Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και στην περιοχή του Νομού Καβάλας είναι έργο του Γιώργου Σουφλιά. Αυτός «ξύπνησε» την μεσογειακή χάραξη, την χρηματοδότησε, φρόντισε για την υλοποίηση της ως ένα αρκετά εύκολο τεχνικό έργο. Το οποίο κατασκευάστηκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Έπαιξε ρόλο το ότι ο κ. Σουφλιάς ήταν (αμέσως μετά τις εκλογές του 2004) ένας νέος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Είχε όρεξη, κίνητρο, είδε τα πράγματα διαφορετικά. Ουσιαστικά. Σήμερα- Άνοιξή του 2016- ζούμε παρόμοιες στιγμές.
Ένας επίσης νέος Υπουργός Υποδομών – ο κ. Χρήστος Σπίρτζης- προσπαθεί να «τρέξει» το παλαιό και φιλόδοξο σχέδιο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Κάτι που ενώ είναι απαραίτητο δεν είναι απλό. Το έργο βρίσκεται σε φάση μελετών, χρειάζονται πολλά χρήματα που αναζητούνται. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δίνει σε κάθε περίπτωση το στίγμα της. Δηλώνει ότι έχει το συγκεκριμένο έργο σε πρώτη προτεραιότητα. Η Σιδηροδρομική Εγνατία (όπως μας λέει και το όνομα της) θα είναι παράλληλη της Εγνατίας Οδού, άρα γρήγορη ώστε τα εμπορεύματα να ταξιδεύουν σε ελάχιστους χρόνους από την Ηγουμενίτσα στους Κήπους και το αντίστροφο.
Κάπου εδώ ανακύπτουν τα πρώτα προβλήματα. Παράπονα που συμπληρώνονται από παράλογα αιτήματα. Δράμα και Σέρρες το ’χουν μαράζι που δεν περιλαμβάνονται (και δεν συνδέονται) στην Εγνατία Οδό. Δεν αντέχουν να γίνει το ίδιο και με την Σιδηροδρομική Εγνατία. Πιέζουν αλλά ως τώρα χωρίς αποτέλεσμα. Άλλωστε οι μελέτες που εκπονούνται προωθούν το σενάριο μιας νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης παράλληλα με την Εγνατία Οδό. Το αυτονόητο, το απαραίτητο, το φυσιολογικό.
Η Σερραία Υπουργός κ. Κόλλια δεν αρχίζει την προσπάθεια. Την συνεχίζει. Η βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Αραμπατζή έκανε προ λίγων μηνών σχετική ερώτηση στη Βουλή. Τώρα ένα κυβερνητικό στέλεχος θέτει θέμα αλλαγής της όδευσης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας προκειμένου να περάσει από τις πόλεις της Δράμας και των Σερρών. Να κάνει μια καμπύλη, στην καλύτερη περίπτωση αμέσως μετά (κάπου έξω από την Καβάλα) η χάραξη να συναντήσει την Εγνατία οδό. Η συζήτηση περί του θέματος «φουντώνει» παρά το ότι οι υπό εκπόνηση μελέτες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ή να επηρεαστούν από τέτοια τοπικιστικά διλήμματα.
Αν οι παράγοντες της Καβάλας παραμείνουν απαθείς, τότε αυτό που πάει να γίνει (η πραγματική σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης μας) θα μπει σε μεγάλο κίνδυνο. Δραμινοί και Σερραίοι προτιμούν να αναβαθμιστεί η υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή παρά να γίνει από την αρχή το τμήμα Θεσσαλονίκη- Αμφίπολη και Αμφίπολη- Καβάλα. Έχουν υπέρ τους την οικονομική δυσκολία της περιόδου που διανύουμε. Αν η χώρα δεν βρει χρήματα για μια πραγματική Σιδηροδρομική Εγνατία θα επιλέξει κάτι φθηνότερο, κάτι που δεν θα είναι αυτό που απαιτούν οι συνθήκες της εποχής. Καλό είναι να έχουμε το νου μας μιας και οι «εχθροί» καιροφυλαχτούν. Δρουν στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο.
Φαίνεται μάλιστα ότι η κ. Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Κόλλια είναι πρώτα βουλευτής Σερρών και μετά όλα τα άλλα. Ως εκ τούτου βλέπει ως Σερραία το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο, κάνει το παν προκειμένου η εκλογική της περιφέρεια να συμπεριληφθεί στη νέα χάραξη αδιαφορώντας για την βασική φιλοσοφία ενός όντως αναπτυξιακού για την Βόρεια Ελλάδα εγχειρήματος. Τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας, να ακούσουν τα αφτιά μας;
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος συνηθίζει να δημιουργεί θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει περιεχόμενο. Προσδοκά στις εντυπώσεις, στη δημοσιότητα από την οποία συντηρείται. Πρόσφατα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, συνέχεια όσων είπε στις 26 Μαρτίου στην ολομέλεια ο Πάνος Καμμένος. Με την ερώτηση του ζητά να ερευνηθούν οι σχέσεις του Παπασταύρου με τα πετρέλαια της Καβάλας!
Κατά τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Νίκο Ξανθόπουλο υπάρχουν πάρα πολλές κακές προηγούμενες διοικήσεις στη ΔΕΥΑΚ. Μία μόνο καλή. Η δική του. Σαφώς και υπερβάλλει. Θα συμφωνήσουμε ωστόσο ότι κακές ήταν οι διοικήσεις που χωρίς αξιοκρατία επέλεξαν και προσέλαβαν προσωπικό που αμέσως μετά μονιμοποίησαν «απ’ το παράθυρο». Για το οποίο προσωπικό η ΔΕΥΑΚ συνεχώς πληρώνει, σύμφωνα με διαδοχικές υπέρ των εργαζομένων αποφάσεις δικαστηρίων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η… συνήθεια να έχει σταματήσει.
Ενημερώνοντας την διοίκηση του Επιμελητηρίου για την προετοιμασία του αεροπορικού σόου του Ιουνίου, είπε τουλάχιστον δύο ωραίες ατάκες. Ο Πάνος Γεωργιάδης σημείωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι «… το σόου περνά σε άλλη κλίμακα». Κι επειδή οργανωτικά συνεχίζουν να παρατηρούνται προβλήματα διαπίστωσε ότι «… χάρη στο ελληνικό χάος είμαστε ο εφιάλτης των κατασκόπων».
Και οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαροι σχετικά με το επικείμενο πακέτο μέτρων. Θα το ψηφίζουν συνεχίζοντας την στήριξη στην Κυβέρνηση Τσίπρα. Το Σαββατοκύριακο που ήταν στην Καβάλα ρωτήθηκαν σχετικά, απάντησαν κατηγορηματικά υπέρ των κυβερνητικών θέσεων. Εξέφρασαν μάλιστα σιγουριά ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει.
Επί Αρχέλαου Γρανά οδηγήθηκε προς έρευνα στη δικαιοσύνη η υπόθεση της μελέτης του ενυδρείου που θα γίνονταν στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας. Μελέτη που εκπονήθηκε με χρήματα της Ν.Α. Καβάλας, η ανάδοχος εταιρία ζήτησε υπέρ διπλάσια ποσά σε σχέση με την αρχικά συμφωνηθείσα αμοιβή της. Με πρόσφατο βούλευμα της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης η έρευνα ολοκληρώθηκε, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Ο Θόδωρος Καλλιοντζής δεν κρύβει την ικανοποίηση του αφού οι ισχυρισμοί του δικαιώνονται. Κάτι ακόμη. Ο καταλογισμός που τον «βάρυνε» για την υπόθεση Μπουδακίδου δεν ισχύει άλλο. Ο πρώην Νομάρχης απαλλάχθηκε με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γεγονός που ίσως παίξει ρόλο στο ποινικό μέρος της ίδιας υπόθεσης.
Η Δήμαρχος προβληματίστηκε για τον παιδικό σταθμό που φιλοξενείται στην Παιδόπολη. Μόλις άρχισε να υποχωρεί, να σκέπτεται να κρατηθεί σε λειτουργία ο σταθμός, τότε «έσκασε» η βόμβα. Υπέρ των αρχικών της θέσεων τάχθηκε ο Κωστής Σιμιτσής! Στο πρόσωπο του οποίου βρήκε απρόσμενο σύμμαχο. Μένει να την παρακολουθήσουμε. Θα επανέλθει στις αρχικές της απόψεις (που όπως φαίνεται είναι και απόψεις της κ. Δρακονάκη) ή η διάσωση του παιδικού σταθμού είναι οριστικό γεγονός;
Από την εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής αντιγράφουμε είδηση που έχει ενδιαφέρον, αφορά το Πανεπιστήμιο της Θράκης αλλά ίδιες σκηνές εκτυλίσσονται σε κάθε ορκωμοσία αποφοίτων και του ΤΕΙ Καβάλας: Σημαντικά ποσά δαπανώνται για τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου Θράκης. Δε γίνεται διαφορετικά καθώς χρησιμοποιούνται από χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές που περνούν ατελείωτες ώρες εκεί. Τι γίνεται όμως όταν τους χώρους αυτούς δεν τους σέβονται οι επισκέπτες; Τότε αναλαμβάνουν πρωτοβουλία οι θαρραλέοι και επιβάλλουν την τάξη. Αυτό έπραξε και η πρόεδρος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου η οποία διέκοψε τελετή ορκωμοσίας για να επιβάλλει τους κανόνες που αρμόζουν σε Πανεπιστημιακή τελετή. Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Περισσότεροι από 50 φοιτητές και των δύο κατευθύνσεων βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Απριλίου στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΔΠΘ, στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής. Στο πλευρό τους για να τους χειροκροτήσουν και να ευχηθούν καλή σταδιοδρομία, βρέθηκαν φίλοι και συγγενείς. Πριν την έναρξη της τελετής η Ζωή Γαβριηλίδου έκανε γνωστό ότι το αμφιθέατρο, πρόσφατα ανακαινίστηκε και από την οροφή του καθαρίστηκαν επίσης κομφετί και κορδέλες που έμειναν από παλαιότερες ορκωμοσίες. Έτσι λοιπόν ζήτησε από τους παριστάμενους να μη χρησιμοποιήσουν κομφετί και κορδέλες, ώστε ο χώρος να παραμείνει καθαρός. Το ίδιο είχε ζητήσει και στην ορκωμοσία του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα νωρίτερα, στον ίδιο χώρο. Και στις δύο περιπτώσεις δεν εισακούστηκε από τους νέους. Η αντίδραση της ήταν έντονη και δε σήκωνε αντιρρήσεις. Η κ. Γαβριηλίδου αποφάσισε να διακόψει την τελετή αναγκάζοντας τους υπαίτιους να μαζεύουν τα κομφετί και τις κορδέλες που πέταξαν.