μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εφημερίδα των Αθηνών- φιλική προς την Κυβέρνηση- δημοσίευσε χθες το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για δουλειά που έκανε το υπουργείο του κ. Σταθάκη. Ως προς το ύψος των επιδοτήσεων, το προσχέδιο επικαλείται τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που ισχύει έως το 2020. Αυτός εγκρίθηκε το 2014 κι όπως φαίνεται προβλέπει ίδιο ποσοστό επιδότησης και για τους 5 νομούς της ΑΜΘ. Δεν ξεχνάμε τι έγινε στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, τότε (2011) που αρχικά άλλη αντιμετώπιση είχε η Ανατολική Μακεδονία κι άλλη (καλύτερη) η Θράκη.

 

Τότε οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ) Καβάλας κατάφεραν και διόρθωσαν το λάθος. Εκείνη η διόρθωση της ενδοπεριφερειακής ανισότητας ισχύει (όπως όλα δείχνουν) ακόμη και σήμερα. Κάπως έτσι γλιτώνουμε τα χειρότερα. Στο προσχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, στην κατηγορία των επιδοτήσεων αναφέρεται: «Τα ποσοστά ενίσχυσης που προβλέπονται σύμφωνα με τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2014-2020 κυμαίνονται από 10% έως 45% του κόστους επένδυσης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια στη οποία εδρεύει. Στο 100% της επιχορήγησης φτάνουν οι φορολογικές απαλλαγές και η επιδότηση μισθολογικού κόστους. Τα ποσοστά της επιχορήγησης και της χρηματοδοτικής μίσθωσης θα είναι στο 70% του ποσοστού που αναφέρεται στους Χάρτες Περιφερειακών Ενισχύσεων και μπορούν να αναπροσαρμόζονται στις αποφάσεις προκήρυξης των καθεστώτων».

 

Ας μη ξεχνάμε κάτι ακόμη. Στις συναντήσεις με τα Επιμελητήρια της Θράκης στο τέλος του προηγούμενου έτους, ο κ. Σταθάκης είχε επικαλεστεί τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Είχε πει ότι με αυτή την ευκαιρία θα σταματήσει η επιδότηση εργασίας σε όλη την Περιφέρεια, το γνωστό 12 και 4%. Σύμφωνα με το χθεσινό πρώτο δημοσίευμα περί του νέου νόμου, τέτοια αναφορά δεν υπάρχει.

 

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος τάχα διορθώνει, βελτιώνει τον προηγούμενο. Ακόμη κι αν δεχθούμε τις αλλαγές προς το καλύτερο, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι σήμερα το επενδυτικό περιβάλλον μοιάζει με ένα κατεστραμμένο τοπίο. Καμένη γη, όπως έλεγαν οι πολιτικοί τη δεκαετία του 80’.  Ποιος σήμερα θα αποτολμήσει μια επένδυση; Αναζητούνται ήρωες! Οι οποίοι λαμβάνουν τις καθιερωμένες κρατικές υποσχέσεις για πλήρη και γενναία στήριξη. Το άλλο με τον Τοτό το γνωρίζετε;

 

Από χθες η Κυβέρνηση αναδιπλώνεται περί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Μας είχε ενημερώσει σχετικά ο κ. Λουράντος, όταν το περασμένο Σάββατο έμοιαζε να προβλέπει αυτή την υποχώρηση στη διάρκεια εκδήλωσης που έκανε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στον Μπάτη. Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της Κυβέρνησης Τσίπρα –συνδυασμό και με τα γενέθλια για την «πρώτη φορά Αριστερά»- θα αποδώσει καρπούς. Αυτό θα γίνει με μία προϋπόθεση. Η υποχώρηση να είναι πιο μεγάλη.

 

Αρχές της δεκαετίας του 2000 το νομοσχέδιο Γιαννίτση είχε αποσυρθεί κι ο Υπουργός παραιτήθηκε. Σήμερα, μπροστά στα γνωστά και μεγάλα χάλια της ελληνικής οικονομίας, προτιμότερος είναι ένας ακόμη συμβιβασμός. Και οι δρόμοι θα ανοίξουν από τα τρακτέρ και η «πρώτη φορά Αριστερά» θα συνεχίσει το έργο της. Μετά από την κολοτούμπα στο εξωτερικό, μια παρόμοια στο εσωτερικό δεν θα βλάψει κανέναν.

 

Η ΒΦΛ ήταν παρούσα χθες το πρωί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη Νέα Καρβάλη. Στην εκκλησία εθεάθησαν οι Μπεχράκης- Παρνασός μαζί με τον Γιώργο Τσιλίκα. Η έναρξη των συζητήσεων για την υπογραφή νέας σύμβασης παραμένει στο… ψυγείο.

 

Στην χθεσινή κοπή της βασιλόπιτας της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας τυχερός ήταν ο Χριστόφορος Παπαϊωάννου. Ο σύλλογος παρά τα προβλήματα, την κρίση και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται να αναλάβει δράση στην αγορά μόλις έρθει η Άνοιξη και οι τουρίστες. Μέχρι τότε υπομονή.

 

Σάββατο έφυγαν από την Καβάλα οι βουλευτές Μορφίδης και Παπαφιλίππου. Δεν γινόταν αλλιώς. Έπρεπε να ταξιδέψουν Σάββατο στην Αθήνα αφού μόνο έτσι θα μπορούσαν να παραστούν στην ομιλία Τσίπρα την Κυριακή στο γήπεδο ταεκ βοντό. Αντίθετα ο Τάκης Εμμανουηλίδης έμεινε στην πόλη όλο το Σαββατοκύριακο. Στις εκδηλώσεις και στις βασιλόπιτες πάντως δεν εμφανίστηκε. Ούτε αυτή τη φορά. Σε γενικές γραμμές οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές «έσπασαν» την παράδοση και την άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό αφού απείχαν από τις περισσότερες βασιλόπιτες(εκδηλώσεις) του Γενάρη. Με εξαίρεση φυσικά του Επιμελητηρίου. Εκεί ήταν και οι 3.

 

Η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας υλοποίησε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας την εξόρμηση της για το ασφαλιστικό. Τα στελέχη της προτίμησαν να είναι δύο περίπου ώρες στους πεζόδρομους αντί να κυκλοφορήσουν στη λαϊκή αγορά. Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Τώρα πάνε για άλλα…

 

Ζωηρά κινείται το τελευταίο διάστημα ο Κωστής Σιμιτσής. Χθες ήταν στις εκδηλώσεις στη Νέα Καρβάλη, τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα σε αρκετές εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας. Οι σύλλογοι δεν τον ξεχνούν, τον προσκαλούν στα γνωστά γεγονότα των ημερών. Ο πρώην Δήμαρχος άρχισε να ανταποκρίνεται σε όσο το δυνατό περισσότερες προσκλήσεις. Τον ευνοεί και η αποχή από τα δικηγορικά του καθήκοντα.

 

Σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης υπάρχουν φωτεινές πινακίδες που ενημερώνουν για την ημερομηνία, την ώρα και την θερμοκρασία. Έως πρόσφατα διαπιστώνονταν λάθη κυρίως ως προς την ώρα που έδειχναν αυτές οι πινακίδες. Τώρα- με την αφορμή του τσουχτερού κρύου- προκύπτουν σφάλματα και για την θερμοκρασία που αναφέρουν. Κοντινές πινακίδες (π.χ. δύο γειτονικών καταστημάτων) αναφέρουν θερμοκρασία που η μία διαφέρει με την άλλη έως και 4 βαθμούς κελσίου!

 

Καλούνται οι επαγγελματίες που διαθέτουν αυτές τις πινακίδες έξω από τα καταστήματα τους να ελέγχουν το τι αυτές αναγράφουν. Μόνο έτσι οι διερχόμενοι πολίτες (πεζοί ή οδηγοί) θα ενημερώνονται και δεν θα μπερδεύονται. Αν η πινακίδα δίνει λάθος στοιχεία τότε καλύτερα να μην λειτουργεί.

 

Ποσό 16.000 ευρώ ετοιμάζεται να πληρώσει στη ΔΕΥΑ Καβάλας η δημοτική κοινωνική Αλληλεγγύη. Πρόκειται για κατανάλωση νερού το προηγούμενο διάστημα στα κτίρια (του Δήμου) των παιδικών σταθμών και των ΚΑΠΗ. Τον πήραν από φόβο τον Νίκο Ξανθόπουλο και οι συνάδελφοι του. Η κ. Δρακονάκη σπεύδει να πληρώσει για να έχει το κεφάλι της ήσυχο…

 

Σε συνέχεια της χθεσινής μας αναφοράς στις προσεχείς εκλογές για τη νέα ΝΟΔΕ Καβάλας συμπληρώνουμε τα ακόλουθα: Ο Κώστας Ευθυμιάδης μετά από δύο συνεχόμενες θητείες στη θέση του προέδρου της επιτροπής δεν έχει το δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος. Η κεντρική διοίκηση του κόμματος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τον τρόπο εκλογής του προέδρου κάθε ΝΟΔΕ και των μελών αυτής. Άρα υπομονή. Οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι πρόεδροι) μπορούν παρά ταύτα να προετοιμάζονται.

 

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε χθες η διαφήμιση της εκδήλωσης την Κυριακή το πρωί στον Γαλαξία. Τα στελέχη και οι φίλοι του τοπικού ΠΑΣΟΚ διαφημίζουν την εκδήλωση που «παρακολουθεί» την συζήτηση της εποχής, για μια μεγάλη κεντροαριστερά. Ο Δημήτρης Παπουτσής αρνείται ότι όλα ξεκίνησαν από δική του πρωτοβουλία, πλην όμως αυτή είναι η αλήθεια. Αμέσως μετά ανέλαβαν δράση οι νομαρχιακές ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ κτλ. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο Γαλαξίας, στην μεγάλη αίθουσα αφού οι διοργανωτές περιμένουν πολύ κόσμο.

 

 

Διαβάστε επίσης