• 2 Ιουνίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από την εποχή του «Καποδίστρια» συζητούνταν ριζικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε π.χ. οι έδρες στο κάθε δημοτικό συμβούλιο να μοιράζονται δικαιότερα κι οι Δήμαρχοι να μην είναι πανίσχυροι. Τότε η ευκαιρία χάθηκε αφού ο «Καλλικράτης» πέραν των συνενώσεων, διακατέχονταν από μια μνημονιακή λογική. Καταλάβαμε στην πράξη ότι ο «Καλλικράτης» δεν ήταν μεταρρύθμιση. Ήταν το μνημόνιο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήθελε αλλά τάχα δεν πρόλαβε να διορθώσει όσα δρομολόγησε ο κ. Ραγκούσης. Σήμερα, αρκετά νωρίς σε σχέση με τις επόμενες τοπικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει. «Ανοίγει» την συζήτηση θεσμικών αλλαγών σχετικά με το σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Προτείνει μάλιστα και όριο θητειών! Όχι ότι θα διαφωνήσουμε, αλλά το όριο θητειών δεν έπρεπε να συζητηθεί πρώτα για τους βουλευτές και υπουργούς κι αμέσως μετά για τους δημάρχους;

 

Το κείμενο επί του οποίου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητούν τις προαναφερθείσες αλλαγές είναι σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση. Η τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικεί όσα προτείνει το κόμμα της Αριστεράς. Η κοινωνία επίσης. Η απορία και η αγωνία μας είναι ίδια. Θα γίνουν άραγε πράξη αυτά που και σήμερα περιγράφονται ως ο κεντρικός στόχος; Μήπως πάλι μείνουν σχέδια επί χάρτου; Δεν πιστεύουμε ότι εννοούν όσα λένε. Οι πολλοί προηγούμενοι ισχυρίζονταν τα ίδια αλλά στο τέλος δεν έγινε τίποτα. Φοβόμαστε λοιπόν ότι στο τέλος θα έχουμε ξαναδεί το ίδιο έργο. Καλών προθέσεων αλλά καθόλου πράξεων.

 

Λες και κάτι ήξερε η Πρωτοβουλία Φιλίππων, λίγες μέρες νωρίτερα δημοσιοποίησε κείμενο με το οποίο ζητά απόσχιση του πρώην Δήμου Φιλίππων από τον Δήμο Καβάλας. Για διαφορετικούς λόγους απ’ αυτούς που επικαλείται, θα συμφωνήσουμε μαζί της. Υποστηρίζουμε δηλαδή ότι τα σημερινά γεωγραφικά όρια των δήμων είναι θέμα που δεν πρέπει να μείνει εκτός συζήτησης και αλλαγών. Γιατί να μην ξαναδεί η Κυβέρνηση τους σημερινούς Δήμους, τα όρια και τις συγχωνεύσεις (υποχρεωτικές στην ουσία) από τις οποίες προήλθαν;

 

Τι μάθαμε στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε; Είναι σωστός ένας μόνο Δήμος για ολόκληρη την επαρχία Παγγαίου; Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται δεύτερο δήμο η Θάσος; Αξίζει να επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση ο Δήμος Φιλίππων; Πρέπει να διεκδικεί την Νέα Ηρακλείτσα αλλά και τα Αμισιανά ο Δήμος Καβάλας; Αυτές οι κουβέντες δεν είναι περιττός μπελάς που οι αρμόδιοι θέλουν να αποφύγουν. Είναι κάτι που το κράτος το χρωστά στις τοπικές κοινωνίες. Άρα οφείλει κι αυτό να το δρομολογήσει.

 

Θα επανέλθουμε στην Πρωτοβουλία Φιλίππων. Όλοι ρωτούν ποιοι συμμετέχουν και τι σκοπό έχουν. Με αφορμή την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής, η Πρωτοβουλία οφείλει να «ανοίξει» τα χαρτιά της. Να μας μιλήσει συγκεκριμένα, να παρουσιαστούν τα πρόσωπα που την δημιούργησαν. Έτσι θα συνεννοηθούμε καλύτερα, η αξία της πρωτοβουλίας και των ανακοινώσεων της θα μεγαλώσει. Άλλο πράγμα το αόριστο «Πρωτοβουλία Φιλίππων» κι άλλο το πότε και ποιοι την δημιούργησαν.

 

Σε λίγο καιρό θα παρουσιαστεί το τεχνικό πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας ΑΜΘ, θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όπως ακούμε το σημαντικότερο (ή ένα από τα σημαντικότερα) έργο της Π.Ε. Καβάλας είναι αυτό της βελτίωσης και συντήρησης του δρόμου προς το όρος Παγγαίο. Έργο που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια.

 

Τους τελευταίους μήνες του 2015 ασχοληθήκαμε αρκετά με την πρόθεση του Δήμου Καβάλας να μεταφέρει το Ναυτικό Μουσείο στο κτίριο του ΝΟΚ. Για αυτό το θέμα έγιναν δηλώσεις, συζητήσεις (στο δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο), διατυπώθηκαν αντιρρήσεις (επί της διαδικασίας), γράφτηκαν κείμενα και σχόλια. Τι έγινε αλήθεια στο τέλος όλης αυτής της φασαρίας;

 

Η απάντηση είναι απλή. Έγινε ότι εξ αρχής γνωστοποιήθηκε από τον Δήμο Καβάλας. Το κτίριο του ΝΟΚ νοικιάστηκε (από τον Δήμο) για να φιλοξενήσει το Ναυτικό Μουσείο. Φθάσαμε δε σε αυτό το τελικό αποτέλεσμα χωρίς να ανοίξει μύτη… Και με τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Ο οποίος έδειξε καλή θέληση, όπως κι αυτοί που συνεργάστηκαν μαζί του για το ίδιο θέμα.

 

Πολλές φορές στη μικρή μας κοινωνία επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Με εντάσεις και καταγγελίες αρχικά, με αίσιο τέλος. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό όλοι όσοι ενεπλάκησαν στον συγκεκριμένο καυγά. Ας σκεφθούν προσεκτικά τους χειρισμούς και τα λόγια τους πριν από τον επόμενο. Που σίγουρα θα υπάρξει, για κάποιο άλλο τοπικό ζήτημα.

 

Οι απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού στο Ν. Καβάλας έκοψαν την πίτα τους το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Λέσχη κι ήταν άριστα οργανωμένη από τον πρόεδρο κ. Θόδωρο Τζατζάρη και τα άλλα μέλη της διοίκησης  του συνδέσμου. Τυχερός ήταν ο Στρατηγός διοικητής της ΧΧ Μεραρχίας αφού στο δικό του κομμάτι βρέθηκε το τυχερό νόμισμα.

 

Για λόγους που έχουν σχέση με τους σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας οι εξετάσεις στο ίδρυμα έγιναν κανονικά την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας 4 Φεβρουαρίου. Οι καθηγητές και οι άλλοι εμπλεκόμενοι ήθελαν να απεργήσουν αλλά άκουσαν το αίτημα των παιδιών. Που ήθελαν να ξεμπερδεύουν με τα μαθήματα τους. Τουλάχιστον έγραψαν καλά;

 

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις και οι κλειστοί δρόμοι άλλαξαν το δρομολόγιο του Κώστα Μορφίδη προς την Ξάνθη. Ταξίδεψε (το Σάββατο, για να παραστεί σε σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ) μέσω Σταυρούπολης. Ευτυχώς κατά την επιστροφή η παλιά εθνική οδός ήταν ανοιχτή. Άρα το ταξίδι γρήγορο και ξεκούραστο.

 

Το Σάββατο ήρθαν στην Καβάλα οι 3 Κυβερνητικοί βουλευτές, χθες αναχώρησαν για την πρωτεύουσα. Ο κόσμος τους συναντούσε (στον δρόμο και στις εκδηλώσεις) και τους ρωτούσε το ίδιο πράγμα. Τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν. Και οι τρεις απαντούσαν με το ίδιο χαμόγελο και την ίδια αισιοδοξία. Το μήνυμα τους ήταν συγκεκριμένο: Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει!

 

Μετά από διάφορες αναβολές συζητείται στις 17 Φλεβάρη στο ΣτΕ η προσφυγή των αγροτών του Δήμου Καβάλας κατά του αγωγού ΤΑΡ, σχετικά με την αλλαγή της όδευσης. Οι δικηγόροι (Βελάκης- Μέλισσας) χειρίζονται το θέμα κατ’ εντολή του Δήμου Καβάλας. Θα συζητηθεί εκείνη την ημέρα η υπόθεση; Με τα σημερινά δεδομένα της αποχής των δικηγόρων το βλέπουμε δύσκολο. Άρα οδεύουμε σε μία ακόμη αναβολή.

 

Ο Κώστας Ευθυμιάδης χειρίζεται το θέμα του κεντρικού ομιλητή στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ την προσεχή Κυριακή. Ψάχνει στην Αθήνα τον κατάλληλο. «Βαδίζει» σύμφωνα με τις προτάσεις και τα ονόματα που ακούστηκαν στη συνεδρίαση. Η αποστολή του μέχρι και χθες το μεσημέρι ήταν δύσκολη. Στην Αθήνα ο … κόσμος καίγεται για το ασφαλιστικό και τους αγρότες!

 

Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας εξεδήλωσε την επιθυμία να επισκεφθεί την Καβάλα, να αρχίσει από τον ΟΛΚ περιοδεία στα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας. Στόχο είχε μετά τον ΟΛΚ να επισκέπτονταν την Αλεξανδρούπολη. Το σχέδιο αναβλήθηκε. Ο λόγος; Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και οι κλειστοί δρόμοι.

 

Οι ξενοδόχοι της Καβάλας και της Θάσου θα εκπροσωπήσουν την πόλη και το Νομό στην έκθεση της Σόφιας στο τέλος της εβδομάδας. Η πρόεδρος της Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Στοκχόλμη, επίσης στο τέλος της εβδομάδας. Εκεί η Καβάλα θα προβληθεί σε μια τουριστική έκθεση που γίνεται ειδικά για τους προορισμούς στην Ελλάδα.

 

Η κ. Όλγα Χαράμη παρουσίασε στην Καθημερινή (με αναδημοσίευση στην ιστοσελίδα news.makedonias. gr)  ένα αφιέρωμα στα ρομαντικά ξενοδοχεία, με τον τίτλο «Ρομαντικές Κρατήσεις». Στις προτάσεις της περιλαμβάνει και το ξενοδοχείο Ιμαρέτ για το οποίο γράφει μεταξύ των άλλων: «Η διαμονή στο Ιμαρέτ είναι μια πραγματική εμπειρία. Ενα εντυπωσιακό kulliye (ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο), κτισμένο τον 19ο αιώνα από τον Μεχμέτ Αλή ως δώρο στη γενέτειρά του, αποτελείτο από δύο μεντρεσέδες (εκπαιδευτικά ιδρύματα-ιεροδιδασκαλεία), μεστζίτ (χώρος προσευχής), ιμαρέτ (κουζίνα) και μεκτέμπ (σχολείο). Για την υποδειγματική αναστήλωσή του και την άψογη λειτουργία του υπεύθυνη είναι η οικοδέσποινα του ξενώνα Αννα Μισιριάν. Τα ιδιαίτερα δωμάτια και οι σουίτες με τους θόλους και τους φεγγίτες, τα πολυτελή έπιπλα και τα χειροποίητα χαλιά, ακόμη και οι μπανιέρες δίπλα στο χώρο ύπνου, καθώς φωτίζονται από αναμμένα καντηλέρια και τζάκια, προσφέρουν μια αξέχαστη διαμονή».

 

 

Διαβάστε επίσης