μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Αραίωσε τις επισκέψεις του στη ΔΕΥΑΚ ο κ. Κίμωνας Παπαδόπουλος. Σε σημείο που ήδη οι φήμες αναφέρουν προβλήματα στις σχέσεις του με τον νέο πρόεδρο κ. Νίκο Ξανθόπουλο. Είναι αυτή η αλήθεια ή μέρος της αλήθειας; Άλλες πληροφορίες λένε ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της συνεργασίας του με την ΔΕΥΑΚ, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το θέμα της σύμβασης του. Κάτι το ένα, κάτι το άλλο κι ο Κίμωνας Παπαδόπουλος έπαψε να ασχολείται με τα θέματα της επιχείρησης, να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του συμβουλίου κτλ. Η συνεργασία του με τον προηγούμενο πρόεδρο ήταν ικανοποιητική αλλά όχι άριστη. Με τον νέο, δεν δοκιμάστηκε καν. Θυμίζουμε ότι η επιλογή Παπαδόπουλου ήταν της κ. Δημάρχου, μια απόφαση που πάρθηκε πέρσι τέτοιο καιρό.

 

Πρώτος ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης παρατήρησε ότι οι κλίνες των ξενοδοχείων της ΑΜΘ δεν επαρκούν για την τουριστική κίνηση σήμερα και (πολύ περισσότερο) αύριο. Το ίδιο συμπέρασμα διατυπώνει και η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας, όπως διαβάζουμε στο σχέδιο τουριστικής προβολής του 2016. Εμπρός λοιπόν επενδυτές, πεδίον δόξης λαμπρό. Ωστόσο ακούγεται ότι επιχειρηματικό ενδιαφέρον υπάρχει μεν, όχι από έλληνες δε. Οικόπεδα εντός της πόλης, κατάλληλα για νέα ξενοδοχεία υπάρχουν;

 

Το ερώτημα βασικό και κυρίαρχο: Πόσο κόσμο είχε στη συγκέντρωση για την αλλαγή όδευσης του ΤΑΡ την περασμένη Κυριακή στις Κρηνίδες; Οι διοργανωτές αναφέρουν περισσότερους από 500 ανθρώπους. Η αστυνομία τους «κατεβάζει» στους 300 κι ορισμένα έντυπα το ίδιο. Είναι αλήθεια ότι το σημείο της συγκέντρωσης ήταν δύσκολο αφού και 5.000 να συγκεντρώνονταν, δεν θα φαίνονταν. Για να μην κουραζόμαστε: Η προσέλευση πάνω κάτω ήταν η αναμενόμενη, καθόλου μικρή για κάποιον που από αυτό το γεγονός βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα.

 

Σημειώνουμε επίσης ότι δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι του Νομού Δράμας (μία ακόμη απόδειξη ότι για τη Δράμα το θέμα της όδευσης έληξε), χλιαρή ήταν η  εκπροσώπηση του Νομού Σερρών. Όλα αυτά μπορεί και να οφείλονται σε σύμπτωση ή σε λόγους ανωτέρας βίας. Παράλληλα παρατηρούμε ότι απουσίαζε η αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ομάδα Γρανά ή Καραλίδη) όπως επίσης το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ γενικότερα.

 

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης, γιος του πρώην Δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη, αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου Καβάλας. Θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων με ρεσιτάλ πιάνου που θα δώσει στο Όσκαρ. Πρόκειται για μια κατ’ ουσία φιλανθρωπική εκδήλωση αφού ο κ. Εριφυλλίδης δεν θα πληρωθεί. Τυχόν έσοδα που θα υπάρξουν (π.χ. από τα εισιτήρια) θα δοθούν για την ενίσχυση του Πουλίδειου Γηροκομείου. Εκείνο το διάστημα ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης θα κάνει μία ακόμη εμφάνιση, σε παρόμοια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

 

Η Δημωφέλεια και ο Δήμος Καβάλας απάντησαν αρνητικά στο ενδεχόμενο οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Καβάλα να «ενισχυθούν» από τον τραγουδιστή Σταβέντο. Η συναυλία συζητήθηκε με θετική προοπτική μέχρι που ο τραγουδιστής έθεσε όρους που δεν έγιναν δεκτοί. Κρίθηκαν υπερβολικοί για την εποχή που διανύουμε. Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί η διοίκηση του Δήμου.

 

Η οικονομική κρίση δεν κάνει εξαιρέσεις. Επηρεάζει όλα τα καταστήματα, ακόμη και τα «κινέζικα». Τρία τέτοια διέκοψαν τη λειτουργία τους αφού ο κόσμος έπαψε να τα προτιμά. Τα καταστήματα «κινέζικων» που έκλεισαν πρόσφατα λειτουργούσαν και στην πόλη και σε χωριά κοντινά στην Καβάλα, με κίνηση ειδικά το Καλοκαίρι.

 

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου πέρασε αρκετές ώρες χθες το πρωί ο Μάκης Παπαδόπουλος. Μελετούσε τα θέματα της χθεσινής απογευματινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η παρουσία του συνέπεσε και με την έναρξη της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού. Με πρόεδρο την Αναστασία Ιωσηφίδου. «Δεν ξέρω αν όντως πρόκειται για σύμπτωση το ότι βρίσκεται στην αίθουσα ο κ. Παπαδόπουλος» είπε αστειευόμενη η κ. Ιωσηφίδου. Ο κ. Παπαδόπουλος χαμογέλασε (με το ζόρι), δεν έδωσε συνέχεια στο αστείο. Αυτός γνωρίζει τον λόγο.

 

«Αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια κάμψη στις αφίξεις των προσφύγων αλλά ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Ας περιμένουμε λίγο» μας είπε χθες επαγγελματίας που έκανε πολλές μεταφορές προσφύγων από το λιμάνι ως τα σύνορα με τα Σκόπια. Όσο για το καταμαράν- που διέκοψε τα δρομολόγια του προς την Καβάλα- σχολίασε: «Όπως τα σταμάτησε έτσι μπορεί να τα ξαναρχίσει». Είναι φανερό ότι κάποιοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.
Η Επιτροπή Ερευνών του Πολυτεχνείου της Κρήτης αποφάσισε χθες την αποδοχή και τη διαχείριση χρηματοδότησης από την Καβάλα Όιλ για το έργο «Έρευνα για την επίλυση του προβλήματος διάβρωσης της περιοχής ανατολικά του κόλπου της Νέας Καρβάλης που προκύπτει με την ανεύρεση ενός παλαιού αγωγού». Επιστημονικός υπεύθυνος ορίστηκε ο κ. Συνολάκης Κωνσταντίνος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου. Η εκπόνηση της μελέτης είχε ανακοινωθεί προ μηνών στην Καβάλα από την εταιρία των Πετρελαίων.

 

Ευχάριστα νέα για την Δημωφέλεια. Χθες ο Υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίνεται η επιχορήγηση της δημοτικής επιχείρησης με ποσό 166.000 ευρώ. Τα χρήματα αφορούν το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης, ειδικότερα το έργο της Δημωφέλειας «Φρούριο της Καβάλας, από το Βυζάντιο στον 21ο αιώνα. Ψηφιακή Αναστήλωση και Βιωματική Περιήγηση».

 

Ευχάριστα νέα και για τον Δήμο Νέστου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις του οποίου ενισχύονται από την Περιφέρεια ΑΜΘ με το ποσό των 3.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Συντάχθηκε σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Νέστου και την Αντιπεριφέρεια Καβάλας που υπογράφουν οι Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και Θόδωρος Μαρκόπουλος.

 

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ,με το συνδυασμό του Βαγγέλη Παππά, Πρόδρομος Αντωνάκης πρότεινε (ηλεκτρονικά) τη μετονομασία της οδού Κύπρου. Πρότεινε στο δρόμο να δοθεί το όνομα του Λευθέρη Αθανασιάδη. Η πρόταση αφορούσε την πρωτοβουλία του Λ. Αθανασιάδη να επαναφέρει (με κατάληψη) σε χρήση υπέρ της κοινωνίας του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης. Χθες ο Βαγγέλης Παππάς προώθησε την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κ. Δήμαρχος δήλωσε αντίθετη. Για δύο λόγους όπως καταλάβαμε. Λόγω περιπλοκότητας της διαδικασίας (που ουσιαστικά απαγορεύει τέτοιες αλλαγές), λόγω του ότι σήμερα ο δρόμος αναφέρεται στην Κύπρο.

 

Η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Γεροστεργίου και ο σύζυγος της Γιώργος Πασχαλίδης συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων που έγινε στην Αθήνα. Αυτός ήταν ο λόγος που και οι δύο απουσίαζαν από τη συγκέντρωση κατά του ΤΑΡ, προχθές στις Κρηνίδες.

 

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης γράφει για την συνάντηση των Περιφερειαρχών που έγινε προχθές στη Λευκάδα. Το κειμενάκι του συνοδεύεται από φωτογραφία του Γιώργου Παυλίδη, την ώρα που διατυπώνει τις απόψεις του στην ίδια συνάντηση: «Η 3η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα, αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον Πρωθυπουργό, διότι μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύση: Α) Στην απόδοση των 250 εκατομμυρίων ευρώ στις Περιφέρειες, που στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 περικόπηκαν, κατά παράβαση του άρθρου 260 του νόμου 3852/2010), όπου η χρηματοδότηση των Περιφερειών ορίζεται ως ποσοστό 2.4 % στον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και 4% στον ΦΠΑ., και Β) Στην συνέχιση της καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Η υποχρηματοδότηση αυτή οδηγεί στην αναπόφευκτη αδυναμία παροχής βασικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες της».

 

Διαβάστε επίσης