Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με τρόπο υπερβολικό και προκλητικό ταυτόχρονα προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες η επίσκεψη συνεργατών του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Μας μπερδεύουν και μας αποπροσανατολίζουν έγκυρα παρά ταύτα ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία οι εκπρόσωποι του Υπουργού επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο παρέα με στελέχη των ΑΝΕΛΛ και υποψήφιους επενδυτές.

 

Ο Υπουργός εμφανίζεται να έδωσε ήδη  συγκεκριμένη κατεύθυνση στην υπόθεση αξιοποίησης  του αεροδρομίου(χωρίς να υπολογίζει ή να ρωτήσει την τοπική κοινωνία), η οποία είναι 100% επιχειρηματικής φύσεως. Αναζητά έσοδα, ετοιμάζει διαγωνισμό προκειμένου ο χώρος να ιδιωτικοποιηθεί. Εξυπηρετείται αυτό το σενάριο από το ότι φέρεται να υπάρχει ενδιαφερόμενος, του οποίου καιρό τώρα τα λόγια είναι πολλά. Οι πράξεις σαφώς λιγότερες.

 

Φανταζόμαστε ότι άπαντες ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Δεν βλέπουμε να αντιδρούν. Κατά την γνώμη μας η αξία του αεροδρομίου στον Αμυγδαλεώνα είναι ίδια ή και μεγαλύτερη με αυτή του στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Κι όμως ο Δήμος Καβάλας απουσιάζει, η κοινωνία των Φιλίππων δεν ακούγεται. Αν στο Ασημακοπούλου γίνει ένα μεγάλο δημοτικό πάρκο, γιατί αλήθεια να μην συμβεί το ίδιο στο ιστορικό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα; Επιχειρησιακά είναι όντως περιττό για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία;

 

Τι άποψη έχει για όλα αυτά ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ; Τι λένε οι βουλευτές Παπαφιλίππου- Μορφίδης- Εμμανουηλίδης; Πως σχολιάζουν το ξεπούλημα που διαφαίνεται, τα άλλα κόμματα δια των νομαρχιακών τους επιτροπών; Είναι σωστό κρατικοί λειτουργοί να επισκέπτονται στρατιωτικό χώρο μαζί με επιχειρηματίες; Μήπως τους έταξαν ήδη το αεροδρόμιο;

 

Αν όλοι αποφάσισαν να περάσουν στο ντούκου το συγκεκριμένο σχέδιο, έχει καλώς. Σφάλουν, σύντομα θα το αντιληφθούν. Πάντως ο Δήμος Καβάλας επιβάλλεται και να ενδιαφερθεί και να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Αφού τα συμφώνησε με το Στρατό για το Ασημακοπούλου, γιατί να μην πράξει ακριβώς το ίδιο με τους χώρους του στρατιωτικού αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα;

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ βιάστηκε να αλλάξει τον τόπο της φετινής έκθεσης «Συνέργεια». Η Καβάλας δεν «έπεσε» θύμα των προσφύγων κι έχασε τη διοργάνωση. « Έπεσε» θύμα των συγκυριών και των αδυναμιών της. Η Κομοτηνή εξετάζοντας το όλο θέμα από απόσταση, «τράβηξε» μια αλλαγή τόπου κι ησύχασε. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του Θόδωρου Μαρκόπουλου η έκθεση να μείνει στην πόλη και τον Νομό. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι οι δυνατότητες του έχουν ένα συγκεκριμένο ταβάνι. Ένα όριο.

 

Αμέσως μετά αποφασίζει ο Γιώργος Παυλίδης. Ο οποίος φαίνεται ότι: 1) Δεν υπολόγισε σωστά τις εναλλακτικές επιλογές που παρουσιάζονταν 2) Συνέδεσε την έκθεση με το εκθεσιακό της Νέας Καρβάλης, λες κι αλλού στην Καβάλα η έκθεση δεν μπορούσε να γίνει 3) Δεν συνεννοήθηκε με το κράτος (αυτό το δύσμοιρο ελληνικό κράτος που ταλαιπωρείται από διάφορες νόσους κι ασθένειες) 4) Διάλεξε τον εύκολο δρόμο για να ξεμπερδεύει. Στο τέλος, έτσι για παρηγοριά, μας έδωσε και μια υπόσχεση. Η έκθεση Συνέργεια θα γίνει στην Καβάλα το 2017. Να μας συγχωρεί αλλά και για αυτό δεν είμαστε σίγουροι.

 

Χρονικά η απόφαση Παυλίδη (όλα τα δεδομένα σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν) συνέπεσε με μια προσπάθεια συνεννόησης Δημάρχου και κυβερνητικών βουλευτών. Όταν οι 3 άνδρες προσπαθούσαν να βρουν λύση και να ικανοποιήσουν το δίκαιο (σε γενικές γραμμές) αίτημα της  γυναίκας, τότε εξέλιπε ο λόγος της κινητοποίησης. Η έκθεση … έκανε φτερά. «Πέταξε» για αλλού. Λογικά σκεπτόμενοι υποθέτουμε ότι πλέον δεν υπάρχει καμιά φούρια να αδειάσει το εκθεσιακό. Η Συνέργεια δεν είναι προ των πυλών. Είναι- για την Καβάλα- παρελθόν. Έχει γούστο να γίνει στη Δράμα, όπου επίσης υπάρχουν φιλοξενούμενοι πρόσφυγες…

 

Πρόσφατη ιστορία ενός εκπαιδευτικού. Συμπολίτη. Προ λίγων μηνών προσήλθε φουριόζος στο Στέκι της Νέας Πόλης, κατέθεσε αίτηση να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι ήξεραν το παρελθόν του, υποψιάστηκαν τα κίνητρα του. Απάντησαν αρνητικά. Λέγεται ότι ανέλαβαν την ευθύνη κι ουσιαστικά τον έδιωξαν.

 

Δεν έχασε χρόνο. Αφού το «αριστερό» δε του βγήκε, κινήθηκε σε κάτι εντελώς αντίθετο. Το «δεξιό». Πρώτα ψήφισε τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ, μετά (πρόσφατα δηλαδή) υποδέχθηκε και άκουσε τον Λευθέρη Αυγενάκη στο ξενοδοχείο. Από πολιτικής πλευράς ο άνθρωπος είναι η προσωποποίηση του «λαμόγιου». Αυτό δεν το ξέρουν μόνο στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, το λένε (πίσω από τη πλάτη του) και στην τοπική ΝΔ.

 

Η διαίσθηση που είχε επιβεβαιώθηκε πλήρως. Ο Γιώργος Σταθάκης δεν εμφανίστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, δεν απάντησε στις ερωτήσεις για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις της ΑΜΘ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το περίμενε, το έλεγε από μέρες στους συνεργάτες του. Πλέον οι ερωτήσεις θα πρέπει να οριστούν σε νέα ημερομηνία. Η πιο κοντινή (αλλά και απίθανή ταυτόχρονα) είναι για την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Κι όμως, όλα άρχισαν εντελώς διαφορετικά. Μαχητικά και για τα Επιμελητήρια και για τους βουλευτές της ΑΜΘ. Έκαναν σύσκεψη στην Ξάνθη. Συμφώνησαν σχέδιο δράσης, πίεσης προς τον κ. Σταθάκη. Από εκείνη τη συμφωνία άμεσης δράσης στην Αθήνα δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτα. Ούτε καν το πιο εύκολο, η συζήτηση του θέματος στη Βουλή. Μια ακόμη συμφωνία –  ενθύμιο αποτυχίας.

 

Την περασμένη Δευτέρα ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ μίλησε στη Βουλή. Ανέπτυξε άλλη επίκαιρη ερώτηση. Με θέμα το προσφυγικό. Ερώτηση επίκαιρη μόνο κατά τας… γραφάς αφού ενώ κατατέθηκε Δεκέμβρη του 2015 ως επείγουσα, συζητήθηκε στις 21 Μαρτίου του 2016. Κι αφού για το προσφυγικό όλα άλλαξαν προς το χειρότερο. Ελπίζουμε η ερώτηση Παναγιωτόπουλου Δημοσχάκη για την επιδότηση εργασίας των επιχειρήσεων της ΑΜΘ να μην έχει την ίδια τύχη, να μην αργήσει να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής 3 ολόκληρους μήνες.

 

Στο Εργατικό Κέντρο θα γίνουν τελικά οι εκλογές του σωματείου των Οικοδόμων. Αρχικά υπήρξε άρνηση από τη διοίκηση του ΕΥΚ στο σωματείο επειδή οι εκλογές θα γίνουν Σαββατοκύριακο. Δημιουργήθηκε ντόρος κι έτσι οι εκλογές επέστρεψαν στον χώρο τους χωρίς να αλλάξουν μέρα και ώρα.

 

Γεμάτη σκουπίδια ήταν χθες το απόγευμα η κεντρική πλατεία. Πεταμένα ρούχα, αποφάγια, καθαρισμένα φρούτα και πολλά άλλα. Η Καβάλα που επιθυμεί τουριστική ανάπτυξη πρέπει να προσέξει περισσότερο την πλατεία της. Παλιά γράφαμε ότι ο χώρος πρέπει να φωτιστεί περισσότερο. Όλοι αναγνώριζαν την ανάγκη, ουδείς το έπραξε. Τώρα ανακύπτει και θέμα καθαριότητα.

 

Η οδός Μεχμέτ Αλή στην Παναγία άνοιξε από το περασμένο Σάββατο. Τα κυκλοφοριακά δεδομένα της συνοικίας διορθώθηκαν ενώ από προχθές Δευτέρα άρχισε πάλι τα δρομολόγια του το τρενάκι του Δήμου Καβάλας. Κάπως έτσι η περιπέτεια που άρχισε τον Γενάρη έληξε σύντομα. Όταν η αυτοδιοίκηση θέλει, μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματα της γραφειοκρατίας έγκαιρα.

 

Η αγορά της Καβάλας «διαθέτει» κατάστημα Public, η εταιρία πρόσφατα ανακοίνωσε τις καλές της επιδόσεις για το πολύ δύσκολο (για τους μικρομεσαίους) 2015: «Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε η αλυσίδα καταστημάτων Public (Retailworld Α.Ε.), μέλος του Ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, εν μέσω του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική πορεία που καταγράφει στην ελληνική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το 2015 αποτέλεσε έτος ορόσημο για την ίδια, καθώς ολοκληρώνοντας 10 χρόνια λειτουργίας η  αλυσίδα καταστημάτων Public (Retailworld Α.Ε.), κατέγραψε, για πρώτη χρονιά, λειτουργική κερδοφορία. Τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων – EBITDA) της κλειόμενης χρήσης 2015 διαμορφώθηκαν κερδοφόρα και ανήλθαν στο ποσό των €146.285 έναντι ζημιών € –9.942.882 της χρήσης 2014» .

 

=============================================================================================

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Επόμενο άρθρο

Καμικάζι της παραλίας