μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον  Νίκο Γενικόπουλο

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου άρχισαν μαθήματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Τα μαθήματα απευθύνονται στους αιρετούς δηλαδή στους δημοτικούς συμβούλους. Προχθές Δευτέρα το πρώτο μάθημα είχε ως θέμα του τον «ηγέτη». Το αν ο κάθε ηγέτης γεννιέται ή δημιουργείται στη διάρκεια της ζωής του. Προσήλθαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι μόνο. Ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος, ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης και ο Θόδωρος Μουριάδης. Ας πούμε ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

 

Οι προαναφερθέντες «μαθητές» έδειχναν να κάνουν αγγαρεία. Παρακολουθούσαν την διδασκαλία αλλά το μυαλό τους «ταξίδευε» αλλού. Λογική αντίδραση ευγενικών δημοτικών συμβούλων. Το μάθημα προσφέρθηκε δωρεάν κι ήταν ντροπή η αίθουσα να είναι άδεια. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και οι 3 έμοιαζαν να… θυσιάζονταν για χάρη των συναδέλφων τους και του θεσμού.

 

Το μάθημα τέλειωνε αλλά η πόρτα άνοιξε απότομα διακόπτοντας το. Κόσμος έμπαινε κι έβγαινε για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που σε λίγο άρχιζε. Η δασκάλα απτόητη μιλούσε για τους ηγέτες. Όσοι βρίσκονταν μπροστά στη σκηνή ξαφνιάζονταν. Απορούσαν αφού δεν ήξεραν τι συμβαίνει. Κι όταν καταλάβαιναν ότι επρόκειτο για μάθημα, κοιτούσαν πιο προσεκτικά (περίεργα) όχι την δασκάλα αλλά τους μαθητές. Θαύμαζαν την υπομονή τους!

 

Σε αυτό το σκηνικό άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές το απόγευμα. Όταν τέλειωσε το μάθημα… Η συνεδρίαση ήταν έντονη γιατί είχε ΤΑΡ, είχε ένταση λόγω των καταγγελιών και των απαντήσεων για τη Δημωφέλεια, συνδέθηκε με την πολιτική επικαιρότητα λόγω των απλήρωτων δημοτικών υπαλλήλων. Πρώτη φορά ο Άρης Βέρρος υπερασπίστηκε φανατικά την Κυβέρνηση. Το γεγονός ήταν η είδηση της συνεδρίασης.

 

Όπως γράφαμε πρόσφατα ο κ. Βέρρος είναι επικεφαλής μιας παράταξης που φλερτάρει συνεχώς με τη διάσπαση επειδή στηρίζεται στον διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ. Υπό τον κ. Βέρρο συνεχίζουν να συνυπάρχουν και «συνεργάζονται» οι οπαδοί του Τσίπρα με αυτούς του Λαφαζάνη. Παράδοξο κι ηρωικό. Ταυτόχρονα κι αληθινό. Οι χειρισμοί του κ. Βέρρου λεπτοί. Εξαιτίας τους κράτησε την παράταξη ενωμένη, κινήθηκε «υποχρεωτικά» υπέρ των απόψεων Λαφαζάνη. Ως που προχθές το βράδυ «φούλαρε» υπέρ του Τσίπρα.

 

«Η Κυβέρνηση δεν μας αφήνει να πληρώσουμε με χρήματα του Δήμου τους απλήρωτους υπαλλήλους» είπε η Δήμαρχος κι έδωσε την άριστη αφορμή για κουβέντα περί της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τότε πήρε μπροστά η μηχανή Βέρρου. Απέρριψε την εξήγηση της κ. Δημάρχου, κολάκεψε ακόμη και τον Σιμιτσή. Ο οποίος όταν ήταν Δήμαρχος – είπε ο Άρης Βέρρος- πλήρωνε τους δημοτικούς υπαλλήλους αδιαφορώντας για τις κυβερνητικές εντολές.

 

Δεύτερη είδηση προερχόμενη από τον κ. Βέρρο. Για να υπερασπιστεί την Κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να πει καλά λόγια για τον Σιμιτσή. Αυτό είχε να γίνει χρόνια. Την τελευταία φορά που ο κ. Βέρρος μίλησε θετικά για τον κ. Σιμιτσή ήταν η … προεκλογική περίοδος του 2006. Προχθές όμως το έκανε κι αυτό. Όχι γιατί το ήθελε ή το εννοούσε. Το είπε για να καταλήξει μέσω Σιμιτσή στον βασικό του στόχο. Να ακουστούν από τα χείλη του καλά λόγια για την Κυβέρνηση.

 

Δίπλα στον κ. Βέρρο κάθονταν (ως συνήθως) ο Νίκος Μουρτασάγας. Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Δεν μίλησε. Ήταν φανερό ότι τον εξέφραζε πλήρως ο κ. Βέρρος. Χθες το πρωί ο κ. Μουρτασάγας μας είπε γιατί σιώπησε. Περίμενε και περιμένει στοιχεία από το Υπουργείο που δικαιώνουν τους ισχυρισμούς Βέρρου. Σύμφωνα με τους οποίους δεν φταίει η Κυβέρνηση που τόσοι δημοτικοί υπάλληλοι είναι για μήνες απλήρωτοι.

 

Ποιος φταίει λοιπόν; Φταίει το κακό Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και η διοίκηση του Δήμου. Αυτό είναι το μήνυμα, το συμπέρασμα του κ. Βέρρου. Μακάρι να είχε δίκιο. Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά τότε με μεγάλη  χαρά η κ. Τσανάκα θα γίνονταν Σιμιτσής και θα πλήρωνε όσους αγωνιούν για το πώς θα κάνουν (απλήρωτοι;) γιορτές.

 

Σχετικά με την Δημωφέλεια. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το γεγονός της κριτικής προς την διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης. Αυτή η κριτική θα κάνει την κ. Ιωσηφίδου και τους συνεργάτες της καλύτερους. Αρκεί η κριτική να είναι συγκεκριμένη και προσεκτική. Είναι; Σε μεγάλο βαθμό ναι. Προσεκτική και συγκεκριμένη πρέπει να είναι η απάντηση προς την κριτική. Είναι; Σε μεγάλο βαθμό είναι. Τα… χαλάμε στον τρόπο. Εφόσον και οι δύο πλευρές τηρήσουν τους κανόνες, μπορούν να συνεχίσουν. Ο διάλογος που παρακολουθούμε έχει ενδιαφέρον.

 

Τώρα ο λόγος πρέπει να δοθεί στον κ. Μούτλια. Ισχυρίζεται ότι η διοίκηση Τσανάκα μέσω της Δημωφέλειας ανταποδίδει την βοήθεια που είχε προεκλογικά από συγκεκριμένα πρόσωπα. Προσεκτικά ο κ. Μούτλιας πρέπει να μας πει τι εννοεί. Η κουβέντα άλλωστε δεν αφορά τα πρόσωπα που αποφάσισαν ή ωφελήθηκαν. Αφορά τη διαδικασία, τη νοοτροπία που επιτέλους πρέπει να αλλάξει. Εφόσον δεν άλλαξε ως τώρα.

 

Τις προάλλες η κ. Όλγα Αμπαζιά έδωσε εντολή δημοσίευσης διαφήμισης σε εφημερίδα που δεν εκδίδεται. Τώρα αναθέτει τις εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου Ονείρου σε επιχείρηση της Δράμας! Οι επιχειρήσεις του Παγγαίου, του Νομού Καβάλας γενικότερα, μπορούν να περιμένουν. Ελπίζοντας ότι θα τις επιλέξουν κάποιοι άλλοι- όχι του Νομού- Δήμοι. Οι οποίοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της συγκεκριμένης προέδρου.

 

Με απόφαση της Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Παγγαίου εγκρίθηκε απευθείας ανάθεση σε επιχείρηση της Δράμας με θέμα τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τον συντονισμό των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο». Η εταιρία θα εισπράξει ποσό 3.000 ευρώ. Τόση είναι η αγάπη για τον τόπο που η κ. πρόεδρος έφθασε ήδη στην πόλη της Δράμας. Καλό ταξίδι αφού έπονται Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς κτλ.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα προσήλθε και ο Γιάννης Μόμτσος, των υποστηρικτών Σώρρα. Ενώ αναμένονταν να ζητήσει τον λόγο για να μιλήσει τελικά αυτό δεν έγινε. Αποχώρησε νωρίς από το Δημαρχείο. Μήπως γιατί απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο Παράσχος Αγανικόλας;

 

Πριν συζητήσουμε για τις απαραίτητες πρόσθετες κατασκευές στους πεζόδρομους, ας μιλήσουμε για τον ελεύθερο χώρο που πρέπει να υπάρχει για τους πεζούς. Αυτό το βασικό σημείο του νέου κανονισμού τηρείται; Δεν βλέπουμε ότι άλλαξε κάτι, σε σχέση με την κατάσταση πριν το νέο κανονισμό. Ας λύσουμε αυτό το θέμα και μετά υπάρχει χρόνος για όλα τα άλλα.

 

Σημαντική μέρα η σημερινή για τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Κώστα Μορφίδη. Αν δεν υπάρξει απρόοπτο, θα κάνει την πρώτη του ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής. Θα μιλήσει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης