• 6 Μαΐου 2024,

μιρκά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μιρκά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το ερώτημα είναι επίκαιρο αλλά δύσκολο σχετικά με την απάντηση του. Στις πρόσφατες εκλογές έχασε ο Σιμιτσής ή κέρδισε η Τσανάκα; Δύο δημοτικοί σύμβουλοι ρωτήθηκαν χθες σχετικά. Ένας από τον συνδυασμό που νίκησε κι ένας από τον συνδυασμό που έχασε. Και οι δύο ξεμπέρδεψαν ως προς την απάντηση λέγοντας ότι έγιναν ταυτόχρονα και τα δύο. Κατά την άποψη μας στις εκλογές που τέλειωσαν προχθές περισσότερο έχασε ο εν ενεργεία παρά κέρδισε η γιατρός Δήμητρα Τσανάκα. Αμέσως θα εξηγήσουμε γιατί.

Το αποτέλεσμα των εκλογών το έκριναν και στις δύο Κυριακές όσοι σταθερά και συνειδητά καταψήφισαν τον Κωστή Σιμιτσή. Αυτοί που δεν ήθελαν μία ακόμη θητεία του. Την πρώτη Κυριακή οι ψηφοφόροι αυτής της κατηγορίας είχαν να επιλέξουν μεταξύ 7 άλλων συνδυασμών. Προχθές καταψήφισαν τον Σιμιτσή ψηφίζοντας Τσανάκα. Ο κ. Σιμιτσής έχασε όχι για αυτά που έκανε λάθος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κρίθηκε συνολικά ως δήμαρχος 3,5 ετών, διαπιστώθηκε μη αποτελεσματικός κι έτσι αντικαταστάθηκε με ένα νέο πρόσωπο που όπως όλα ξεκινά με ελπίδες και προσδοκίες.

Το… έργο ο Σιμιτσής το είχε δει. Κάπου τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε η μία και μοναδική δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε όλη. Εκείνη η έρευνα κατηγορήθηκε ότι ήταν υπέρ του. Πρόκειται για λόγια του κόσμου, τα οποία ακούγονταν τότε. Οι υποψίες δεν επιβεβαιώνονται όσο δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία. Σε εκείνη όμως την δημοσκόπηση φαίνονταν καθαρά τι θα συνέβαινε και στη πρώτη και στη δεύτερη Κυριακή. Η δημοσκόπηση δικαιώθηκε πλήρως. Για αυτό έβαλε το χεράκι της η γκρίζα διαφήμιση Σιμιτσή την προηγούμενη εβδομάδα. Έπεισε όσους ήθελαν να τον καταψηφίσουν (άνθρωποι που ενδεχομένως το ξανασκέφτονταν) ότι κάνουν το σωστό.

Τα 3,5 χρόνια της δεύτερης θητείας του ο κ. Σιμιτσής είχε να κάνει με την οικονομική κρίση και τα όσα αυτή δημιούργησε. Δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά τις συνέπειες της κρίσης στον Δήμο, έπαψε να λύνει προβλήματα, άργησε να πάρει τις απαραίτητες ελάχιστες πρωτοβουλίες. Κατά την άποψη μας αυτό έγινε επειδή ο κ. Σιμιτσής αιφνιδιάστηκε. Δεν είχε σωστή σκέψη εξ αιτίας του ότι δεν είχε το απαραίτητο πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο. Αρκούνταν στις εκδηλώσεις και στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτά δεν ήταν παρά ένα τίποτα. Ένα άλλο θέμα για να περνάμε την ώρα μας όταν μεγάλο μέρος της κοινωνίας δοκιμάζονταν. Του το θύμιζε η αντιπολίτευση (παράταξη Βέρρου). Και πάλι όμως η αντίδραση δεν ήταν σωστή.

Κοντά σε αυτά ήρθαν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο Δήμος Καβάλας χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό δεν μπορούσε να τα λύσει. Τα άφηνε για αργότερα. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος δεν ήταν όσο έπρεπε διεκδικητικός. Καταγγελτικός. Έδωσε την εικόνα ενός δημάρχου που γρήγορα συμβιβάστηκε με τα λίγα. Ο Σιμιτσής τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν ήταν καθεστός, όπως κατηγορήθηκε. Ούτε έδειξε στοιχεία αλαζονείας. Αυτή η κριτική ήταν άδικη. Ήταν όμως αναποτελεσματικός. Ακόμη κι όταν τα έργα του ΕΣΠΑ άρχιζαν, ακόμη και τότε υπήρχαν εμπόδια ώστε να εξελιχθούν ομαλά. Τα έργα αντί να βελτιώσουν την εικόνα του, την έκαναν χειρότερη. Εδώ έπαιξε ρόλο κι η τύχη.

Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου του γίνεται δώρο μια δημοσκόπηση που του λέει τι πρέπει να κάνει, τι να αλλάξει πώς να κινηθεί. Φτιάχνει ένα αξιόλογο ψηφοδέλτιο, πολυσυλλεκτικό. Ο κόσμος –που συνεχώς γκρίνιαζε για το πρόσωπο του- λέει ότι στο τέλος αυτός θα κερδίσει. Εύκολα ή δύσκολα. Κι όμως ο Σιμιτσής διαψεύδει τα προγνωστικά, δεν αξιοποιεί όπως πρέπει να πλεονεκτήματα του. Η προεκλογική περίοδος μοιάζει όχι με ευκαιρία επιστροφής στο παιχνίδι ενός φαβορί αλλά με μια διαδικασία χαριστικής βολής. Σημαντικό ρόλο παίζει η αποδυνάμωση των υποψηφίων του στον πρώην Δήμο Φιλίππων. Κι αυτό όμως δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πορείας 3,5 χρόνια σε αυτή τη περιοχή.

Ο Σιμιτσής στάθηκε καλά την πρώτη Κυριακή στον παλαιό Δήμο Καβάλας. Αν είχε καλύτερη επίδοση στον πρώην Δήμο Φιλίππων θα ήταν πρώτος. Στον Δήμο Φιλίππων πάει άσχημα και την πρώτη Κυριακή και την δεύτερη. Κάπως έτσι χάνει τις εκλογές από μια αντίπαλο που προ 12 μηνών αρνούνταν την πρόκληση της υποψηφιότητας που της προσφέρονταν ως δώρο. Έλεγε ότι δεν ενδιαφέρονταν. Κι όμως η κ. Τσανάκα που είχε προδιαγράψει αλλιώς το μέλλον της, χαίρεται σήμερα που εξελέγη πανηγυρικά δήμαρχος. Έγραψε ιστορία αφού έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Καβάλας.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Όσα προβλήματα είχε ο κ. Σιμιτσής, ίδια θα έχει κι η νέα Δήμαρχος. Περιορισμένη χρηματοδότηση, ελάχιστο προσωπικό, πίεση από τους πολίτες. Τον πρώτο καιρό η όρεξη του νέου, το φιλότιμο των καινούργιων θα δοκιμάσει να αλλάξει την ψυχολογία των δημοτών. Ίσως και την καθημερινότητα τους. Φοβόμαστε ότι αυτός ο… μήνας του μέλιτος δεν θα γίνει αρχή μιας άλλης πορείας. Στην σημερινή Ελλάδα η τοπική αυτοδιοίκηση πιέζεται αφόρητα. Υποχωρεί, εκθέτει όσους αναλαμβάνουν να την υπηρετήσουν. Οι δημότες της Καβάλας έκριναν ότι είναι προτιμότερο μιας βαρετής επανάληψης που θα σήμαινε η τρίτη θητεία Σιμιτσή, η δοκιμή ενός νέου σχήματος. Στο οποίο ευχόμαστε καλή επιτυχία. Έχει πολύ δύσκολο έργο και θα κριθεί από αυτό.Την κατάλληλη ώρα.

Από τότε που άρχισε να λειτουργεί η Δημοτική Αγορά Καβάλας στο υπόγειο της (μαζί με τα ψαράδικα) υπήρχε ένα μικρό καφενείο. Κοντά στο οποίο κινούνταν κόσμος αρκετός. Προχθές το παραδοσιακό καφενεδάκι του υπογείου έκλεισε οριστικά λόγω της κρίσης. Ένα ακόμη μήνυμα ότι στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Ο Σταύρος Πεταλωτής δεν πήγε χθες στη ΔΕΥΑΚ όπου τον… περίμεναν. Κι όμως ήταν 5 λεπτά δρόμος (από το ίδρυμα Αγία Μαρίνα που είναι το γραφείο του). Παρά τις φήμες ο κ. Πεταλωτής δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες για αυτήν ή κάποια άλλη διοικητική θέση. Χθες η κ. Τσανάκα το ξαναείπε, θα διοικήσει με νέα πρόσωπα. Για τον Γιάννη Βύζικα (υποστήριξε την κ. Τσανάκα από την πρώτη Κυριακή) ακούγεται ήδη ότι επιστρέφει στο Μουσείο Καπνού. Από το οποίο αποχώρησε όταν αρχές του 2011 η αρμοδιότητα «πέρασε» (υποχρεωτικά είπε τότε ο Δήμαρχος) στην Δημωφέλεια.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έχει την εμπειρία της εκλογής του στη θέση του προέδρου στη κεντρική διοίκηση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Ακόμη κι εκείνη η επιτυχία δεν συγκρίνεται με την πρόσφατη. Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας μετέχει σε εκλογές (πάντα με την ΝΔ) από το 1993. Για αυτόν τώρα ο αγώνας δικαιώνεται. Όλα τα προηγούμενα είναι σα να μην έγιναν ποτέ.

Προχθές βράδυ μετά την εκδήλωση στο εκλογικό κέντρο της Δήμητρας Τσανάκα οι οπαδοί της και οι νικητές των εκλογών συνέχισαν τα πανηγύρια στο μπαράκι της Άννας Ζήκου στον πεζόδρομο. Χθες για όλους το πρόγραμμα ήταν ίδιο. Ξεκούραση, που τόσο την είχαν ανάγκη.

Όπως ακούμε γίνονται ενέργειες προκειμένου να επανακάμψει ο σύλλογος κατοίκων Περιγιαλίου. Ρόλο παίζει το ότι το μεγάλο σήριαλ του σχεδίου φθάνει οριστικά στο τέλος του. Οι κάτοικοι της περιοχής επηρεάζονται επίσης από το ότι σχεδόν όλες οι συνοικίες έχουν σύλλογο κι αυτοί είχαν έναν δραστήριο που σήμερα δεν υφίσταται καθόλου. Εδώ που τα λέμε κοτζαμάν Περιγιάλι τον χρειάζεται τον σύλλογο κατοίκων.

Μεγάλη δημοσιότητα στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης πήρε η είδηση της εκλογής της κ. Τσανάκα στη θέση της δημάρχου Καβάλας. Όπως ακούσαμε χθες την έψαχναν από τα μεγάλα κανάλια για μια συνέντευξη, έστω τηλεφωνική. Θα λέγαμε ότι η μετεκλογική είδηση της ΑΜΘ που ενδιέφερε την Αθήνα ήταν αυτή. Καμία άλλη.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης