μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αρχικά ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, στη συνέχεια η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα δήλωσαν (χθες και προχθές) ότι συνεχίζουν να στηρίζουν το αίτημα της αλλαγής της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Μας είπαν ταυτόχρονα ότι ασχολούνται και με τις αποζημιώσεις του αγωγού, αυτές που πλέον ονομάζουν «τέλη εταιρικής ευθύνης». Ο κ. Παυλίδης –μάθαμε- είχε σχετική συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΤΑΡ, μίλησε για την αποζημίωση με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της ΠΕΔ Βαγγέλη Λαμπάκη αλλά και με το Υπουργείο. Υπό αυτές τις συνθήκες τα δεδομένα στην στήριξη των αγροτών του Δήμου Καβάλας αλλάζουν.

 

Πρόκειται για μια νέα, ρεαλιστική προσέγγιση του όλου ζητήματος; Για την αρχή μιας ακόμη κολοτούμπας; Κάπου ανάμεσα βρίσκεται η αλήθεια. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι (ο Δήμος Καβάλας στη προκειμένη περίπτωση) τα αλλάζουν. Μέχρι τώρα υποστήριζαν το αίτημα των αγροτών. Τώρα και το αίτημα υποστηρίζουν και τα χρήματα του ΤΑΡ υπολογίζουν- μοιράζουν- σκέπτονται να αξιοποιήσουν. Κι είναι πολλά τα λεφτά….

 

Πρώτα πρώτα ο κ. Παυλίδης ασχολήθηκε επί της ουσίας με τον ΤΑΡ και δεν είπε τίποτα. Έκανε επαφές με τον αγωγό, μίλησε με το Υπουργείο κι όταν όλα τα συμφώνησε τότε τα ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ως τετελεσμένα γεγονότα. Η μόνη που αισθάνθηκε άβολα, διατύπωσε μια ερώτηση ήταν η Κατερίνα Γεροστεργίου. Όλοι οι άλλοι σιώπησαν. Κερασάκι στην … τούρτα του ΤΑΡ η δήλωση Παυλίδη ότι συνεχίζει να ζητά αλλαγή όδευσης. Γίνεται αλήθεια και να αποζημιώνεσαι και να διεκδικείς από αυτόν που σε αποζημιώνει; Δυστυχώς όχι. Ή διεκδικείς και πιέζεις (αρνούμενος τα χρήματα) ή όχι. Μέση λύση δεν υπάρχει.

 

Η κ. Τσανάκα κινήθηκε στην «γραμμή» Παυλίδη. Ακούσαμε από αυτή διάφορες δικαιολογίες, καταλάβαμε ότι προτιμά την αποζημίωση. Το μόνο σημαντικό που μας είπε έχει να κάνει με την προσφυγή στο ΣτΕ για την αλλαγή της όδευσης. Την υπογράφουν- δηλώνει η Δήμαρχος- 16 με 18 αγρότες. Θέλει να πει ότι μόνο αυτοί αντιδρούν, διαφωνούν, ζητούν αλλαγή όδευσης. Όλοι οι άλλοι- εννοεί- είτε αδιαφορούν, είτε δέχονται τον αγωγό στα χωράφια τους…

 

Συνήθως αυτοί που στηρίζουν τους αγρότες της Καβάλας το κάνουν χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς καμιά συζήτηση με τον αγωγό, όσο αυτός επιμένει στις θέσεις και στην συγκεκριμένη όδευση. Δεν είναι λόγος να υποχωρήσεις επειδή το ίδιο έπραξε πρώτη και καλύτερη η Κυβέρνηση. Ας αφήσουν στην άκρη τις δικαιολογίες. Δρομολόγησαν κολοτούμπα, την οποία να δούμε τώρα πως θα στηρίξουν εκεί όπου άλλα έλεγαν. Να δούμε τι θα πουν στους ίδιους τους αγρότες αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Εκτός αν η μία κολοτούμπα, φέρει την άλλη και πάει λέγοντας. Εδώ θα είμαστε να τους δούμε και να τους ακούσουμε όλους. Τώρα σειρά έχουν να μιλήσουν οι αγρότες. Αποδέχονται τις εξηγήσεις του κ. Παυλίδη; Δικαιολογούν για την στροφή της την Δήμαρχο; Ισχύει το ραντεβού στα χωράφια;

 

Γιατί από τα 10 εκ ευρώ του ΤΑΡ να πάρει τα μισά η Περιφέρεια και τα άλλα μισά οι Δήμοι; Πόσο δημοκρατικό είναι αυτή η μοιρασιά να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μόνο του Περιφερειάρχη και του προέδρου της ΠΕΔ; Πόσο διαφανής είναι η διαδικασία όταν όλα πρώτα συμφωνούνται και μετά ανακοινώνονται; Πως αισθάνονται οι Δήμαρχοι που έμαθαν την αποζημίωση τους στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;

 

Αυτά είναι κάποια μόνο από τα διαδικαστικά ερωτήματα που προκύπτουν. Πριν όμως φθάσουμε στην διαδικασία, προέχει η ουσία. Καιρός είναι να μετρηθούμε. Αυτοί που δελεάστηκαν από την αποζημίωση και τα «τέλη εταιρικής ευθύνης» κι αυτοί που λένε σήμερα ότι έλεγαν πριν από ένα και δύο χρόνια.

 

Με το ζόρι εξασφάλισε απαρτία και συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Ας είναι καλά (μία ακόμη φορά) η αντιπολίτευση. Αυτή φαίνεται να στηρίζει περισσότερο τον κ. Ξανθόπουλο, παρά οι σύμβουλοι προερχόμενοι από την παράταξη του. Κάποιοι ενώ μόλις τώρα διορίστηκαν στο δ.σ. δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Αλήθεια, αν ο πρόεδρος τους απειλήσει με διακοπή νερού (κι ας μην αναφέρει κάτι τέτοιο ο κανονισμός της ΔΕΥΑΚ), λέτε να τους πείσει να προσέρχονται;

 

Όπως μάθαμε στη διάρκεια της συνεδρίασης ρωτήθηκε ο κ. Ξανθόπουλος για τις διακοπές νερού λόγω χρέους. Την ερώτηση την έκανε ο πρώην πρόεδρος κ. Τσοχαταρίδης. Η απάντηση ήταν η γνωστή. Όλα γίνονται σύμφωνα με τον κανονισμό… Κάπως έτσι οι διακοπές συνεχίζονται, ελπίζοντας ότι αυτές θα βοηθήσουν το ταμείο της επιχείρησης να πάρει επιτέλους την πάνω βόλτα.

 

Χρήστος Ποτόλιας και Τάκης Βελισσάρης περιόδευσαν χθες στους χώρους εργασίας του Δήμου Καβάλας. Πήγαν και στη Δημωφέλεια. Μοίρασαν υλικό σχετικό με τις προτάσεις του ΚΚΕ για το ασφαλιστικό. Προπαγάνδισαν ταυτόχρονα την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ της 4ης Φεβρουαρίου.

 

Τέλος Φεβρουαρίου ετοιμάζει τον ετήσιο του χορό ο Σύλλογος Εβριτών Καβάλας. Η εκδήλωση θα γίνει όπως πέρσι, στην αίθουσα «Ράνια», πλησίον της Ελευθερούπολης. Ξέρουν στον Σύλλογο Εβριτών ότι ο καλός χορός χρειάζεται δουλειά για να ικανοποιήσει όλους όσους θα παραστούν σε αυτόν.

 

Στα μπλόκα των αγροτών βρίσκεται συχνά ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης. Και σε αυτό της Χρυσούπολης και σε αυτό των Κερδυλλίων. Συζητά με τους αγρότες το πρόβλημα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τους συμπαραστέκεται στην πράξη. Τον κρύο στα μπλόκα δεν πτοεί τον κ. Πασχαλίδη που συνεχίζει να εργάζεται στη σχολή του ΟΑΕΔ Καβάλας.

 

Άρχισε και συνεχίζεται η παραλαβή από τον Δήμο Καβάλας των εκθεμάτων του Ναυτικού Μουσείου. Καταγράφονται όλα ένα ένα προκειμένου η διαδικασία να γίνει σωστά και γρήγορα. Για τη λειτουργία του μουσείου (ως δημοτικό) στο χώρο του ΝΟΚ θα αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή στην αυριανή της συνεδρίαση.

 

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καβάλας έκοψε την πίτα του την Δευτέρα το απόγευμα χωρίς να προσκαλέσει στην εκδήλωση κανέναν επίσημο. Εξ αυτού του λόγου η εκδήλωση διέφερε απ’ όλες τις άλλες. Η πίτα των πολιτικών συνταξιούχων κόπηκε την Κυριακή το απόγευμα. Κλήθηκαν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όχι όμως οι βουλευτές του Νομού Καβάλας!

 

Εύλογη η απορία. Στις 4 Φεβρουαρίου που και η αγορά της Καβάλας θα είναι κλειστή λόγω της πανελλαδικής απεργίας, θα κρατήσουν την ίδια στάση καφενεία και καφετέριες στο κέντρο της πόλης; Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου προχθές. Είπαν ότι την δύσκολη αποστολή να πεισθούν οι καφετέριες και να κλείσουν,  την αναλαμβάνουν η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και το Επιμελητήριο. Για να δούμε τι θα δούμε…

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ήταν η τυχερή υπηρεσία χθες που κόπηκε η πίτα του συλλόγου υπαλλήλων Π.Ε. Καβάλας. Στην εκδήλωση ουδείς ξέχασε τις συστεγαζόμενες υπηρεσίες του Διοικητηρίου. Κάπως έτσι μια τέτοια υπηρεσία βρήκε στο κομμάτι της το τυχερό νόμισμα.

 

Βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψαν ερώτηση για την καθυστέρηση του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας. Η ερώτηση μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Στον αέρα βρίσκεται το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας καθώς έχει καθυστερήσει ένα τρίμηνο η υλοποίησή του. Από τα τέλη Οκτωβρίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015. Βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχουν εξεταστεί οι ενστάσεις των υποψήφιων αναδόχων για την προμήθεια τροφίμων. Η τροφοδοσία των δικαιούχων από το αρμόδιο Υπουργείο θα είναι τρίμηνης διάρκειας, ενώ στη συνεχεία η διανομή τροφίμων θα πραγματοποιείται από τους Δήμους της χώρας. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας οδηγεί εκτός προγραμματισμού τις Δημοτικές Αρχές, εφόσον δεν τους επιτρέπεται ακόμη να ξεκινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διενέργεια των δικών τους διαγωνισμών, προκειμένου να καλύψουν τις επισιτιστικές ανάγκες των δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2016».

 

Διαβάστε επίσης