Νέες αρμοδιότητες θα δοθούν στα Επιμελητήρια

 Νέες αρμοδιότητες θα δοθούν στα Επιμελητήρια

Τις προτάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου για την αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης στη διάρκειας της μηνιαίας συνεδριάσεως του Ιουλίου. Ο πρόεδρος μετέφερε στη διοίκηση τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας επί του θέματος, οι οποίες θα εμπλουτισθούν, θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων προκειμένου να αποτελέσουν το υλικό για το νομοσχέδιο αναμόρφωσης της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

Εκείνο που ζητούν οι επιχειρηματικοί φορείς είναι να παραμείνουν αριθμητικά ως έχουν, δηλαδή να παραμείνουν σε λειτουργία 59 Επιμελητήρια ανά την Ελλάδα και να διατηρήσουν τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, ενώ ζητείται και η διατήρηση της υποχρεωτικής εγγραφής των μελών. Στην περίπτωση που τα Επιμελητήρια μετατραπούν σε ΝΠΙΔ θα χάσουν τη δυνατότητα είσπραξης του τέλους ΓΕΜΗ κι άρα τα έσοδά τους θα συρρικνωθούν περισσότερο.

Επιπλέον, σοβαρότατο πρόβλημα θα προκύψει με τα περιουσιακά στοιχεία των φορέων, τα οποία αυτομάτως θα περιέλθουν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Σε παρόμοια απευκταία περίπτωση, η ακίνητη περιουσία του Επιμελητηρίου Καβάλας που αφορά στο κτήριο της οδού Ομονοίας και στο 30% του ΒΙΟΠΑ θα περάσει σε άλλη κυριότητα. Δεν αποκλείεται η αλλαγή της μορφής να επηρεάσει ακόμη και το ζήτημα του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης». Έτσι η ΚΕΕΕ σκοπεύει να πιέσει την κυβέρνηση ώστε η μορφή του ΝΠΔΔ να διατηρηθεί.

Όπως επεσήμανε ο Άγγελος Τσατσούλης, βάσει των διαβουλεύσεων που εξελίσσονται, οι αρμοδιότητες των Επιμελητηρίων θα επεκταθούν και στον τομέα αδειοδοτήσεως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει την απόσυρση της αρμοδιότητας από τη διεύθυνση βιομηχανίας και την ανάληψή της από τα Επιμελητήρια, τα οποία θα συνεργάζονται με τεχνικούς συμβούλους. Το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα εντάσσεται η νέα αρμοδιότητα είναι κάτι που θα διευκρινιστεί σε επόμενο χρόνο. Εάν η νέα αρμοδιότητα καθιερωθεί, τότε τα Επιμελητήρια θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους έσοδα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα διευκολυνθούν και θα συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας.

Οι προτάσεις των Επιμελητηρίων θα αποσταλούν σε ειδική επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου μετέχει το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, το Τεχνικό Επιμελητήριο ώστε να ετοιμασθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Η θετική πρόθεση δεν προέρχεται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πρόκειται για μία γενικευμένη ευρωπαϊκή κατεύθυνση η οποία συναντά και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα. Εξελίξεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, θα πρέπει να αναμένονται στο τέλος του καλοκαιριού.

 

Διαβάστε επίσης