Μυστική σύσκεψη ΤΑΡ 2

 Μυστική σύσκεψη ΤΑΡ 2

Στις 6 σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λούσυ πραγματοποιείται νέα σύσκεψη για τον αγωγό ΤΑΡ, παρόντων εκπροσώπων αυτού. Όπως φαίνεται η σύσκεψη οργανώνεται από τον ΤΑΡ, κλήθηκαν τοπικοί φορείς και παράγοντες. Όχι όμως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αρχικά δόθηκε –κακώς- η εντύπωση ότι σύσκεψη οργανώνεται από την κ. Τσανάκα. Τελικά είναι η δεύτερη σύσκεψη μέσα σε 15 μέρες που οργανώνουν στην πόλη μας αυτοί που θα κατασκευάσουν το έργο.

Όχι ο ΤΑΡ από τα Τενάγη

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι, στα γραφεία του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στην Καβάλα, από τον πρόεδρο του τμήματος Ζαφείρη Μυστακίδη, τον πρόεδρο των αγροτών του Δήμου Καβάλας, Θέμη Καλπακίδη και τον πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας Λάζαρο Βασιλειάδη.
Στη συνέντευξη προσκλήθηκε και ο σημερινός πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Σημειώνουμε ότι λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνέντευξης τύπου οι κατασκευαστές του αγωγού ΤΑΡ έστειλαν γραπτή απάντηση 15 σελίδων, όπου γραπτώς απορρίπτουν την εναλλακτική πρόταση για μία διαφορετική όδευση του αγωγού, πρόταση που τους κατατέθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, επανέρχονται στο ίδιο κείμενο με καινούρια πρόταση, που εμφανίζει τον αγωγό, βορειότερα από την αρχική πρόταση. Υποτίθεται ότι η καινούρια πρόταση αποφεύγει την περιοχή των Τεναγών αν και η προαναφερθέντες αυτό δεν το δέχονται, συναντά γρηγορότερα καλλιεργήσιμα εδάφη του νομού Δράμας.
Υπό αυτές τις συνθήκες η συνέντευξη τύπου είχε ν΄ απαντήσει τα εξής:
-Τη μη συμμετοχή σε αυτήν του Δημήτρη Κυριαζίδη,
-Το περιεχόμενο της επιστολής των κατασκευαστών του αγωγού ΤΑΡ και για την απόρριψη της πρότασης των τοπικών φορέων και τη νέα πρόταση που κατέθεσαν οι κατασκευαστές.
-Όπως επίσης και την επανάληψη αυτών που οι Μυστακίδης, Καλπακίδης και Βασιλειάδης έχουν πει πολλές φορές, ότι δε δέχονται ο αγωγός να περάσει από εύφορη γη που βρίσκεται μέσα ή κοντά στα Τενάγη των Φιλίππων.
Πρώτος μίλησε ο Ζαφείρης Μυστακίδης. Άσκησε κριτική σε αυτούς που προ ημερών έφτιαξαν στην Καβάλα μια κλειστή σύσκεψη για τον αγωγό ΤΑΡ. «Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται κρυφά. Επιθυμία είναι πάντα η διαφάνεια», είπε ο κ. Μυστακίδης. Είπε επίσης ότι η χθεσινή συνέντευξη τύπου είναι δική του πρωτοβουλία. Εξήγησε για ποιους λόγους δεοντολογίας που επικαλέστηκε δεν παρέστη ο κ. Κυριαζίδης κι απ΄ ότι φάνηκε δεν δέχεται τους λόγους για τους οποίους ο κ. Κυριαζίδης, δεν παραβρέθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.
Ο Ζ. Μυστακίδης εξήγησε ότι στη συνέντευξη τύπου βρίσκονταν ο κ. Βασιλειάδης επειδή επί των ημερών του ως πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ συντάχθηκε η εναλλακτική πρόταση των τοπικών φορέων για τον αγωγό. «Ασφαλώς και ο Λάζαρος Βασιλειάδης δεν είναι τώρα εκπρόσωπος του ΤΕΕ. Η επιστολή που λάβαμε από τον Δ. Κυριαζίδη, φανερώνει νευρικότητα και χάσιμο ψυχραιμίας. Ας μας πει το λόγο» κατέληξε για το θέμα ο κ. Μυστακίδης.
Σχετικά τώρα με τις εξελίξεις για τον αγωγό ΤΑΡ, ο κ. Μυστακίδης μίλησε για «κρυφτούλι, παραγοντισμούς, εν κρυπτώ επισκέψεις στην Αθήνα». «Δεν λέμε όχι στον αγωγό. Λέμε όχι στην όδευσή του από τα Τενάγη, από τη γη υψηλής παραγωγικότητας. Υποστήριξε ότι προτάθηκε άλλη όδευση κι αρχικά παρουσιάστηκε απόρριψη αυτής της πρότασης, χωρίς στοιχεία. «Το λάθος τους είναι ότι εξέτασαν την πρότασή μας σαν είναι μελέτη. Δεν ήθελαν να κάνουν αλλαγές. Αναφέρονται σε ενεργά σεισμικά ρήγματα, που πάντως δεν είναι αναγνωρισμένα από το κράτος», είπε ο κ. Ζ. Μυστακίδης. Επανέλαβε ότι πρέπει να διασφαλισθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας, ο ΤΑΡ από κει που περνά σήμερα, ζημιώνει την τοπική οικονομία.
Ο Θεμης Καλπακίδης εξήγησε ότι προχθές έγινε γενική συνέλευση του συλλόγου του οποίου είναι πρόεδρος κι αποφασίσθηκε να μην αλλάξει ο σύλλογος θέση και στάση στο θέμα.
Σύμφωνα με τον Θ. Καλπακίδη υπάρχει παρασκήνιο, καθώς όπως είπε κάποιοι μεταξύ των άλλων, δεν τιμούν την υπογραφή τους. «Όλα στο φως και στη δημοσιότητα», είπε ο Θ. Καλπακίδης. «Ο αγωγός – συμπλήρωσε – θα περάσει από εκεί που δεν ενοχλεί». «Η εταιρία – συμπλήρωσε – προσπαθεί να μας φέρει σε αδιέξοδο».
Τελευταίος μίλησε ο Λ. Βασιλειάδης, που κι αυτός τόνισε ότι για την υπόθεση υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο. Υποστήριξε ότι κάποιοι θέλουν να απαξιώσουν την εναλλακτική πρόταση των τοπικών φορέων. Είπε ότι η συνέντευξη τύπου ήταν μία ευκαιρία να παραστεί σε αυτήν ο πρόεδρος του ΤΕΕ και ν΄ αποδείξει ότι το τμήμα επιμένει στις θέσεις του ως προς τον αγωγό.
Για τους κατασκευαστές του αγωγού είπε ο κ. Βασιλειάδης είναι υποχρεωτικό να βρουνε μία άλλη λύση. Τόνισε ότι η εταιρία άργησε να εξετάσει την εναλλακτική πρόταση. Απορρίπτει όχι μόνο αυτή την πρόταση, αλλά και την εναλλακτική όδευση από την καλλιεργήσιμη περιοχή κοντά στη Νέα Καρβάλη. Κατά τον Λ. Βασιλειάδη, η εταιρία απορρίπτει και τη μία πρόταση και την όδευση εκτός Νέας Καρβάλης, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Επιχειρηματολόγησε επί του θέματος, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι η εταιρία επικαλείται εμπόδια από αρχαιολογικούς χώρους, που εμφανίζει στο χάρτη, οι οποίοι όπως είπε δεν είναι αναγνωρισμένοι από το κράτος.

 

Διαβάστε επίσης