μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

34 ακίνητα διέθετε το 2010 ο τότε βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής. Νούμερο ρεκόρ για το πολιτικό δυναμικό της περιοχής (όσων εν πάση περιπτώσει τα πόθεν έσχες μαθαίνουμε). Ξεχωρίζουν 4 πρόσφατες σχετικά αγορές ακινήτων στην περιοχή του Περιγιαλίου. Καταλαβαίνουμε με αυτή την πράξη ότι ο Δημήτρης Παπουτσής εμπιστεύεται τον Κωστή Σιμιτσή, που υποστηρίζει ότι σύντομα υπάρχει λύση το πρόβλημα του σχεδίου Περιγιαλίου. Κι έτσι επενδύει στην περιοχή. Αγοράζοντας όχι ένα αλλά τέσσερα ακίνητα.

 

Ο κ. Παπουτσής δηλώνει ότι το 2010 είχε τραπεζικές καταθέσεις 390.000 ευρώ. Αν θυμόμαστε καλά στην προηγούμενη δήλωση του, προηγούμενου έτους, αυτό το ποσό ήταν σαφώς μεγαλύτερο. Κοντά στις 600.000 ευρώ. Αρκετά χρήματα ξοδεύτηκαν (ίσως στην αγορά ακινήτων στο Περιγιάλι) όσο ο Δημήτρης Παπουτσής ήταν νέος βουλευτής. Δηλαδή το 2009 και το 2010.

 

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η δήλωση πόθεν έσχες του Γιώργου Καλαντζή. Αυτού που «πάει και δεν πάει» για Δήμαρχος Καβάλας. Τον καιρό που δεν ήταν εκλεγμένος βουλευτής δήλωνε εισόδημα 190.000 ευρώ. Πολύ μεγαλύτερο από τα εισοδήματα του βουλευτή. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως ένας άνθρωπος που έχει τόσο μεγάλο εισόδημα όσο δεν είναι βουλευτής, επιθυμεί πάλι να εκλεγεί βουλευτής. Η διαφορά είναι φανερή. Περίπου 65.000 ευρώ το μήνα ο βουλευτής, 190.000 ευρώ ο πρώην βουλευτής Καλαντζής. Κι αυτός επιθυμεί (στο μεταξύ το εξασφαλίζει κιόλας) να ξαναγίνει βουλευτής. Μα δεν βλέπει ότι αυτό δεν συμφέρει την τσέπη του;

 

Βασική όμως ερώτηση είναι άλλη. Στην οποία ο κ. Καλαντζής φυσικά και δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει. Ποια ήταν η συγκεκριμένη πηγή εσόδων του; Που δούλευε όσο δεν ήταν βουλευτής κι είχε εισόδημα 190.000 το έτος; Δεν θέλουμε να κάνουμε καμία υπόθεση, ούτε μπορούμε να παραβιάσουμε αυτό που λέγεται «προσωπικά δεδομένα». Δεν ξέρουμε πάντως πολλούς πρώην βουλευτές που μόλις έχασαν την βουλευτική έδρα, εξασφάλισαν τόσο μεγάλο ετήσιο εισόδημα. Εκτός αν το νούμερο που διαβάσαμε στην δήλωση του είναι λάθος. Που –μεταξύ μας- κι αυτό δεν αποκλείεται.

 

Τίποτα δεν αποκλείεται σήμερα στην Ελλάδα και στον πολιτικό της κόσμο. Ρίχνοντας μια ματιά στις δηλώσεις πόθεν έσχες διαπιστώσαμε ότι πολλοί βουλευτές ούτε καν συμπλήρωναν το έτος στο οποίο αναφέρονταν η δήλωση τους. Άφησαν το συγκεκριμένο σημείο κενό. Άλλος πάλι έκανε πρόχειρη δουλειά με ορθογραφικά λάθη που «βγάζουν» μάτι. Ήθελε να γράψει τα εισοδήματα της συζύγου του κι έγραψε «εισοδήματα συζήγου»….

 

Αν πάλι μας πιάσει η λεγόμενη διαστροφή τότε ανοίγουμε την δήλωση πόθεν έσχες του κ. Γερουλάνου. Του Υπουργού που επιχείρησε να ξεγράψει τον ΑΟΚ. Το… φτωχόπαιδο. Έχει κι αυτός αρκετά χρήματα, από την εποχή που δεν είχε ασχοληθεί με την πολιτική. Κι επειδή ήταν εξασφαλισμένος από οικονομικής πλευράς (και μπράβο του, που λέει ο λόγος) είπε να πάει στο ΠΑΣΟΚ να το βοηθήσει. Είδαμε πόσο και πως…

 

Πρέπει να επαινέσουμε την οργάνωση Καβάλας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πριν καν «ανάψει» η φωτιά στο κόμμα είχε έτοιμη την ανακοίνωση στήριξης του προέδρου. Που αν και Καμμένος, δεν πρόκειται – κατά την τοπική οργάνωση- να καεί ποτέ. Παρά την ανακοίνωση όμως (γραμμένη όλη με κεφαλαία γράμματα) διαπιστώνουμε μεγάλη κρίση στο κόμμα. Η οποία κατά βάση είναι ιδεολογική μιας και βάση ιδεολογική οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είχαν ποτέ. Αυτά μόνο ένας κατάφερνε και επί μακρόν τα μπάλωνε. Ο ιδιοφυής Γιώργος Καρατζαφέρης. Ως που κάποιο βράδυ αποφάσισε να πάει για τα πολλά. Τότε ήταν που δυστυχώς έχασε και τα λίγα.

 

Πριν από λίγες μόνο ημέρες συνεδρίασε (φυσικά στην Κομοτηνή) μια από τις επιτροπές της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν συνηθισμένο. Έπρεπε να εγκριθεί οικονομική ενίσχυση τοπικού συλλόγου για την πραγματοποίηση εκδήλωσης. Τελικά η εισήγηση έγινε δεκτή αλλά κατά πλειοψηφία. Διαφώνησε και καταψήφισε το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης. Το θέμα είχε ως εξής: Η Π.Ε. Καβάλας ζήτησε να ενισχυθεί γλέντι του συλλόγου Θρακιωτών Νέστου με το ποσό των 600 περίπου ευρώ.

 

Βρισκόμαστε σε μια περίεργη εποχή. Τα γλέντια «βαφτίζονται» πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα έξοδα αυτών τα πληρώνει η τοπική αυτοδιοίκηση που με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει την αξέχαστη παράδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.Τώρα βέβαια αυτές οι δαπάνες είναι λιγότερες. Πλην όμως συνεχίζονται. Μέχρι που περισσότεροι του ενός αιρετοί θα αντιληφθούν ότι όντως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ξεχωρίζει κάποιος τα πολιτιστικά από τα πανηγυρτζίδικα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να προηγηθεί ειδική εκπαίδευση και διαδικασία. Πρώτοι οι σύλλογοι να καταλάβουν ότι θα πρέπει να ζητούν στήριξη οικονομική μόνο όταν αξίζει τον κόπο. Κι όχι για τους χορούς και τα ξεπερασμένα πανηγύρια τους.

 

Πριν δύο μήνες ιδιώτης νοίκιασε το αναψυκτήριο του ανοιχτού κολυμβητηρίου του Δήμου Καβάλας. Πληρώνει περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα για ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αυτός θα δημιουργήσει, θα το λειτουργήσει δε μόνο την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Στους χώρους που νοίκιασε περιλαμβάνεται κι ένα κτίσμα (ημιυπόγειο), κοντά στην μικρή πισίνα του ανοιχτού κολυμβητηρίου. Πιθανόν θα το χρησιμοποιήσει ως χώρο αποθήκης.

 

Ο νοτιάς της προηγούμενης εβδομάδας έκανε το… θαύμα του. Γέμισε με θαλασσινό νερό και τις δύο πισίνες του ανοιχτού κολυμβητηρίου ενώ το ίδιο ακριβώς έγινε και με την αποθήκη. Η οποία ευτυχώς ήταν άδεια. Απορημένος και ανήσυχος ο ιδιώτης που την νοίκιασε, απευθύνθηκε στον Δήμο Καβάλας. «Τι θα γινόταν αν σε αυτόν τον πλημμυρισμένο χώρο είχα τις προμήθειες του καταστήματος μου;» αναρωτήθηκε. Κι έχει απόλυτο δίκιο.

 

Καθημερινές είναι οι εργασίες στο μικρό αναψυκτήριο της πλατείας, ώστε να λειτουργήσει άμεσα. Προφανώς νοικιάστηκε από ιδιώτη. Κι ευτυχώς εδώ που τα λέμε. Για καιρό ήταν εστία μόλυνσης. Διαλύονταν αργά αλλά σταθερά, δυσφημώντας μια ιδιαίτερα κεντρική περιοχή της Καβάλας. Στην οποία από σήμερα αρχίζουν εορταστικές εκδηλώσεις.

 

Λίγο πριν παραιτηθεί από τον ΟΛΚ (περίπου πριν 20 μέρες) ο Αδάμ Κοσμίδης έλεγε χαρούμενος: «Αύριο θα ανακοινωθεί κι η δημοπράτηση του έργου των πλωτών εξεδρών στο κεντρικό λιμάνι». Πέρασαν τόσες μέρες κι αυτό το «αύριο» έγινε κάτι πιο μακρινό. Κάτι πολύ αόριστο. Ενώ όλα είναι έτοιμα δεν υπάρχει ημερομηνία δημοπράτησης του έργου. Πέρασαν πολλά «αύριο» και μόλις προχθές μάθαμε ότι συγκροτήθηκε η επιτροπή που θα κάνει τον διαγωνισμό. Ο οποίος δεν αποκλείεται τελικά να ανακοινωθεί (με την απαραίτητη δημοσίευση στον τύπο) με το νέο έτος…

 

Όλο το προηγούμενο Καλοκαίρι καταγράφαμε δίκαιες διαμαρτυρίες των πολιτών για περιπτώσεις διαρροών διαρκείας του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ. Ακούσαμε επίσης ότι η επιχείρηση είναι αδύναμη ώστε να λύσει έγκαιρα αυτά τα προβλήματα. Κάπως έτσι η ζωή συνεχίστηκε. Ως που φθάσαμε στον Χειμώνα. Τα ίδια νερά λοιπόν (τρέχουν για μέρες, εβδομάδες, μήνες σε διάφορα σημεία της Καβάλας) επανέρχονται δριμύτερα. Αυτή τη φορά όχι μόνο ως διαρροή του δικτύου. Κάτι χειρότερο. Ως νερά παγωμένα που γίνονται συχνά παγίδες για αυτοκίνητα και πεζούς.

 

Μεγάλη αναστάτωση στην ήδη αναστατωμένη κοινωνία προκάλεσε η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία επίκεινται αυξήσεις και μάλιστα μεγάλες στο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Ο αρμόδιος Υπουργός προσπάθησε να βάλει τα πράγματα σε μια πιο σωστή βάση, άσχετα αν το πέτυχε. Άλλωστε ξέρει ο Υπουργός τι ακριβώς σχεδιάζουν οι πιο «πάνω» από αυτόν: Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις δεν θα είναι μεγάλες. «Η ΔΕΗ έκανε μια πρόταση, το κράτος όμως έχει τους μηχανισμούς του. Παρεμβαίνει μια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία παίρνει τη πρόταση της ΔΕΗ, την επεξεργάζεται και στη συνέχεια προτείνει στη Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση αποφασίζει. Επομένως, νομίζω ότι είναι άδικο να δημιουργείται ένας πανικός, όταν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός που σας προανέφερα», σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος.Για το θέμα των ελληνικών κοιτασμάτων, ο υπουργός είπε ότι «ήδη υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες πετρελαίου».Ανέφερε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί η φάση της έρευνας, μέχρι το Νοέμβριο του 2013 θα ερμηνευθούν τα δεδομένα των ερευνών και το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα ξεκινήσει η διαδικασία του πρώτου γύρου παραχώρησης των θαλάσσιων εκτάσεων, προς εκμετάλλευση.

 

 

Διαβάστε επίσης