης αυτού που μας λένε. Ότι είναι αλήθεια κι όχι μπούρδες και φθηνά κουτσομπολιά.

 

Η Δήμαρχος Καβάλας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι αφού πίεσε την Εγνατία Οδό ΑΕ, αυτή της υποσχέθηκε να διορθώσει το πρόβλημα στην Παράκαμψη. Πρόβλημα της γνωστής κατολίσθησης. Δυστυχώς η Δήμαρχος παρέλειψε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες της ίδιας υπόθεσης. Δεν είπε ότι η κατολίσθηση έγινε τον Μάρτιο του 2015. Δεν είπε ότι άρχισε έργο που στη διάρκεια του Καλοκαιριού προχώρησε αρκετά. Όλα ήταν έτοιμα να τελειώσουν ως που ανέκυψε το capital control. Τότε σταμάτησαν. Κι είναι ακόμη σταματημένα.

 

Η Εγνατία Οδός ΑΕ που έδειξε μεγάλη ανευθυνότητα στην υπόθεση, θέλει να  την πιστέψουμε. Αυτό που δεν έγινε σε περίοδο Θέρους θα γίνει τώρα που έρχεται ο Χειμώνας. Δεν την εμπιστευόμαστε. Ούτε η Δήμαρχος πρέπει να την εμπιστευτεί. Πιθανότερη είναι (τώρα με τις επερχόμενες βροχές) νέα κατολίσθηση παρά διόρθωση αυτής του περασμένου Μαρτίου.

 

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της έκθεσης KavalaExpo 2015 το Επιμελητήριο αποφάσισε τη διοργάνωση εκδηλώσεων που έχουν σχέση με τους παραδοσιακούς χορούς. Εξετάζεται να χορέψουν στο Εκθεσιακό Κέντρο η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, ο Σύλλογος Εβριτών και ο Σύλλογος Λημνιών.

 

Από τηλεοπτική εκπομπή σε τηλεοπτική εκπομπή ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Την Δευτέρα το πρωί ήταν καλεσμένος σε εκπομπή της ΕΡΤ, αργά το βράδυ της Δευτέρας σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στο Κόντρα Τσάνελ. Στην εκπομπή που παρουσιάζει ο κ. Αιμίλιος Λιάτσος.

 

Στην συνοικία των Ποταμουδίων βρέθηκε χθες, καλεσμένος από κατοίκους της συνοικίας, ο Μάκης Παπαδόπουλος. Είδε κάποια μικροπροβλήματα που υπάρχουν επί σειρά ετών στην περιοχή πλησίον του σχολείου. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν την Δευτέρα στην Κομοτηνή, επιστρέφοντας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου βρίσκονταν από το 2011 έως το 2014. Στην ίδια συζήτηση για το Χωροταξικό ήταν η Δήμαρχος μετά δύο αντιδημάρχων και άλλων συνεργατών της. Τόσο ο Μάκης Παπαδόπουλος όσο και οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας ήταν από τους τελευταίους που έφυγαν από τη διαδικασία. Κάποιοι άλλοι (όπως οι Δήμαρχοι Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης) έφυγαν πολύ νωρίτερα.

 

Ειδική συνεδρίαση σήμερα (έκτακτη μάλιστα) για το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Ένα και αποκλειστικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, τα προβλήματα του Νοσοκομείου της πόλης. Διαπιστώνεται υποβάθμιση του, ο Δήμος Δράμας θέλει να προλάβει τα χειρότερα.

============================================================================================

Πράττοντας το αυτονόητο

Τους τελευταίους μήνες συστηματικά, σχεδόν καθημερινά, διαπιστώνεται κλοπή φωτογραφικού υλικού σε βάρος της Πρωινής. Αυτή η κακή συνήθεια  γίνεται ειδικά από δύο τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μια ηλεκτρονική και μια έντυπη εφημερίδα. Αποκορύφωμα όλων το ότι η ηλεκτρονική εφημερίδα προχθές κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο όπου κυριαρχούσαν (μεταξύ άλλων) δύο φωτογραφίες από το αρχείο της Πρωινής. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο περιστατικό παραβίασης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Χωρίς καμία ντροπή, χωρίς όριο. Αναζητούν φωτογραφίες στο ίντερνετ, τις αντιγράφουν αλλά δεν αναφέρουν την πηγή και φυσικά δεν ζητούν καμία άδεια για να τις χρησιμοποιήσουν. Εκεί απ’ όπου τις αντιγράφουν άλλωστε υπάρχει σαφής αναφορά της πηγής.  Όπως επίσης των υποχρεώσεων που ανακύπτουν για αυτόν που αναπαράγει υλικό που ανήκει σε άλλον.

Πριν από λίγους μήνες πολιτικός της Καβάλας ζήτησε, τάχα για το αρχείο του, ηχογραφημένη συνέντευξη που έδωσε  ο ίδιος  στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Μία ημέρα μετά, το αναλυτικό απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα. Η οποία δεν στηρίζεται μόνο στον πολιτικό και στην δουλειά που το προσωπικό του της παρέχει αλλά μέσω του διαδικτύου αντιγράφει και φωτογραφίες της Πρωινής. Χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία αναφορά στην πηγή.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν έχουμε παρά να αμυνθούμε πράττοντας το αυτονόητο. Τόσο κατά των φυσικών όσο και κατά των ηθικών αυτουργών (ας είναι και πολιτικοί). Πρόσφατα πρώην εκδότης εφημερίδας κατέθεσε μήνυση σε πρώην εργαζόμενους του επειδή όπως ισχυρίστηκε ύλη που προορίζονταν για την εφημερίδα την έβλεπε αναρτημένη στην ιστοσελίδα τους. Η υπόθεση δικάστηκε. Οι δημοσιογράφοι αθωώθηκαν. Κάποιοι δηλαδή γνωρίζουν τι σημαίνει να παραβιάζεται ο νόμος της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το γνωρίζουν όμως μόνο όταν τους βολεύει. Τότε σπεύδουν να προτάξουν τα δικαιώματα τους. Με τις υποχρεώσεις των ιδίων και των συγγενών τους τι θα γίνει; Σύντομα η απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί εκεί που πρέπει.

Διαβάστε επίσης