μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρά το ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας γεωγραφικά είναι ο πιο κοντινός στην Καβάλα υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, παραμένει άγνωστος. Ίσως επειδή μέχρι πρόσφατα κινούνταν μόνο στα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας. Τώρα προσπαθεί να τα ξεπεράσει, τώρα επιχειρεί άλμα στην πολιτική και αυτοδιοικητική του πορεία. Σήμερα ο κ. Τζιτζικώστας επισκέπτεται την πόλη μας προκειμένου αυτός ο άγνωστος να μας γίνει περισσότερο γνωστός. Όσο το επιτρέπει μια επίσκεψη 3 μόλις ωρών. Τα τοπικά στελέχη της ΝΔ και γιατί δεν τον ξέρουν, τον παρακολουθούν στενά αλλά με απορία. Ουσιαστικά ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Μια πρώτη απάντηση στο οποίο ίσως δοθεί σήμερα.

 

Ήθελε να μας επισκεφθεί περισσότερο, να διαθέσει περισσότερες ώρες στην πόλη και τον Νομό. Ήθελε να προλάβει να πάει και στη Θάσο. Δυστυχώς δεν «έβγαινε» το πρόγραμμα. Συμβιβάστηκε με κάτι πολύ σύντομο, επέλεξε πολλές βόλτες στην αγορά. Προτίμησε το κέντρο της πόλης από το πρόγραμμα που επιβάλλει το πρωτόκολλο. Κι όσα ψάρια πιάσει… Η προεκλογική του προσπάθεια δεν είναι φτωχή. Δίνει έμφαση σε περιοχές της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας αφού τον βορρά τον έχει πιο σίγουρο.

 

Αλήθεια όσο ο Απόστολος απουσιάζει από την έδρα της περιφέρειας που διοικεί, ποιος τον αντικαθιστά; Ποιος είναι σήμερα ο πραγματικός Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας; Κι αφού επέλεξε την κεντρική πολιτική σκηνή, γιατί δεν παραιτείται από Περιφερειάρχης ώστε να επικεντρωθεί στα νέα του ενδιαφέροντα; Σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι εύκολη. Το παίζει δίπορτο. Αν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποχωρήσει από την Περιφέρεια, θα μετακομίσει στην Αθήνα. Αν δε τα καταφέρει, κανένα πρόβλημα. Θα ξαναγίνει Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία.

 

Άλλοι άνοιξαν αυτόν τον δρόμο του δίπορτου, ο κ. Τζιτζικώστας απλώς τον ακολουθεί. Είναι νέος στην ηλικία, δεν είναι βουλευτής. Άρα άφθαρτος, πολλά υποσχόμενος. Μπορεί να του βγει τώρα, μπορεί όχι. Με την υποψηφιότητα του στην εσωκομματική ψηφοφορία της ΝΔ αναβαθμίζεται, δηλώνει την παρουσία του στα όσα έρχονται. Άλλωστε τώρα ζούμε εποχές ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα θα ξαναέρθει η ώρα της ΝΔ. Όταν οι άλλοι θα μεγαλώνουν και θα γερνούν, ο Τζιτζικώστας θα ωριμάζει και θα είναι ακόμη πιο έτοιμος. Με λίγα λόγια δεν ρισκάρει. Όποιο αποτέλεσμα κι αν υπάρξει, κερδισμένος θα είναι.

 

Βολιδοσκόπησε αρκετά στελέχη της ΝΔ Καβάλας. Τους τηλεφώνησε. Συνεργάτες του είτε προηγήθηκαν, είτε ακολούθησαν των δικών του ενεργειών. Τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να ικανοποιούν. Σήμερα θα δούμε ποιοι θα στέκονται δίπλα του, θα καταλάβουμε την απήχηση που έχει μεταξύ των τοπικών κομματικών παραγόντων. Δεν αναμένονται εκπλήξεις. Μπορεί να είναι Μακεδόνας και γείτονας μας, πλην όμως στην Καβάλα (σε σχέση με τον κομματικό μηχανισμό) τον πρόλαβαν άλλοι. Οι 3 συνυποψήφιοι του.

 

Ούτε επί Σιμιτσή (2011-2014), ούτε επί Τσανάκα (2014-2015) δόθηκε μεγάλη σημασία στο τοπικό συμβούλιο. Τα μέλη του προσπαθούν μόνα τους να καταλάβουν τον ρόλο τους, προσπαθούν να «κολυμπήσουν» στα βαθειά και περίπλοκα νερά της πόλης και της γραφειοκρατίας. Πολλές φορές πιστεύουν ότι αποφασίζουν. Λάθος. Γνωμοδοτούν. Συχνά καλούνται να ασχοληθούν με θέματα που δεν γνωρίζουν. Συζητούν και πιθανολογούν. Αν όμως ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις αντιδήμαρχοι, θα ήταν (τα μέλη του τοπικού συμβουλίου) καλύτερα ενημερωμένα. Άρα πιο έτοιμα να γνωμοδοτήσουν για τα έργα στην Ερυθρού Σταυρού, για την αναζήτηση κατάλληλου χώρου για το ναυτικό μουσείο. Το οποίο γίνεται δημοτικό.

 

Τον ρόλο αυτό (σύνδεσης και επικοινωνίας με τη διοίκηση) επέλεξε να παίξει- και τότε και τώρα- η πρόεδρος του συμβουλίου. Η Λία Ασλανίδου έκανε φιλότιμες προσπάθειες. Το ίδιο κι η δραστήρια Φωτεινή Κόγια. Δεν αρκεί αυτή η προσπάθεια. Δεν βοηθά τον θεσμό, τα μέλη του συμβουλίου που ώρες ώρες μοιάζουν να αποφασίζουν στα τυφλά. Χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τι ζητά η διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Από πότε έχει να παραστεί σε συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου κάποιος συνεργάτης της Δημάρχου ή η ίδια η Δήμαρχος; Αυτή η μόνιμη απουσία υποβαθμίζει κι άλλο κάτι που από τον Γενάρη του 2011 προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν τα καταφέρνει. Το τοπικό συμβούλιο το αδικεί ο Καλλικράτης, το αδικεί (αφού μονίμως το ξεχνά )κι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας.

 

Προσοχή, τα μέλη του συμβουλίου δεν ζητούν βοήθεια για να συζητήσουν μια άδεια μουσικών οργάνων. Δεν θέλουν επιπλέον ενημέρωση για να χορηγήσουν άδεια λειτουργίας σε τοπική επιχείρηση. Εκεί που δυσκολεύονται είναι τα (λίγα) θέματα της ημερήσιας διάταξης που δεν τα παρακολουθούν και δεν τα ξέρουν. Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις πιάνονται αδιάβαστοι (αλλά στο τέλος ψηφίζουν σωστά).

 

Όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν υποχρεώσεις στη Βουλή, προλαβαίνουν για μια βόλτα στα Υπουργεία. Περί της οποίας αποφεύγουν τις ανακοινώσεις. Αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, μας λένε. Εννοούν ότι προετοιμάζουν διάφορα πράγματα, για τα οποία σήμερα δεν είναι έτοιμοι να μιλήσουν. Κινούμενος κάπως έτσι ο Κώστας Μορφίδης ήταν προχθές και στον ΕΛΓΑ και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

Πρέπει να διορθώσουμε χθεσινή μας αναφορά σχετικά με το ποιοι καταψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τον νέο κανονισμό των πεζόδρομων. Αυτόν που σήμερα ισχύει. Όχι μόνο ο Μάκης Παπαδόπουλος, όπως σημειώναμε. Τον κανονισμό καταψήφισαν και  οι παρατάξεις Σιμιτσή, Βέρρου, Ποτόλια.

 

Την ποδοσφαιρική αναμέτρηση του ΑΟΚ με τον Νέστο παρακολούθησαν όχι ένας αλλά δύο Δήμαρχοι. Ο νυν Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Χρυσούπολης Στέργιος Γκουλφάς. Πήγαν από την κερκίδα της θάλασσας όπου ήταν οι περισσότεροι φίλοι της φιλοξενούμενης ομάδας. Όσο για τον Δήμο Καβάλας, στο ματς της Τετάρτης είχε εκπροσώπηση αλλά σε κατώτερο επίπεδο. Η Δήμαρχος και την Τετάρτη ήταν στο Βερολίνο.

 

Στο μεταξύ το ρεπορτάζ το αθλητικό έχει κι άλλο Νέστο, κι άλλη Χρυσούπολη. Η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση για τα επεισόδια των φίλων του Άρη στη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Νέστο την περασμένη Κυριακή: Σας ενημερώνουμε ότι ο κ. Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του «ΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΗΣ» νόμιμα εκπροσωπουμένου, διότι την 1 Νοεμβρίου 2015 στο Δημοτικό γήπεδο Χρυσούπολης του νομού Καβάλας, όπου διεξήχθη ο ποδοσφαιρικός αγώνας Γ’ Εθνικής Κατηγορίας, μεταξύ των ομάδων ΝΕΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ, ως γηπεδούχου και Α.Σ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ως φιλοξενούμενης ομάδας, φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας (ΑΡΗΣ) δημιούργησαν «εκτεταμένα επεισόδια». Οι παραπάνω πράξεις προβλέπονται και τιμωρούνται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3, 14, 15 παρ. 6 (περ. α και γ) του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

 

Για λίγες μόνο ημέρες- την επόμενη εβδομάδα;- η συγκέντρωση βοήθειας για τους πρόσφυγες θα αλλάξει τόπο. Θα γίνεται στην είσοδο του Ζέφυρου και όχι στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία επειδή ο χώρος του Φουαγιέ χρειάζεται για εκδήλωση. Ήταν αναμενόμενο αυτό το τεχνικό πρόβλημα αφού το Αμφιθέατρο (και το Φουαγιέ) είναι χώροι περιζήτητοι από τους συλλόγους.

 

Μια πρωινή βόλτα στο Δημαρχείο έκανε χθες ο Πάνος Γεωργιάδης. Κάτι σαν υπενθύμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν για το αεροπορικό σόου του Καλοκαιριού. Τον είδαν, τους είδε και τίποτα άλλο. Το αεροπορικό σόου της Καβάλας , που φέτος δεν έγινε επειδή δεν υπήρχε χρόνος, βρίσκεται σε παρατεταμένη χειμέρια νάρκη.

 

Λίγο καθυστερημένο. Στις 20 Οκτώβρη ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ η αεροπορική σύνδεση της περιοχής με την εταιρία Thomas Cook. Άμεση ήταν η απάντηση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Γιώργου Γερομάρκου: «Μια απάντηση για όσους θριαμβολογούν για την επιστροφή της Τhomas Cook στη Θάσο.Ήταν προγραμματισμένη από το καλοκαίρι του 2014.Όπως και όλα αυτά που τώρα παρουσιάζουν οι νυν διοικούντες ως νέους τρόπους προβολής, καθώς και τα νέα έντυπα, είχαν προετοιμαστεί, χρηματοδοτηθεί, δημοπρατηθεί και είχαν ανατεθεί σε αναδόχους, από την περίοδο 2011-2014,με τη συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων των οποίων η συμβολή ήταν σημαντικότατη. Τότε μάλιστα είχαν βγει εκ μέρους τους και ανακοινώσεις καταγγελίες για…κατασπατάληση κονδυλίων και άστοχες επιλογές.Τώρα τα παρουσιάζουν ως δικά τους ευρηματικά έργα. Επίσης πρέπει να τονιστεί η μέγιστη συμβολή των ιδιωτών σε όλα αυτά που προανέφερα. Που ήταν μάλιστα καταλυτική».

 

Σε συνέχεια αυτής της ανάρτησης υπήρξε ηλεκτρονικός διάλογος του κ. Γερομάρκου με τον κ. Μιχάλη Αμοιρίδη. Ο οποίος εκτός από πολιτισμένος και φιλικός, κατέληξε σε κάτι ωραίο. Ο πρώην να (ξανα)εύχεται καλή επιτυχία στον νυν.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης