μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο διοικητικό συμβούλιου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης μετέχει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Βασίλης Λιόγκας. Πρόκειται για πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη για την συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα. Ο κ. Λιόγκας θα είναι μέλος της διοίκησης, η οποία έχει νέο πρόεδρο τον μηχανικό Δημήτρη Πολιτόπουλο.

 

Πέρσι ήταν αλλιώς. Η διοίκηση ήταν καινούργια. Είχε μια φρεσκάδα και μια όρεξη. Οι ιδέες «φιλτράρονταν» από τον Αντιδήμαρχο Λυχούνα κι ο πήχης ανέβηκε. Απότομα. Στην πορεία κατέβηκε. Δεν έφθαναν ούτε τα λεφτά, ούτε ο χρόνος. Υποσχέθηκαν καλύτερες εορταστικές εκδηλώσεις για τον Δεκέμβρη του 2015.

 

Ο καιρός πέρασε, ο Δεκέμβρης του 2015 ήρθε. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν. Λυχούνας στο Δημαρχείο δεν υπάρχει, χρήματα υπάρχουν ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι σχεδόν έτοιμο. Κι είναι μια από τα ίδια! Πλούσιο μεν, επανάληψη των προηγούμενων δε. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αυτά που έκανε τις γιορτές ο Σιμιτσής, ότι οργάνωνε τα Χριστούγεννα ο Εριφυλλίδης είναι πάνω κάτω ότι ετοιμάζει κι η Τσανάκα. Φυσιολογικό συμπέρασμα για μια τοπική αυτοδιοίκηση που και στις γιορτές δεν είναι όπως παλιά. Προσγειώθηκε ανώμαλα σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Εδώ ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί –ενώ θέλει- να πληρώσει το απλήρωτο (από το κράτος) προσωπικό του, θα έκανε την διαφορά στις εορταστικές εκδηλώσεις; Κομματάκι δύσκολο.

 

Η ιστορία είναι πρόσφατη, λίγο πολύ γνωστή. 28χρονη άνεργη και μόνη ανέβηκε στις Καμάρες κι απειλούσε να πηδήξει στο κενό. Κινητοποιήθηκαν οι «μηχανισμοί» του κράτους, το κακό αποφεύχθηκε. Η 28χρονη βρέθηκε στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας περικυκλωμένη από ανθρώπους που ήθελαν να την βοηθήσουν. Έβαλαν τα δυνατά τους, υποσχέθηκαν πολλά και διάφορα. Τι αλήθεια θα γίνει απ’ όλα αυτά; Πόσο η συνδρομή του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα λύσουν τα προβλήματα της, τα κυριότερα από τα οποία τα δημιούργησε η κρίση; Είμαστε επιφυλακτικοί. Όχι γιατί δεν θέλουν, θέλουν και με το παραπάνω. Κυρίως γιατί δεν μπορούν.

 

Κάτι τελευταίο. Κάθε φορά που πολίτης σκαρφαλώνει στις Καμάρες (συχνά για να απειλήσει να πηδήξει από αυτές) κάνουμε την ίδια συζήτηση. Η πρόσβαση είναι εύκολη, υπάρχει … δρόμος ανοιχτός για να φθάσει κάποιος τόσο ψηλά. Και τόσο επικίνδυνα. Είναι δύσκολο να αποκλειστεί αποτελεσματικά η πρόσβαση στο παλαιό υδραγωγείο; Απ’ ότι φαίνεται είναι.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας εκτελεί και παρακολουθεί το έργο «Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Θάσου». Η υπηρεσία εκτιμά ότι το έργο πρέπει να προβληθεί. Ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία τον σχεδιασμό, την παραγωγή δίγλωσσου έντυπου προβολής. Το έντυπο θα είναι έτοιμο σύντομα προκειμένου να μοιράζεται στους πολίτες και της Θάσου και του Νομού Καβάλας γενικότερα. Το έργο έχει κόστος 14.000 ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

 

Όπως πέρσι έτσι και φέτος ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης θα επισκεφθεί πριν τα Χριστούγεννα και το ίδρυμα της Παιδόπολης. Φέτος τα δώρα του Γιώργου Παυλίδη θα είναι παπούτσια για τα 37 παιδιά που φιλοξενούνται στην Παιδόπολη. Προηγήθηκε σχετική συνεννόηση με τους εκπροσώπους του ιδρύματος.

 

Όπως μάθαμε ο Νίκος Ξανθόπουλος είχε συνεργασία κι ενημέρωση από τον Κίμωνα Παπαδόπουλου, σχετικά με τα θέματα της ΔΕΥΑ Καβάλας. Οι συναντήσεις έγιναν προ λίγων ημερών, όταν ο κ. Ξανθόπουλος ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Ως εκ τούτου το πρόβλημα του Κίμωνα Παπαδόπουλου μπορεί και να μην έχει καθόλου σχέση με τον κ. Νίκο Ξανθόπουλο. Πάντως θέμα Παπαδόπουλου Κίμωνα υπάρχει στην επιχείρηση. Έχει αφετηρία τη διοίκηση του Δήμου κι όχι της επιχείρησης.

 

Αμέσως μετά τις γιορτές τελειώνει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου. Αυτό σημαίνει ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι 5 μηνών αποχωρούν. Και δεν αντικαθίστανται. Ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να προσλάβει νέους εποχιακούς κι όπως φαίνεται θα προλάβει. Ωστόσο δεν θα είναι ο απαιτούμενος αριθμός σε σχέση με τις ανάγκες του.

 

Η Κοινωφελής Εργασία βοήθησε πολύ τον Δήμου Καβάλας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πάρκου Φαλήρου. Σε αυτό υπάρχει κάθε μέρα εργάτης της καθαριότητας κι έτσι το Πάρκο είναι σε άριστη κατάσταση. Μόλις το 5μηνο τελειώσει, ο εργαζόμενος θα αποχωρήσει. Το Πάρκο θα επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση. Θα καθαρίζεται όποτε η υπηρεσία έχει προσωπικό. Αραιά και που.

 

Το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση για συμμετοχή στη χθεσινή πανελλαδική απεργία. Πότε το τμήμα θα εκφράσει τις απόψεις του (με ανακοίνωση ή άλλο τρόπο) περί του αγωγού ΤΑΡ; Ο αγωγός- αν δεν το έμαθαν στο ΤΕΕ ΑΜ- τελικά δεν αλλάζει όδευση. Δεν είναι το γεγονός, αφορμή να μας πει το ΤΕΕ ΑΜ αν υποστηρίζει όσα στο παρελθόν υποστήριζε; Πάντως στη κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής στις Κρηνίδες εκπρόσωπος του δεν εμφανίστηκε.

 

Σύμμαχος και υποστηρικτής της Κυριακάτικης εθελοντικής αιμοδοσίας στη Νέα Καρβάλη ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Το κείμενο του στο διαδίκτυο αρχίζει από την εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου, καταλήγει στην αιμοδοσία την Κυριακή. Γράφει ο κ. Ιωσηφίδης: « Το Σάββατο 28-11-2015 παραβρέθηκα στην επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια της Τράπεζας Αίματος της Στέγης Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης, στην οποία τιμήθηκαν όσοι προσέφεραν περισσότερες από 20 φιάλες αίματος. Είμαι χαρούμενος που είμαι ένας από αυτούς. Η αιμοδοσία αποτελεί την σημαντικότερη προσφορά στον συνάνθρωπο μας. Είναι μια πράξη αγάπης και ανθρωπιάς, υψηλό δείγμα αλληλεγγύης και μέγιστη αξία ζωής. Οι Τράπεζες Αίματος είναι οι μοναδικές Τράπεζες που χαρίζουν ζωή χωρίς χρήματα και τόκους. Υ.Γ. Όλοι την Κυριακή 6-12-2015 να ενισχύσουμε την εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος της Ν. Καρβάλης. Δεν δίνεις το αίμα σου. Δίνεις 5 λεπτά από τη ζωή σου».

 

Έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται συμπολίτες. Τις ημέρες των έργων στην οδό Ερυθρού Σταυρού, τα οποία επηρεάζουν την κίνηση και στην οδό Βενιζέλου, δεν τροποποίησαν τα δρομολόγια τους τα απορριμματοφόρα. Το γεγονός σημαίνει επιπλέον κυκλοφοριακά προβλήματα και ουρές στην οδό Βενιζέλου. «Για τα έργα κάνουμε υπομονή, όταν όμως εκτός από τα έργα έχουμε μπροστά μας κι ένα απορριμματοφόρο που το περιμένουμε 15 λεπτά αφού δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε τότε το πρόβλημα μεγαλώνει» μας λένε οδηγοί.

 

Ρεπορτάζ από τις δύο πλατείες και τις χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις. Το Σωματείο των Οικοδόμων που στην απεργία της 12ης Νοέμβρη βρίσκονταν στην πλατεία Ελευθερίας με το ΠΑΜΕ, χθες ήταν στην πλατεία Καπνεργάτη με την ΑΔΕΔΥ. Ο δε Νίκος Χατζηχρήστου- πρώην γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας- εντοπίστηκε στην πλατεία Ελευθερίας (στο ΠΑΜΕ), σε μεγάλη απόσταση από την πλατεία που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώην ΣΥΡΙΖΑ (νυν ΛΑΕ).

 

Την προσεχή Παρασκευή 11 Δεκέμβρη αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη της Καβάλας. Για τους Δήμους Παγγαίου και Νέστου οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα το απόγευμα. Στο μεταξύ στην πλατεία ετοιμάζεται το Παγοδρόμιο, που όπως δηλώνει ο επιχειρηματίας χρειάζεται περισσότερο κρύο! Οι τιμές μπορεί φέτος να είναι φθηνότερες σε σχέση με τον Χειμώνα του 2013. Το Παγοδρόμιο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε μία εβδομάδα από σήμερα.

 

Κάλπες και παραβάν παραμένουν στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. Κάπως παράμερα, για να μην φαίνονται, περιμένουν την ώρα και τη στιγμή της εσωκομματικής ψηφοφορίας της ΝΔ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης