• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα έφερε έτσι η ζωή κι ο Δήμος Καβάλας βρέθηκε να φιλοξενεί 750 πρόσφυγες για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Για τα έξοδα φιλοξενίας διέθεσε «ζεστό» χρήματα στην αγορά. Επέλεξε όπως ήταν φυσικό την αγορά της Καβάλας αλλά δυσκολεύτηκε… Δυσκολεύτηκε να βρει τους επαγγελματίες με τους οποίους θα συνεργαστεί. Οι προμήθειες του και οι εργασίες του έχουν προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Κι όμως ήταν δύσκολο να βρει που θα διαθέσει αυτά τα χρήματα!

 

Τόσο την Τετάρτη όσο και χθες Πέμπτη η κ. Δήμαρχος κι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης εξήγησαν το πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις – είπαν- δεν έχουν φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα. Δεν έχουν δυνατότητα να παρασκευάσουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, ήταν το δεύτερο πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις δίσταζαν  να αναλάβουν τις εργασίες επειδή η πληρωμή τους θα αργούσε, κατέληξαν τόσο η κ. Τσανάκα όσο και ο Η. Καλανταρίδης.

 

Παρόλα αυτά βρέθηκαν οι … ήρωες. Καμιά 40αρια επιχειρήσεις δέχθηκαν τη δουλεία που τους ανατέθηκε. Είχαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, είχαν προσωπικό και πρώτες ύλες, αποδέχθηκαν να πληρωθούν σε 15 με 20 ήμερες. Κάπως έτσι μας προέκυψαν οι γνωστές απευθείας αναθέσεις, οι οποίες ίσως συνεχιστούν. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα παραμείνουν φιλοξενούμενοι του Δήμου Καβάλας οι πρόσφυγες.

 

Την πιο πάνω διαδικασία την αμφισβήτησε ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος. Μίλησε για «πάρτι αναθέσεων». Παρατήρησε ότι άλλο πράγμα (ακριβό) η αγορά στη λιανική κι άλλο πράγμα (φθηνότερο) η αγορά από τους χονδρέμπορους. Έθεσε την παράμετρο των καταστημάτων της Δ. Αγοράς (κατά τη γνώμη του έπρεπε να προτιμηθούν για ευνόητους λόγους), αναρωτήθηκε γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν όλες οι δωρεές (τροφίμων κτλ) ώστε να μειωθεί το κόστος σίτισης.

 

Η κ. Τσανάκα εμμέσως παραδέχθηκε ότι τόσο καιρό υπήρχε αποθήκη τροφίμων κτλ, η οποία είχε γεμίσει από τις διάφορες δωρεές. Όπως σημείωσε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι δωρεές τώρα χρησιμοποιούνται. Ωστόσο ποτέ δεν καταλάβαμε πως είναι δυνατόν να προσφέρονται καθημερινά 100 μερίδες φαγητού αλλά το δώρο να μην γίνεται δεκτό. Όχι, δεν το έκανε ο Μάκης Παπαδόπουλος (βλέπε σαρδέλες της Καθαράς Δευτέρας), άλλος το έκανε αλλά στον Δήμο Καβάλας προτίμησαν να ψάχνουν στην αγορά πρόθυμους επαγγελματίες (με φορολογική ενημερότητα, εργαστήρια, προσωπικό, υπομονή κτλ) παρά να την εκμεταλλευτούν.

 

Δύο πιο συγκεκριμένα παραδείγματα. Αυτό της διαπλοκής με τα έντυπα στην αραβική κι αυτό με το μικρό συνοικιακό μπακάλικο που ο Δήμος το… «σήκωσε» όλο. Αγόρασε προϊόντα 30.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος μικρομεσαίος επαγγελματίας φαίνεται ότι: 1) Είναι μπόλικο απόθεμα στην αποθήκη του 2) Είχε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα 3) Ενώ διέθεσε προϊόντα έως 30.000 ευρώ, μπορούσε να περιμένει πληρωθεί σε 10 με 20 μέρες.

 

Οι απευθείας αναθέσεις δεν είναι το μείζον. Βασικό μας θέμα παραμένει το ίδιο. Η τύχη των προσφύγων. Οι υποχρεώσεις της Πολιτείας και οι ευθύνες που πρέπει να αναλάβει. Περιμένοντας να γίνει αυτό μπορούμε να συζητάμε την καταγγελία του κ. Παπαδόπουλου για το πάρτι. Το «πάρτι» του Εκθεσιακού Κέντρου. Ρωτάμε λοιπόν: Ο Δήμος Καβάλας έκανε μια έστω τυπική έρευνα αγοράς; Έψαξε να βρει το φθηνότερο και πιο συμφέρον προϊόν; Ήταν δίκαιος στις απευθείας αναθέσεις ώστε όσο το δυνατό περισσότεροι επαγγελματίες να επωφεληθούν;

 

Ακόμη κι αν δεν έγινε το πάρτι που περιγράφει και καταγγέλλει ο κ. Παπαδόπουλος, δεν φαίνεται να υπήρξε η σωστή διαχείριση. Ναι, αιφνιδιάστηκαν. Ναι, ήταν άπειροι. Τα δεχόμαστε όλα αυτά, τα οποία  ίσως συνεχίζονται. Φαίνεται ταυτόχρονα ότι κάποιοι στον Δήμο Καβάλας εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για τους ημέτερους. Να μην ενοχλούνται όταν το ακούν ή το διαβάζουν. Αυτή είναι η αλήθεια.

 

Χθες που γίναμε γνώστες της δεύτερης παρτίδας αναθέσεων καταλάβαμε ότι άρχισαν να συνέρχονται… Διορθώνονται. Με το καλό να τελειοποιηθούν αν και προτιμότερο είναι να τα αναλάβει όλα αυτά ο πλέον αρμόδιος. Το κράτος. Όχι με απευθείας αναθέσεις αλλά με διαγωνισμούς μειοδοτικούς.

 

Την περασμένη Τετάρτη ο Δήμος Καβάλας αναζήτησε μέσω διαγωνισμού επαγγελματία για να του τυπώσει υπηρεσιακά έντυπα, βιβλία κτλ. Προσήλθαν και κατέθεσαν προσφορά 6 επιχειρήσεις. Όχι αυτές που έχουν σίγουρες τις απευθείας αναθέσεις. Οι συγκεκριμένες (όλοι πλέον γνωρίζουν) δεν χρειάζεται να μπουν στη βάσανο και στην αγωνία ενός δημόσιου και αυστηρού, γραφειοκρατικού και δύσκολου διαγωνισμού. Στην διοίκηση υπάρχουν πρόθυμοι όταν πρέπει απλοποιούν τις καταστάσεις. Αυτό το «πάρτι» είναι σίγουρο. Άρχισε το 2014 και συνεχίζεται. Για αυτό το «πάρτι» ούτε ο Μάκης Παπαδόπουλος, ούτε κανείς άλλος είπε το παραμικρό.

 

Ας ανοίξουμε μια παρένθεση. Ο Δήμος Καβάλας προϋπολογίζει έξοδα 400.000 ευρώ για φιλοξενία 750 προσφύγων. Οι οποίοι τις πρώτες μέρες ήταν 1.200. Ο Δήμος Παγγαίου, κατά δήλωση των εκπροσώπων του, για 200 πρόσφυγες αναφέρει έξοδα 40.000 ευρώ. Το χρονικό διάστημα φιλοξενίας στο οποίο αναφέρονται τα νούμερα είναι ίδιο και στους δύο Δήμους. Συμπέρασμα: Η αγορά της Ελευθερούπολης είναι σαφώς φθηνότερη από αυτή της Καβάλας.

 

Εδώ και μία εβδομάδα ο Δήμος Καβάλας απομάκρυνε κουβούκλιο περιπτέρου από την οδό Βενιζέλου, απέναντι από το ξενοδοχείο Γαλαξίας. Φεύγοντας οι δημοτικοί υπάλληλοι άφησαν μια τρύπα, την οποία θα καλύψουν με πλακάκια ώστε να συνεχίζεται ομοιόμορφο το πεζοδρόμιο. Πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα κι ουδείς επανήλθε. Τι περιμένουν;

 

Όλες οι ανεπίσημες πληροφορίες οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα. Τα πράγματα στη ΒΦΛ παραμένουν αρνητικά παρά το πρώτο προχθεσινό ραντεβού. Η εταιρία «πουλά» τσαμπουκά κι οι εργαζόμενοι παρακολουθούν. Το καζάνι σιγοβράζει κι ένα πράγμα είναι βέβαιο. Αν σημειωθεί κάποια «έκρηξη» μετά θα είναι αργά να τρέξουν να περιορίσουν τις συνέπειες. Σε αυτή την ιστορία αγαπητέ κύριε Μπεχράκη, ο κάθε ένας όπως στρώνει έτσι κοιμάται…

 

Είναι κρίμα να απευθύνεται κάποιος στην τοπική κοινωνία μόνο με γραπτές επιστολές, κι ενώ του δίνεται η ευκαιρία μιας πιο άμεσης επικοινωνίας να την αποφεύγει. Περίμεναν τον κ. Μπεχράκη οι δημοσιογράφοι, αυτός τους προσπέρασε γρήγορα με το αυτοκίνητο στο οποίο ήταν επιβάτης. Όλα αυτά στην πύλη του εργοστασίου την περασμένη Τετάρτη το πρωί.

 

Στο πλαίσιο παλαιότερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξε επίσημη ανακοίνωση του Δήμου για τον τραπεζικό λογαριασμό όπου γίνονται δεκτές δωρεές για τους πρόσφυγες; Μήπως ο Δήμος Καβάλας ξέχασε να ανακοινώσει το «άνοιγμα» του συγκεκριμένου λογαριασμού και τον αριθμό αυτού; Δεν είναι απίθανο να έγινε.

 

Συνταξιοδοτήθηκε η επί σειρά ετών διευθύντρια του ΙΚΑ Καβάλας κ. Ελένη Κωστή Μελισσοπούλου. Προσωρινός αντικαταστάτης της ο κ. Γιώργος Αργυρούδης. Η κ. Μελισσοπούλου ήταν μια άριστη διευθύντρια που έμεινε στη θέση για σειρά πολλών ετών. Τώρα που αυτά ανήκουν στο παρελθόν, να γνωρίζει ότι για την κοινή γνώμη ήταν μια υπάλληλος που έκανε πολύ καλά τη δουλειά της. Συνδύασε άριστα τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις με αυτές της κοινωνίας. Την οποία πάντα άκουγε και υπολόγιζε.

 

Αύριο Σάββατο οι 13 αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού (μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Αμοιρίδης) θα συναντηθούν στην Καστοριά. Εκεί θα τους περιμένει ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας κ. Γιώργος Τζιάλλας. Οι αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας σκοπεύουν να του ζητήσουν καλύτερη μεταχείριση σε σχέση με περιφέρειες που είναι μεγαλύτερες και πιο γνωστές τουριστικά.

 

Ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής προτείνει (έστω και καθυστερημένα) το Βιοτεχνικό Πάρκο ως χώρο φιλοξενίας των προσφύγων: «Στην ίδια πάνω – κάτω περιοχή βρίσκεται το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ). Κανείς επενδυτής δεν έχει εγκατασταθεί εκεί, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης. Όμως το ΒΙΟΠΑ διαθέτει κτήριο διοίκησης, δρόμους, οικόπεδα, και κυρίως δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και φωτισμό στους εσωτερικούς δρόμους. Μάλιστα, μπορεί να αξιοποιηθεί και ο αγωγός φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την ΒΦΛ. Γιατί δεν έγινε εκεί ο καταυλισμός; Το νομικό του καθεστώς είναι ξεκάθαρο, ανήκει σε επιχείρηση με μοναδικούς μετόχους την Περιφέρεια ΑΜΘ, τον Δήμο Καβάλας και το Επιμελητήριο. Υπάρχει ακόμη χρόνος να διορθωθεί το σφάλμα».

 

 

Διαβάστε επίσης