• 18 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρακολουθούμε προσεκτικά την προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου να αδειάσει το Εκθεσιακό κέντρο από τους πρόσφυγες ως το τέλος του μήνα. Εκτίμηση μας είναι ότι η συγκεκριμένη δράση δεν έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα. Άλλα είναι τα δύσκολα και κρίσιμα ζητήματα κι όχι να αδειάσει έγκαιρα ο χώρος που σήμερα φιλοξενεί 800 περίπου πρόσφυγες. Το βασικό πρόβλημα που δεν λύνεται, ο Δήμος Καβάλας δεν ασχολείται με αυτό όσο πρέπει, αφορά τα έξοδα φιλοξενίας. Ένα ποσό που σήμερα πρέπει να πλησιάζει τις 100.000 ευρώ (για διάστημα περίπου ενός μήνα).

 

Το κόστος σίτισης το πληρώνει ο Δήμος Καβάλας αν και πρόκειται για βασική υποχρέωση του κράτους ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δήμος Καβάλας τι έκανε, τι κάνει για να πιέσει την Αθήνα ώστε άμεσα να αρχίσει να εισπράττει όσα ξοδεύει για τους πρόσφυγες; Κάνει σαφώς τα ελάχιστα απ’ όσα έπρεπε. Ο λόγος είναι και το ότι ασχολείται επίμονα με την 31η Μάρτη, καταληκτική ημερομηνία παραμονής των προσφύγων στο Εκθεσιακό. Προτείνει- χωρίς να το έχει δει- το κτιριακό συγκρότημα της Φωνής της Αμερικής την ώρα που όσοι ξέρουν καλύτερα, ισχυρίζονται ότι η πρόταση είναι τουλάχιστον άστοχη.

 

Υπάρχουν οι εκθέσεις τον Απρίλιο, υπάρχει το «βάρος» και η ευθύνη που επωμίστηκε η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ η υποχρέωση για τους πρόσφυγες ανήκει αλλού. Σύμφωνοι, υπάρχουν κι αυτά τα θέματα. Απ’ την άλλη όλες οι πρόσφατες ενέργειες του Δήμου Καβάλας μας δίνουν την εντύπωση ότι αδιαφορεί για τα χρήματα που πληρώνει αρκεί στο τέλος του μήνα οι πρόσφυγες να φύγουν από τη Νέα Καρβάλη και από το… κεφάλι του.

 

Ο κ. Βίτσας δια του διευθυντή του γραφείου του ζητά εναλλακτική πρόταση. Κι η Δήμαρχος πέφτει στην παγίδα και την προσφέρει. Λάθος. Το κράτος οφείλει να οργανωθεί (αυτό ενώ το προσπαθεί, δεν το κατάφερε μέχρι τώρα), είναι δική του υποχρέωση να βρει (σε συνεργασία με άλλους) τους καλύτερους των σημερινών χώρους για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες. Να πληρώσει αυτό το πρωινό τους, το μεσημβρινό τους, το βραδινό τους. Την καθαριότητα, το ρεύμα και τη θέρμανση.

 

Η Καβάλα έχει αναγάγει τις προσεχείς εκθέσεις σε κορυφαίο γεγονός των επόμενων ημερών, φαίνεται με αυτή την αφορμή να σπρώχνει τους πρόσφυγες προς την έξοδο χωρίς να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο.  Την ίδια ώρα πολίτες φιλοξενούν ακόμη και στα σπίτια τους πρόσφυγες, δείχνοντας στους αιρετούς πόσο αλλού βρίσκεται η κοινωνία. Το ίδιο πράγμα συνεχίζουμε να βλέπουμε Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα στο λιμάνι.

 

Στελέχη της ΝΔ Καβάλας επιθυμούσαν στην προσυνεδριακή εκδήλωση της πόλης (αυτή που θα γίνει σήμερα το απόγευμα), ομιλητής να είναι ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ήθελαν τόσο πολύ που με την πρώτη υπόσχεση που έλαβαν από την Αθήνα, έσπευσαν να κάνουν την επιθυμία τους γεγονός. Ανακοίνωσαν την επίσκεψη Μητσοτάκη μα τους προέκυψε Αυγενάκης. Ο βουλευτής Ηρακλείου έρχεται το απόγευμα από την Ξάνθη, όπου θα βρίσκεται για τον ίδιο λόγο. Να προετοιμάσει την οργάνωση για το πρώτο συνέδριο της ΝΔ μετά την εκλογή νέου προέδρου. Ο κ. Αυγενάκης (αν αυτό σημαίνει κάτι) είναι από τους ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά στον νέο πρόεδρο της ΝΔ.

 

Στον Δήμο Παγγαίου η Ρίτσα Καραγιαννίδου φαίνεται ότι θα είναι υποψήφια πρόεδρος για την δημοτική οργάνωση της ΝΔ. Όσοι ξέρουν αναλυτικά το θέμα επιμένουν ότι αυτές οι ξαφνικές υποψηφιότητες είναι το απαραίτητο κίνητρο προκειμένου ο Χρήστος Πριονίδης να αναπτύξει τις γνωστές του ταχύτητες… Αυτές που σε κάθε εκλογική διαδικασία του εξασφαλίζουν επικράτηση με μεγάλο προβάδισμα. Παρά ταύτα καλή επιτυχία και στους δύο.

 

Τις δύο ημέρες που ήταν στην Αθήνα η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα προσπάθησε να συναντήσει «… έστω για 5 λεπτά» όπως είπε χθες, τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη. Δεν τα κατάφερε. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν απασχολημένος με άλλα. Η ευκαιρία φυσικά χάθηκε νωρίτερα αυτό το διάστημα. Όταν ο κ. Αλεξιάδης βρίσκονταν στην Καβάλα (στο Παληό ειδικότερα) για το τριήμερο της Κ. Δευτέρας.

 

Αυξημένες υποχρεώσεις και για τον Γιώργο Σταθάκη. Μετέχει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που να βρει χρόνο για το ραντεβού με τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ. Κάτι τέτοιο παραδέχθηκε κι αναγνώρισε ως πρόβλημα ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας. Υπολογίζει- όπως μας είπε μόλις χθες- ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της επιδότησης εργασίας αλλά την ερχόμενη εβδομάδα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αρκεί οι εξελίξεις να είναι θετικές.

 

Τσάμπα τόση φασαρία για τη δωρεά της σαρδέλας. Η πρωτοβουλία και πρόταση του Μάκη Παπαδόπουλου έμεινε στα αζήτητα. Η διοίκηση του Δήμου αμέσως απέρριψε το ενδεχόμενο η σαρδέλα να προσφερθεί στην εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας. Στην πορεία φαίνεται ότι την ξέχασε εντελώς αφού δεν την χρησιμοποίησε ούτε για τους πρόσφυγες! Κατόπιν τούτου ο Μάκης Παπαδόπουλος και οι δωρητές επαγγελματίες δικαιούνται να διαμαρτύρονται.

 

Στις Βρυξέλες βρίσκεται από χθες ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, θα λάβει μέρος σε συνάντηση εκπροσώπων περιφερειών που καιρό τώρα προβληματίζονται για τα γεννητικά τροποποιημένα τρόφιμα. Επιστρέφει αύριο Σάββατο πρωί, αμέσως θα βρεθεί στο γραφείο του για να λάβει τις ευχές των πολιτών για την ονομαστική του εορτή.

 

Μπορεί να απέχουν από τα καθήκοντα τους, ωστόσο κυκλοφορούν στα δικαστήρια οι δικηγόροι της Καβάλας. Άλλοι πηγαίνουν από συνήθεια, άλλοι για να σπάσουν την μονοτονία της απραξίας κι άλλοι για να βεβαιωθούν ότι οι πελάτες τους πήραν την αναβολή που ζήτησαν. Άπαντες οι δικηγόροι της Καβάλας έχουν από καιρό καταλάβει ότι η αποχή θα λήξει όταν λήξει το ζήτημα με το ασφαλιστικό. Δηλαδή τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου. Αυτό πάντως είναι το αισιόδοξο σενάριο.

 

Πρώτη φορά η Συμπαράταξη Πολιτών ήταν στο λιμάνι, στην άφιξη των προσφύγων με το πλοίο για να μοιράσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Όλα όσα συγκέντρωσε τις προηγούμενες μέρες από φίλους και μέλη της στο Στέκι της Νέας Πόλης. Ο κ. Βέρρος με τους συνεργάτες του επισκέφθηκαν για τον ίδιο λόγο 4 φορές τους πρόσφυγες στο Εκθεσιακό Κέντρο. Προχθές στο λιμάνι, απέφυγαν τα φώτα της δημοσιότητας αφού μοίρασαν τα είδη που συγκέντρωσαν μέσα στα λεωφορεία. Στα οποία είχαν ήδη μπει οι πρόσφυγες.

 

Φανερά χαρούμενος ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την κίνηση στην ΑΜΘ το τριήμερο της Κ. Δευτέρας. Η είδηση προέρχεται από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ: «Σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παρατηρήθηκε το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς. Σύμφωνα με στοιχεία από την Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 142 τουριστικά λεωφορεία και συνολικά 8.275 Τούρκοι επισκέπτες διήλθαν από το τελωνείο των Κήπων Έβρου, ενώ ο συνολικός αριθμός των εισερχομένων στη χώρα μας, το τριήμερο άγγιξε τις 14.324 άτομα. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της ΠΑΜΘ κ. Μιχάλης Αμοιρίδης τόνισε πως στις περίπου 11.000 κλίνες που λειτουργούν στο ηπειρωτικό κομμάτι της περιφέρειας (με εξαίρεση τη Θάσος και τη Σαμοθράκη) η πληρότητα άγγιζε το 100%. «Στις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις είχαμε και μία νέα είσοδο τουριστών από τη Ρουμανία. Η περιφέρεια έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέγγιση τουριστικά της συγκεκριμένης χώρας η οποία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει» ανέφερε ο κ. Αμοιρίδης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας- Θάσου αποφάσισε την ανάθεση του έργο της  δημιουργίας infokiosk με λογισμικό διαδραστικής ξενάγησης, δαπάνης 9.840 ευρώ  συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23% για τις ανάγκες του υποέργου «Συντήρηση Χερσαίου Τείχους Καβάλας». Το έργο εντάσσεται στη πράξη «Συντήρηση Χερσαίου Τείχους Καβάλας».

Η ανάθεση έγινε προς  την εταιρία «Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ» η οποία κατέθεσε την χαμηλότερη οικονομική προσφορά.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου παρουσιάστηκε αναλυτικός απολογισμός δαπανών τόσο για την περίοδο των Χριστουγέννων όσο και της Αποκριάς. Οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων στοίχισαν 8.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ που θα δώσει η Περιφέρεια) ενώ της αποκριάς 7.500 ευρώ. Τέλος η συμμετοχή του Δήμου Νέστου σε τρεις τουριστικές εκθέσεις 15.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης