μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Το πρωί του Σαββάτου Δήμαρχος και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μορφίδης- Εμμανουηλίδης) κινήθηκαν μαζί σε τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής, τα οποία τελικά ενέκριναν ως κοινή τους πρόταση στην Αθήνα. Και τα τρία έχουν τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Αυτούς που εδώ και 20-25 ημέρες βρίσκονται άλλοι στο Εκθεσιακό Κέντρο κι άλλοι στο γυμναστήριο της Ελευθερούπολης. Είναι ωραίο να βλέπεις τους εκπροσώπους μας να συνεργάζονται, να συνεννοούνται, να καταλήγουν σε κοινές αποφάσεις και προτάσεις. Κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι αυτό άργησε να γίνει, θα του απαντήσουμε με την γνωστή λαϊκή ρήση και παροιμία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

 

Χθες Κυριακή Δήμαρχος και βουλευτές ισχυρίζονταν ότι μία από τις τρεις προτάσεις θα γίνει πράξη κι έτσι άμεσα οι πρόσφυγες θα βρεθούν σε νέο χώρο που κι αυτός θα είναι προσωρινός. Ταυτόχρονα θα επανέλθουν στην προηγούμενη τους κατάσταση και χρήση τόσο το Εκθεσιακό Κέντρο όσο και το γυμναστήριο. Σύντομα θα δοθεί ένα καλό τέλος στο πρώτο ημίχρονο αυτής της υπόθεσης.

 

Πριν την 1η Απριλίου θα έχει αδειάσει το Εκθεσιακό Κέντρο, θα αποδειχθεί εκ νέου βιαστική η απόφαση η έκθεση Συνέργεια να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Όχι σε ένα εκθεσιακό κέντρο της περιοχής της Αλεξανδρούπολης αλλά (πιθανότατα) σε ένα ξενοδοχείο. Η Καβάλα άργησε αλλά έλυσε τα μεταξύ των εκπροσώπων της προβλήματα, κατέθεσε σωστή κι ενιαία πρόταση στην Αθήνα κι έτσι ο εκθεσιακός χώρος αδειάζει. Δεν θα μπορούσε (ή μάλλον δεν θα έπρεπε) να παραμείνει η Καβάλα τόπος που θα φιλοξενήσει την περιφερειακή έκθεση;

 

Δικαιολογίες υπάρχουν αρκετές και τις ακούμε ήδη. Αλήθεια μία. Η βιαστική απόφαση από την Κομοτηνή αδίκησε πάλι την Καβάλα. Φυσικά και δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου επειδή η Συνέργεια θα γίνει αλλού κι όχι στη Νέα Καρβάλη. Άραγε θα είχαν την ίδια βιασύνη αν στην θέση της Καβάλας ήταν κάποιος άλλος; Απαντούμε αμέσως. Φυσικά και όχι.

 

Βελτίωση του καιρού προβλέπει από σήμερα η ΕΜΥ. Δύο πρόσφατες γιορτές και αργίες (Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου) ήρθαν μεν αλλά με βροχή και χειμωνιάτικο καιρό γενικότερα. Ελπίζουμε να μην τριτώσει το κακό, τουλάχιστον το Πάσχα να έχουμε στην Ανατολική Μακεδονία καιρό που θα συμβαδίζει με αυτό που θα γράφει το ημερολόγιο.

 

Την Παρασκευή το πρωί έβρεχε κι η θερμοκρασία ήταν χαμηλή. Άρχισε νωρίς το γνωστό σήριαλ για το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει η παρέλαση. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Ο κ. Μαρκόπουλος νέος στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, δίστασε να αποφασίσει αμέσως. Στο τέλος η απόφαση του ήταν σωστή. Ταυτόχρονα απέκτησε την απαραίτητη εμπειρία ώστε σε επόμενο ίδιο περιστατικό να δράσει πιο γρήγορα. Κι αυτό είναι απαραίτητο εδώ που έφθασαν τα πράγματα. Σωστές αλλά και γρήγορες αποφάσεις.

 

Όταν οι πρόσφυγες έρχονταν πολλοί δυσκολευόμασταν να τους μετρήσουμε. Ίσως και να μην τους μετρούσαμε ποτέ σωστά. Τώρα έρχονται σαφώς λιγότεροι. Πάλι το μέτρημα μας παρουσιάζει προβλήματα. Αλήθεια, πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης; Ο Δήμος Καβάλας απαντά με το νούμερο 770. Άλλοι ωστόσο (που βρίσκονται συχνά στον χώρο) εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μικρότερος…

 

Η εκτίμηση του βουλευτή Νίκου Παναγιωτόπουλου δεν είναι αισιόδοξη για την συζήτηση της ερώτησης του στη Βουλή,  με θέμα την επιδότηση του μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις της ΑΜΘ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος που ήταν στην Καβάλα τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσε ότι στην καλύτερη περίπτωση η απάντηση του αρμόδιου υπουργού κ. Σταθάκη αναμένεται την προσεχή Πέμπτη στην ολομέλεια. Αν η ερώτηση δεν απαντηθεί την Πέμπτη, τότε μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.

 

Χρέη διοικητή και της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος (η έδρα της οποίας είναι στην Καβάλα) ασκεί προσωρινά ο Λιμενάρχης Καβάλας κ. Θωμάς Τσιαλός. Αυτή η προσωρινή κατάσταση θα συνεχιστεί λίγες μέρες ακόμη, μέχρι το Λιμενικό Σώμα να αντικαταστήσει τον κ. Ντούνη που ως γνωστόν πήρε και προαγωγή και μετάθεση.

 

Σίγα να μην έχανε την ευκαιρία… Βουλευτής της Χ. Αυγής κατέθεσε αμέσως ερώτηση στη Βουλή για το φανταστικό περιστατικό με την εικόνα της Παναγίας και τους πρόσφυγες στο γυμναστήριο της Ελευθερούπολης. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν πολιτική με τα ψέματα που κυκλοφορούν. Με την αλήθεια όπως φαίνεται είναι μαλωμένοι…

 

Το παράκανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης. Ξεπέρασε τα όρια της αντιπολίτευσης. Δήλωσε την Παρασκευή (25η Μαρτίου) τα εξής για την Κυβέρνηση: «Εύχομαι αυτοί οι άθεοι και ανίκανοι που μας κυβερνούν να φύγουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα»!

 

Το κατάστημα που επί σειρά ετών ονομάζονταν «Κυριάκος» στο Περιγιάλι βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης ώστε σύντομα να λειτουργήσει. Το επιχειρηματικό σχέδιο συμπολιτών συνδυάζει την προνομιακή θέση του καταστήματος δίπλα στην θάλασσα με την πολύ μικρή απόσταση του από την οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (ανατολική είσοδος- έξοδος της πόλης). Θα λειτουργεί και ως μίνι μάρκετ (το μισό) και ως χώρος αναψυχής (πριν ή μετά το μπάνιο στη θάλασσα). Για πολλά χρόνια το κατάστημα παρέμενε κλειστό.

 

Και αυτό το Σάββατο ταλαιπωρήθηκαν οι οδηγοί στην οδό Βενιζέλου, περίμεναν σε μεγάλες ουρές που άρχιζαν στο Φάληρο κι έφθαναν ως το ξενοδοχείο Ωκεανίς. Η κατάσταση που επαναλαμβάνεται κάθε Σάββατο οφείλεται (και) στη λαϊκή αγορά. Δεν θα έπρεπε ειδικά το πρωί και το μεσημέρι κάθε Σαββάτου να υπάρχει στον συγκεκριμένο δρόμο ένας τροχονόμος; Ζητάμε πολλά;

 

Την περασμένη Τρίτη το πρωί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης βρέθηκε στο δημαρχείο, σε έκτακτη συνάντηση με την Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα. Συζήτησαν τι άλλο; Την παραμονή των προσφύγων στο Εκθεσιακό Κέντρο. Τσατσούλης και Τσανάκα συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι ο χώρος πρέπει την Πέμπτη (τελευταία μέρα του Μάρτη) να αδειάσει.

 

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης έδωσε απάντηση την περασμένη εβδομάδα στο ερώτημα «που θα γίνει η έκθεση Συνέργεια;». Η οποία δεν θα γίνει στην Καβάλα ενώ αυτό προβλέπονταν- προετοιμάζονταν. Δήλωσε ότι η έκθεση θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Επίσημη ανακοίνωση συνεχίζει να μην υπάρχει. Αν ο κ. Αντωνιάδης είπε την αλήθεια (που την είπε), μένει να μάθουμε σε τι χώρο θα γίνει η έκθεση. Σε εκθεσιακό χώρο, το βλέπουμε δύσκολο.

 

Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει (θα υπάρξει μάλλον σήμερα) αλλά όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν έγινε δεκτή η πολυσυζητημένη υποψηφιότητα της κ. Ρίτσας Καραγιαννίδου για την πρώτη φάση των εσωκομματικών εκλογών της τοπικής ΝΔ. «Δεν μπορούσε να γίνει δεκτή» μας είπε εκπρόσωπος της εφορευτικής επιτροπής. Ποιοι εκτέθηκαν από την εξέλιξη; Όχι τόσο η ίδια η παραλίγο υποψήφια αλλά όσοι την «έσπρωξαν» στον … χορό, χωρίς νωρίτερα να την ρωτήσουν ή να διαβάσουν την κομματική εγκύκλιο. Τον βασικό τους στόχο παρόλα αυτά τον πέτυχαν. Να μην είναι υποψήφιος ο Χρήστος Πριονίδης. Είναι άδικο για την κ. Καραγιαννίδου αλλά η πράξη απέδειξε ότι έπαιξε τον άχαρο ρόλο του «λαγού».

 

Μουσική βραδιά για τα μέλη της οργανώνει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ). Επικεφαλής του μουσικού σχήματος θα είναι ο κ. Βαγγέλης Καμπουρίδης, γιατρός του Νοσοκομείου και προσωρινός διοικητής του. Σύμφωνα με την πρόσκληση που απευθύνεται ήδη στα μέλη της ΕΓΕΣΥΚ η εκδήλωση θα γίνει σε κατάστημα στην συνοικία της Παναγίας στις 15 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή. Ο κ. Καμπουρίδης θα τραγουδήσει τραγούδια Χατζηδάκη- Θεοδωράκη. Θα τον συνοδεύουν ο Τάσος Καλαφάτης (πιάνο) και ο Διαμαντής Καρακατσάνης (στο μπουζούκι).

 

Διαβάστε επίσης