Μικρά Πρωϊνά 22-8-2014

 Μικρά Πρωϊνά 22-8-2014

Είναι που είναι άνω κάτω το πεζοδρόμιο στην Ερυθρού Σταυρού – το έργο κοντά στο Πάρκο συνεχίζει να είναι σταματημένο- η κίνηση των πεζών δυσχεραίνεται περισσότερο όταν όλο το πεζοδρόμιο καταλαμβάνει παράνομα παρκαρισμένο όχημα.

 

 

 

 

Δύο πράγματα προκαλούν εντύπωση από την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την τελευταία στην θητεία Γιαννακίδη. Πρώτον ότι από την συνεδρίαση –αποχαιρετισμό απουσίαζε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης. Δεύτερον, το κυριότερο θέμα που αφορούσε την Καβάλα (αυτό με τον σεισμογράφο) αποσύρθηκε για ασήμαντο λόγο. Θα απασχολήσει- λέει- επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων και θα επανέλθει. Με την ίδια άραγε εισήγηση; Ιδού η μεγάλη απορία. Σε αυτή τη περίπτωση αποδείχθηκε ότι ώρες ώρες στην τοπική αυτοδιοίκηση (και δη στην Περιφερειακή) κουμάντο κάνουν οι λοιποί παράγοντες και όχι οι αιρετοί. Αυτοί παρακολουθούν, μπροστά στα διαδικαστικά θέματα δεν αντιδρούν κι έτσι ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας αποκτά δύναμη κι εξουσία μεγάλη. Δεν φταίει αυτός. Σίγουρα δεν φταίει αυτός.

Φταίνε όσοι ανέχονται αυτή τη λογική. Φταίνε οι απαθείς, οι συμβιβασμένοι, οι «λίγοι». Προχθές η Καβάλα έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια σταθερή συνεργασία με το Α.Π.Θ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση μόνο. Ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας κι έτσι ανησυχούμε για οτιδήποτε αναβάλλεται. Όταν μάλιστα η αναβολή είναι εντελώς αναίτια (κι αυτός που την ζητά δεν μας πείθει) τότε ακόμη το χειρότερο.

Όσο για τον Άρη Γιαννακίδη, κανονικά όφειλε ως κύριος να παραστεί στη τελευταία συνεδρίαση και να πει ένα «αντίο», να κάνει έναν δικής του επιλογής αποχαιρετισμό. Το απέφυγε. Όποια δικαιολογία κι αν χρησιμοποιήσει δεν θα αντιμετωπίσει τις σε βάρος του εντυπώσεις. Ορισμένοι άνθρωποι τελικά ξέρουν μόνο να κερδίζουν. Όταν χάσουν τότε αλλάζουν. Προς το χειρότερο.

«Λαβωμένος» από τη συνεδρίαση της Τετάρτης βγήκε κι ο Γιώργος Γερομάρκος. Με αφορμή ένα μικρής σημασίας θέμα που αφορούσε την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης και Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Καβάλας αποδείχθηκε ότι άλλο πρότεινε (ως εισηγητής) κι άλλο είχε αποφασιστεί. Πάλι «ηττήθηκε» η Καβάλα αφού με την απόφαση που πήρε το Περιφερειακό Συμβούλιο η επιχορήγηση του Κέντρου μειώνεται. Άγνωστος ο λόγος.

Θα κλείσουμε αυτή την ενότητα με την βοήθεια του Κώστα Παπακοσμά. Αυτός ήταν στη συνεδρίαση, αποχαιρέτησε κανονικά όσους νέους φίλους απέκτησε τα προηγούμενα 4 χρόνια. Συμπληρωματικά «ανέβασε» στο διαδίκτυο το ακόλουθο κείμενο: «Ένας κύκλος έκλεισε, σήμερα τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του ΠΡΩΤΟΥ αιρετού συμβουλίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες της Α.Μ.Θ. , στους συναδέλφους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στο υπηρεσιακό δυναμικό της Περιφέρειας μας. Το ταξίδι ήταν συναρπαστικό, με στόχο, όραμα, με χαρές και λύπες, με ικανοποίηση αλλά και λάθη. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο της Μακεδονίας και Θράκης. Έμαθα πολλά, άλλαξαν πολλά».

Παραλείψαμε το εξής. Την Τετάρτη το πρωί στην περιφερειακού χαρακτήρα κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στην Κομοτηνή εμφανίστηκε καονικά ο Άρης Γιαννακίδης. Έκανε μάλιστα δηλώσεις υπέρ των κτηνοτρόφων. Υποστήριξε ότι το κράτος αδικεί, το κράτος πρέπει να ενδιαφερθεί και να διορθώσει. Ο κ. Γιαννακίδης υποσχέθηκε στους κτηνοτρόφους να οργανώσει τη Δευτέρα το πρωί μια μεγάλη σύσκεψη στην Κομοτηνή για τα προβλήματα τους. Δηλαδή όταν θέλει είναι ο γνωστός Γιαννακίδης. Μόνο όταν θέλει.

Λάβαμε χθες δύο προσκλήσεις σε συνεντεύξεις τύπου που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Η μια θα είναι συνέντευξη τύπου απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ, η άλλη συνέντευξη απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης του Δημοτικού Ωδείου. Ανησυχούμε, όλοι οι άλλοι δεν θα κάνουν συνέντευξη τύπου απολογισμού; Τρομάζουμε, πόση ώρα θα χρειαστεί να μιλούν για να κάνουν πλήρη απολογισμό 3,5 ετών ή 7.5 ετών; Ρωτούμε, μετά από τόσους άμεσους ή έμμεσους απολογισμούς που προηγήθηκαν, χρειάζεται και συνέντευξη τύπου; Εκτός αν θέλουν να «γεμίσουν» με δραστηριότητα την τελευταία τους εβδομάδα. Αν είναι έτσι τότε το ερχόμενο 7ήμερο έχουμε να συμμετάσχουμε σε πολλές συνεντεύξεις τύπου- απολογισμούς.

Αντίθετα υπάρχει ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Δευτέρα το μεσημέρι. Συζητούνται 30 και πλέον αιτήσεις πολιτών που θέλουν να ρυθμίσουν χρέη τους. Τα περισσότερα από τα χρέη είναι λαϊκών αγορών. Υπάρχει κι ένα χρέος που αφορά Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) της τάξης των 16 ευρώ. Ο οφειλέτης εκμεταλλεύεται την ευκαιρία της ρύθμισης για να γλιτώσει τις προσαυξήσεις. Δηλαδή ποσό 6 περίπου ευρώ.

Αυτός ο ΤΑΠ προηγείται του άλλου ΤΑΡ. Πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή του νερού, το ποσό είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τα χαράτσια και τον ΕΝΦΙΑ. Πάντως υπάρχει. Όπως υπάρχουν ένα σωρό άλλοι φόροι που κάποτε τους πληρώναμε κι αδιαφορούσαμε. Τώρα δεν τους πληρώνουμε γιατί δεν μπορούμε κι αδιαφορούμε επίσης….

Κείμενο 1.000 και παραπάνω λέξεων έδωσε στη δημοσιότητα ο Λάζαρος Βασιλειάδης σχετικά με την όδευση του ΤΑΡ. Μας λέει ότι ο αγωγός έστω κι εκτός Τεναγών πάλι θίγει γη υψηλής παραγωγικότητας. Επισημαίνει κάποια φάουλ της κατασκευάστριας εταιρίας, στο τέλος του κειμένου μας προκαλεί. Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση τι πρέπει να κάνουμε; Του απαντούμε, να συνεχίσουμε (όσοι απέμειναν) την προσπάθεια για μια όδευση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των αγροτών. Δηλαδή θα κάνουμε ότι κάναμε εδώ και 12 περίπου μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε υπέρ του αγωγού,αρκεί να δεχθεί τις τεκμηριωμένες μας προτάσεις. Κάποιες από τις οποίες αφορούν την εύφορη καλλιεργήσιμη γη της Νέας Καρβάλης. Ο κ. Βασιλειάδης υπενθυμίζει με το κείμενο του κι αυτή την εκκρεμότητα. Πάλι έχει δίκιο. Τι πιο απλό για τον αγωγό να κινηθεί βορειότερα ώστε να γλιτώσει της απαλλοτρίωσης η αγροτική γη της περιοχής; Ούτε αυτό γίνεται.

Κι ενώ εμείς «ψαχνόμαστε» μιας κι όλοι οι φορείς και παράγοντες δεν έχουν την ίδια σταθερότητα στις περί του ΤΑΠ απόψεις, άλλοι άρχισαν τα παζάρια! Ακούγεται ότι κάποιοι αγρότες προτιμούν την απαλλοτρίωση παρά την συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας. Με αυτό τον τρόπο ο ΤΑΠ βρίσκει τρύπα και τρυπώνει… Φυτρώνει κι εκεί που δεν τον σπέρνουν.

Η σημερινή συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Μπάτη ίσως αποδειχθεί το γεγονός του Καλοκαιριού. Ξεπεράσει φεστιβάλ και φεστιβάλ, θεατρικές παραγωγές, θεατρικά αναλόγια και άλλα πολιτιστικά γεγονότα. Προϋποθέσεις υπάρχουν. Το νεανικό κοινό της περιοχής έχει να δει πολύ καιρό από κοντά τον γνωστό τραγουδιστή. Οι επιτυχίες του οποίου στο μεταξύ αυξήθηκαν. Η διοργάνωση φαίνεται άριστη, ο χώρος κατάλληλος. Οι προβλέψεις αναφέρουν τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους σήμερα το βράδυ στο Μπάτη. Αρκετοί ακόμη θα … περιτριγυρίσουν την περιοχή προκειμένου να πάρουν έστω μια «μυρωδιά». Για αυτό κι η Τροχαία πρέπει σήμερα από το απόγευμα να προσεγγίσει τον Μπάτη. Να διαχειριστεί αυτή τον συνωστισμό αυτοκινήτων και δικύκλων που θα δημιουργηθεί. Το Αστικό ΚΤΕΛ θα είναι σε επιφυλακή και καλή διασκέδαση.

Αυτά είναι καλά νέα για το πετρέλαιο του Πρίνου, το οποίο πάντα αγοράζεται με βάση την τιμή του πετρελαίου μπρεντ. Η είδηση αναφέρει: «Το μπρεντ δεν πρόκειται ποτέ να πέσει κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι, προβλέπει ο επιχειρηματίας του κλάδου T. Boone Pickens. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σαουδική Αραβία και τα μέλη του OPEC χρειάζονται τιμές πάνω από τα 100 δολάρια για να στηρίξουν τα κοινωνικά τους προγράμματα.Κατ΄ επέκταση, εφόσον χρειαστεί, το καρτέλ θα μειώσει την παραγωγή του για να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, όπως άλλωστε έχει πράξει και στο παρελθόν κατ’ επανάληψη».

Μόλις χθεσινές πληροφορίες από τη Θάσο αναφέρουν ότι η πληρότητα σε όλων των ειδών τα δωμάτια συνεχίζεται. Αν και είμαστε μία εβδομάδα μετά το 15Αυγουστο στο νησί συνεχίζεται ο χαμός. Ως εκ τούτου ουδείς από την πόλη να μην «περάσει» απέναντι αυτές τις μέρες αν δεν έχει εξασφαλίσει που θα κοιμηθεί. Το νησί είναι γεμάτο. Βαλκάνιους.

Τους τρεις νομούς της Θράκης θα επισκεφθεί το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτέμβρη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του που αφορά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή. Θα επισκεφθεί επίσης το Διδυμότειχο και την Ξάνθη. Η επίσκεψη αυτή άρχισε να προετοιμάζεται προ 3 περίπου ετών όταν διατυπώθηκαν πρώτη φορά οι απαραίτητες προσκλήσεις.

Ο πρώην δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης δεν θα ορκιστεί δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης αφού ακολούθησε την μόδα… Αποποιήθηκε την εκλογή του. Παραιτήθηκε πριν ορκιστεί δίνοντας πρόωρο τέλος στην ενασχόληση του με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε επίσης