• 17 Μαΐου 2024,

Μικρές οι ζημιές του νοτιά – Οι συνταξιούχοι της καθαριότητας αντικαθίστανται με εποχικούς

 Μικρές οι ζημιές του νοτιά – Οι συνταξιούχοι της καθαριότητας αντικαθίστανται με εποχικούς

Μικρές ήταν ευτυχώς οι ζημιές που προκλήθηκαν στον δήμο Καβάλας εξαιτίας του πρόσφατου δυνατού νοτιά, όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Τάσος Χατζηαναστασίου. Η άμμος για παράδειγμα «ξεβράστηκε» όπως πάντα στην ακτή Καλαμίτσας, ενώ ένα δέντρο ξεριζώθηκε επί της οδού Ερυθρού Σταυρού. Η υπηρεσία της καθαριότητας συνεχίζει ακόμη και τώρα θα κόβει τα αγριόχορτα που ξαναμεγάλωσαν, με τη σημαντική βοήθεια που υπάρχει από τους επιπλέον εργαζόμενους. Η αίσια όμως περίοδος για τον δήμο τελειώνει αφού σήμερα, τελευταία ημέρα του Οκτώβρη, λήγει η απασχόληση για αρκετούς εργαζόμενους.

Πάντως η δημοτική αρχή είχε προνοήσει και είχε δρομολογήσει οκτάμηνες προσλήψεις για την υπηρεσία καθαριότητας, άρα έως και τον ερχόμενο Ιούλιο θα εξασφαλισθούν εργατικά χέρια. Ο κ. Χατζηαναστασίου υπενθύμισε ότι μόνο η δημοτική ενότητα Καβάλας διαθέτει 47 τομείς καθαριότητας, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται ισάριθμοι οδοκαθαριστές για την κάλυψή τους. Αν σ’ αυτούς προστεθούν τα άτομα που θα καλύπτουν τα ρεπό των υπολοίπων, προκύπτει η ανάγκη απασχόλησης περίπου εξήντα εργαζομένων. Ωστόσο, ο δήμος σήμερα διαθέτει μόνο 13 άτομα.

Μπορεί πριν από δύο χρόνια να καλύπτονταν ο απαιτούμενος αριθμός αλλά στο μεσοδιάστημα πολλοί ήταν εκείνοι που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης. Όταν είχε ανακοινωθεί το «ισοζύγιο» συνταξιοδοτήσεων – προλήψεων δύσκολα γινόταν αντιληπτές οι συνέπειες που θα ακολουθούσαν. Τώρα όμως που οι υπηρεσίες «αποψιλώνονται» εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και νέοι εργαζόμενοι δεν προσλαμβάνονται, είναι πλέον εμφανέστατες η λειτουργικές δυσκολίες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Τάσο Χατζηαναστασίου, κακώς ο τομέας της καθαριότητας συμπεριλήφθηκε στο νόμο της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αφού πρόκειται για ανταποδοτική υπηρεσία και η μισθοδοσία των υπαλλήλων δεν προέρχεται από τα τακτικά έσοδα.

Γι’ αυτό και ο δήμος Καβάλας μερίμνησε να προσεγγίσουν χρονικά η λήξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με την έναρξη του προγράμματος οκτάμηνης απασχόλησης. Υπό διαφορετικές συνθήκες δε θα ήταν εφικτή η ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Το ευτράπελο είναι πως δε συμφέρει είτε στους ΟΤΑ είτε στο κράτος η αντικατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων με εποχικούς. Οι διοικήσεις των δήμων βρίσκουν τρόπους για την επιπλέον εργασία του μόνιμου προσωπικού σε περιστάσεις όπως οι χειμερινές χιονοπτώσεις ή οι καλοκαιρινές πυρκαγιές. Ενώ το έκτακτο προσωπικό δεν είναι δυνατόν να υποχρεωθεί σε εργασία με την ίδια μέθοδο.

 

Διαβάστε επίσης