• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό του 2016, η διοίκηση άκουσε μπόλικη κριτική απ’ όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ήταν αναμενόμενο. Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους είναι πάντα η καλή αφορμή για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Για έναν απολογισμό, για μια ματιά στο μέλλον. Η διοίκηση του Δήμου «καταθέτει» το όραμα και τις προτεραιότητες της, η αντιπολίτευση αμφιβάλλει. Τις περισσότερες φορές απαισιοδοξεί έχοντας ως «καλό» παράδειγμα το τι έχει προηγηθεί.

 

Είναι επιτυχία όλων τους το ότι συζητούν σε ήρεμους τόνους. Η συζήτηση αυτή δεν είναι ελκυστική αφού διακατέχεται από αρκετή φλυαρία και προκατάληψη. Ο Δήμαρχος πάντα ισχυρίζεται ότι τα κάνει όλα σωστά, η αντιπολίτευση το ακριβώς αντίθετο. Για αυτούς τους λόγους η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό γίνεται χωρίς ενδιαφέρον από πλευράς των πολιτών. Αυτοί- δηλαδή όλοι εμείς- είτε τα μαθαίνουμε τελευταίοι, είτε καθόλου. Έτσι ήταν πάντα, έτσι έγινε προχθές βράδυ.

 

Η πιο σωστή κριτική που κάνουν στη Δήμαρχο είναι ότι αναλώνεται μόνο στα θέματα της καθημερινότητας. Δεν κάνει τίποτα «μεγάλο», τίποτα απ’ όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, τίποτα εντυπωσιακό που θα έχει προοπτική. Αυτό είναι επίσης φυσιολογικό εδώ που έφθασαν τα πράγματα. Κι άλλες φορές έχουμε ξαναγράψει ότι οι Δήμαρχοι σήμερα δεν είναι όπως τους ξέραμε. Άλλαξαν προς το χειρότερο. Ακόμη κι αν ήταν σήμερα Δήμαρχος ο Σιμιτσής, ο Μάκης Παπαδόπουλος, ο Βαγγέλης Παππάς κτλ πάλι ίδια θα ήταν η κατάσταση στην πόλη.

 

Θα προσπαθούσαν κι αυτοί, όπως προσπαθεί κι η κ. Τσανάκα, μα ελάχιστο θα ήταν το αποτέλεσμα. Δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση περιορίστηκε, υποχώρησε, δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη, η μνημονιακή νομοθεσία την πιέζει κι η γραφειοκρατία την εξαφανίζει. Η κ. Τσανάκα το παραδέχεται. Το αναγνωρίζει. Όταν έχει χρόνο στη διάθεση της, προσπαθεί να γίνει έστω για λίγο μια κανονική δήμαρχος. Προσπαθεί να αλλάξει προς το καλύτερο τον κανονισμό των πεζόδρομων, ταξιδεύει στην Αθήνα όπου διεκδικεί, επαναφέρει το Cosmopolis, υιοθετεί το ναυτικό μουσείο. Το κάνει δημοτικό.

 

Σε αυτή της την δράση «πέφτει» σε λάθη. Διαδικαστικά. Τα οποία την γυρίζουν πίσω. Σε όλα όσα ήδη αναφέραμε. Η δε αντιπολίτευση την περιμένει πως και πώς να δράσει, την παρακολουθεί από κοντά για να επισημάνει τα σφάλματα της. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του χώρου που θα στεγάσει το Ναυτικό Μουσείο. Ενώ ο Μάκης Παπαδόπουλος συμφωνεί στην ουσία της μετακόμισης, σκίζει τα ιμάτια του για το διαδικαστικό. Η Δήμαρχος τρομάζει, διστάζει. Για να είναι ασφαλής επιστρέφει στην διαχείριση της καθημερινότητας. Έτσι, για να βρει την ησυχία της…

 

Ο Καλλικρατής ήταν ένα μεγάλο «πισωγύρισμα» για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι Δήμαρχοι έχασαν πολλά. Το ότι περιελάμβανε κάποιες βελτιώσεις δεν αλλάζει την ουσία. Είναι δυνατόν η τοπική αυτοδιοίκηση να μην έχει μόνιμο προσωπικό για τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρει, να εξυπηρετείται από εποχιακό; Γίνεται να είσαι Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος και να ψάχνεις καύσιμα για τα ρεζερβουάρ των δημοτικών οχημάτων επειδή ο διαγωνισμός δεν είχε αποτέλεσμα όταν έπρεπε; Γίνεται να πληρώνεις με δημοτικά χρήματα τις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων επειδή το κράτος δεν σε επιχορήγησε;

 

Από εδώ και πέρα (για άγνωστο χρονικό διάστημα που σίγουρα δεν θα είναι μικρό) έτσι θα συνεχιστούν τα περί των Δήμων δεδομένα. Οπότε οι διάφοροι φιλόδοξοι και ορεξάτοι υποψήφιοι ας το ξανασκεφθούν. Αξίζει τον κόπο; Αυτοί θα απαντήσουν στο ερώτημα. Στην περίπτωση μας καταλαβαίνουμε ότι σχεδόν όλοι απαντούν με τον ίδιο τρόπο. Θετικά. Δεν τους ενδιαφέρει τι δήμαρχοι θα είναι. Αρκεί κάποια στιγμή να εκλεγούν.

 

Η κ. Τσανάκα και οι άλλοι νέοι δήμαρχοι ατύχησαν. Όταν έπρεπε να κάνουν τον απολογισμό του πρώτου τους έτους, βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο πρόωρων εθνικών εκλογών. Προσπέρασαν την υποχρέωση, βολεύτηκαν με τον μη απολογισμό. Ο Μάκης Παπαδόπουλος ετοιμάζει τον δικό του. Ανέβαλε για την ερχόμενη εβδομάδα την συνέντευξη τύπου επειδή υπήρχαν άλλες… Ακόμη κι αυτές οι αναβολές σε απαραίτητες απολογιστικές διαδικασίες δείχνουν πόσο χαμηλά έπεσαν όχι τα πρόσωπα αλλά ο θεσμός. Παλιά ο Δήμαρχος ήταν ο πρώτος πολίτης της πόλης. Πρώτος σε όλα. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου το ίδιο. Τώρα άλλοι και άλλα έχουν προτεραιότητα.

 

Ξεχάσαμε κάτι. Τα δημοτικά έργα. Σε αυτόν τον τομέα συναντούμε κάτι ακόμη χειρότερο. Ο κάθε Δήμος είχε ένα πορτοφόλι, προγραμμάτιζε μόνος του τα πιο επείγοντα δημοτικά έργα. Τώρα αντί για πορτοφόλι έχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ανάλογα τι ΕΣΠΑ (ή ΚΠΣ) θα του τύχει… Θέλετε κι άλλα; Εδώ και 20 μέρες ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί –στο πλαίσιο εκτελούμενου δημοτικού έργου- να κάνει ασφαλτόστρωση στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Έχασε ένα σωρό μέρες με καλό καιρό. Τώρα που έρχονται βροχές, μάλλον τώρα θα έχει ωριμάσει υπηρεσιακά η διαδικασία! Μπορεί να το δούμε κι αυτό, ασφαλτόστρωση υπό βροχή!

 

Στις Βρυξέλες ήταν ο κ. Σιμιτσής, απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές. Όρισε όπως πάντα αντικαταστάτη του. Αυτή τη φορά όχι τον Θόδωρο Μουριάδη αλλά τον Λεωνίδα Παππά. Υπάρχει μια ποικιλία στις επιλογές του κ. Σιμιτσή, όταν αυτός απουσιάζει από το δημοτικό συμβούλιο.

 

Το ερώτημα είναι επίκαιρο, απασχολεί φανατικούς φίλους της τοπικής ΝΔ. «Ποιος είχε περισσότερο κόσμο στην εκδήλωση του στην Καβάλα; Ο Μεϊμαράκης ή ο Μητσοτάκης;». Θυμίζουμε ότι ο Άδωνις δεν έκανε συγκέντρωση, απλώς μια περιοδεία, ενώ ο Τζιτζικώστας προσπάθησε να κάνει συγκέντρωση αλλά απέτυχε παταγωδώς. Και ο Μεϊμαράκης και ο Μητσοτάκης είχαν πολύ κόσμο, απαντούμε. Ο λόγος είναι ότι και τους δύο τους προλόγισε ο ίδιος άνθρωπος. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τελικά, μήπως ο Νίκος έπρεπε να είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ;

 

Κάποια στιγμή το είχε σκεφθεί. Μετά το πήρε πίσω. Προχθές ακούσαμε να περιγράφει ως «βράχο της ΝΔ» τον Ευάγγελο. Διότι μπορεί να προλόγισε και τον Κυριάκο, μεθαύριο στην κάλπη θα ψηφίσει «βράχο» και «στιβαρά χέρια». Να σας πούμε την αλήθεια; Ούτε «βράχο» είδαμε προχθές το απόγευμα, ούτε αντιληφθήκαμε να κυκλοφορούν στο ξενοδοχείο στιβαρά χέρια. Αντίθετα παρακολουθήσαμε τον κ. Μεϊμαράκη να προσπερνά αδιάφορα τους δημοσιογράφους όσο εκείνοι τον παρακαλούσαν να τους κάνει μια δήλωση! Ο δε Τζιτζικώστας φέρεται –όταν ήταν στην Καβάλα- να μην απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση επειδή δεν την είχε δει νωρίτερα γραμμένη στο χαρτί!

 

Η Βάσω Παπουτσή και ο Θανάσης Μήττας έκαναν την υπέρβαση. Συμμετέχοντας όλο αυτό το διάστημα στην προεκλογική εκστρατεία του Άδωνι Γεωργιάδη, τον παρακολούθησαν προχθές στην ομιλία του στο Βελλίδειο. Κι έγραψαν στο facebook σχόλια για το πλήθος που τον περίμενε, τον άκουσε, τον αποθέωσε: «Μετά την ομιλία του Άδωνι στη Θεσσαλονίκη και στο “Βελλίδειο” σε ένα ακροατήριο χιλιάδων ατόμων ,μεγάλο πλέον το ρίσκο για τους άλλους τρεις συνυποψηφίους του να τολμήσουν συγκέντρωση σε μια παρόμοια σε χωρητικότητα αίθουσα. Για αυτό και περιορίζονται σε αίθουσες ξενοδοχείων χωρητικότητας 300-350 ατόμων».

 

Οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να μάθουν αναλυτικά το περιεχόμενο της οριστικής συμφωνίας της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΤΑΡ. Πέρασε μια εβδομάδα κι ακόμη ψάχνουν. Δικαιολογούνται, λένε ότι τις περισσότερες ώρες της κάθε μέρας είναι «κλεισμένοι» στη Βουλή. Σε ατέλειωτες συνεδριάσεις άλλοτε επιτροπών, άλλοτε ολομέλειας. Κάπως έτσι επαναλαμβάνουν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καθόλου της Καβάλας.

 

Όσο για την όδευση του ΤΑΡ, έχουν μια αρνητική αίσθηση για την κατάληξη του θέματος. Υποψιάζονται μία ακόμη κολοτούμπα του κόμματος κι έτσι προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για την δική τους.  Στο τέλος μόνο κατ’ όνομα θα είναι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ. Με τις διαδοχικές κολοτούμπες θα έχουν γίνει βουλευτές είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ!

 

===============================================

 

Εκδήλωση στο Αυτόνομο Στέκι

Σήμερα το βράδυ στο Αυτόνομο Στέκι Καβάλας πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο «No TAP, No LNG». Πέρα από την ενημέρωση θα υπάρξει και συζήτηση. Οι διοργανωτές γράφουν για την πρωτοβουλία τους: «Κανένας αγωγός, καμία δεξαμενή, κανένα ενεργειακό πλάνο να μην γίνει ούτε στην περιοχή μας αλλά ούτε και πουθενά. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε επένδυση που θέλει την υποβάθμιση της ζωής μας, γιατί γνωρίζουμε τα βρώμικα σχέδια τους και ξέρουμε ότι αν προτείνουμε κάτι εναλλακτικό υπογράφουμε την καταδίκη μας. Πάνω απ’ όλα γιατί ήμασταν και είμαστε ενάντια σε κάθε προοπτική ανάπτυξης που καταστρέφει το περιβάλλον, καταπατά την αξιοπρέπεια και υποβαθμίζει την ζωή μας». Ταυτόχρονα κυκλοφορεί στην πόλη το περιοδικό του Αυτόνομου Στεκιού «Ακάνθινο» με αφιέρωμα στα δύο θέματα, τον αγωγό ΤΑΡ και το LNG.
 

Διαβάστε επίσης