Μπόλικη βροχή και χιόνια στα ορεινά!

 Μπόλικη βροχή και χιόνια στα ορεινά!

Πολλά και διάφορα προβλήματα δημιούργησε σε όλο το Νομό Καβάλας η κακοκαιρία του προηγούμενου τριήμερου. Στα πεδινά μπόλικη βροχή, στα ορεινά χιόνι. Οι υπηρεσίες (Πολιτική Προστασία, Τοπική Αυτοδιοίκηση) στους δρόμους,  σε ένα Σαββατοκύριακο το οποίο ήταν το πιο δύσκολο του φετινού Χειμώνα. Αυτή τη φορά οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Ένα βαθύ κύμα κακοκαιρίας επηρέασε ειδικότερα την ΑΜΘ από το βράδυ της Παρασκευής.

Η βροχή στον Ν. Καβάλας άρχισε – δειλά δειλά- το απόγευμα της Πέμπτης. Έβρεχε συνεχώς – με πολύ μικρά διαλλείματα- έως και το απόγευμα της Κυριακής (στις περισσότερες περιοχές). Η ΕΜΥ προβλέπει συννεφιά αυτή την εβδομάδα, κρύο, δεν αποκλείει νέες βροχές προς το τέλος του 7ημερου που άρχισε σήμερα.

Την Παρασκευή η κακοκαιρία ήταν στο ξεκίνημα της. Πολλά προβλήματα δεν υπήρξαν. Κάποιες κατολισθήσεις μόνο στην Θάσο, στις περιοχές που πάντα όταν βρέχει υπάρχουν φερτά υλικά στο οδόστρωμα. Τα ξημερώματα του Σαββάτου κι αφού έβρεχε όλο το βράδυ η κατάσταση έγινε πιο σοβαρή. Απαγορεύτηκαν τα δρομολόγια των φέρι μποτ από και προς Θάσο. Κατολισθήσεις ακόμη και σε αστικές περιοχές (συνοικία Αγίου Λουκά), χώματα στο δρόμο της ΜΟΜΑ (πάνω από το Μπάτη), πολλά νερά στον δρόμο για το Παληό (Μπάτης). Η Περιμετρική οδός έκλεισε για αρκετή ώρα ενώ το χιόνι έπεσε κι «έπιασε» στη Νικήσιανη, το Βουνοχώρι κτλ.  Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην έξοδο της Ελευθερούπολης προς Ακροβούνι, πλημμύρισαν περιοχές στην Τούζλα. Στο διαδίκτυο κάθε πολίτης που συμμετέχει στα κοινωνικά δίκτυα «ανέβαζε» φωτογραφίες με τη βροχή στο σπίτι του, στον χώρο εργασίας του κτλ. Η εικόνα ήταν παντού ίδια.

Το Σάββατο ο κ. Μαρκόπουλος επισκέφθηκε αγροτικές εκτάσεις με πρόβλημα τόσο στα πλημμυρισμένα Τενάγη των Φιλίππων όσο και στο Νέστο. Στην Περιμετρική ο κ. Μαρκόπουλος ήταν μαζί με τον Σταύρο Κιβράκη της Πολιτικής Προστασίας και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Καζανίδη. Το απόγευμα του Σαββάτου το πλοίο Νήσος Μύκονος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας με καθυστέρηση 1 ώρας. Δεν μπόρεσε να αναχωρήσει εξ αιτίας των δυνατών ανέμων. Πρώτη φορά από τότε που εντάχθηκε στα δρομολόγια του Βορείου Αιγαίου το πλοίο έμεινε το βράδυ στο λιμάνι της Καβάλας Σάββατο βράδυ.

Την Κυριακή το πρωί οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονταν επειδή η τηλεόραση δεν έπαιζε τα κανάλια. Βλάβη στο σύστημα της Digea κατά πάσα πιθανότητα. Χθες το πρωί 5 οχήματα καθάριζαν τους δρόμους από τα χιόνια στα ορεινά (επαρχιακό δίκτυο) ενώ οι κατολισθήσεις ήταν ακόμη συχνότερες. Η βροχή συνεχίζονταν αλλά η ΕΜΥ (χθες το πρωί) προέβλεπε ύφεση της κακοκαιρίας από χθες το απόγευμα ή το βράδυ.

Κατά την άποψη των ειδικών έβρεξε πολύ ώρα (σχεδόν τρία πλήρη 24ωρα). Ότι υπήρχε για να «στέλνει» τα νερά στη θάλασσα δοκιμάστηκε. Πολλά δίκτυα ομβρίων δεν άντεξαν με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιμνάζοντα νερά σε διάφορες περιοχές. Κυρίως δρόμους. Εξ αυτού του λόγου διακόπηκε η κίνηση στην Πετριμετρική το Σάββατο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο υπολειτούργησε η λαϊκή αγορά (παζάρι) αφού οι περισσότεροι μικροπωλητές δεν εμφανίστηκαν ποτέ λόγω της βροχής.

Διαβάστε επίσης