Νέος ανάδοχος για το Γεωθερμικό του Δέλτα Νέστου

 Νέος ανάδοχος για το Γεωθερμικό του Δέλτα Νέστου

Ο υφυπουργός περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα απόφαση με την οποία κατακυρώνεται στο 2ο πλειοδότη η εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας του γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή Δέλτα ποταμού Νέστου.

Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε το 2010 με την προκήρυξη πλειοδοτικού διεθνούς διαγωνισμού. Κατακυρώθηκε στον 1ο πλειοδότη, το Σεπτέμβριο του 2011, η εταιρία ΤΕΡΝΑ η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη το Μάιο του 2013.

Με την καινούρια απόφαση του υπουργού, το έργο ανατίθεται στην «Αιολική Κορυφάου Α.Ε.». Όλοι τώρα ελπίζουν ότι η δεύτερη εταιρία που αναλαμβάνει να νοικιάσει τα δικαιώματα έρευνας στο γεωθερμικό πεδίο του Δέλτα του ποταμού Νέστου, θα κάνει ότι δεν έκανε η ΤΕΡΝΑ. Η απόφαση του υφυπουργού κ. Ασημ. Παπαγεωργίου, μεταξύ των άλλων προβλέπει τα εξής:

 

Κατακυρώνουμε το αποτέλεσμα του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας γεωθερμικού δυναμικού δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Δέλτα Ποταμού Νέστου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης και Καβάλας στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» με διακριτικό τίτλο «ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΟΥ Α.Ε.». Αντικείμενο της μίσθωσης είναι το δικαίωμα έρευνας γεωθερμικού δυναμικού του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Δέλτα ποταμού Νέστου. Το ύψος των δαπανών για τη διενέργεια ερευνών εντός του υπό μίσθωση χώρου ανέρχεται στο ποσό των οκτώ εκατομμυρίων εννιακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (8.920.000) και το σχετικό χρονοδιάγραμμα εξέλιξης ερευνών υπολογίζεται σε σαράντα πέντε (45) μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μίσθωσης. Το δικαίωμα έρευνας του γεωθερμικού δυναμικού του ανωτέρω δημόσιου μεταλλευτικού χώρου εκμισθώνεται για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) ετών από την υπογραφή της

σύμβασης μίσθωσης με δικαίωμα μονομερούς παράτασης από το μισθωτή για δύο (2) επί πλέον έτη. Απαγορεύεται στον πλειοδότη η εκχώρηση του δικαιώματος μίσθωσης σε οποιονδήποτε τρίτο. Εκχώρηση είναι δυνατή μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υπουργός Π.Ε.Κ.Α.), ο οποίος μπορεί να επιβάλει

πρόσθετους όρους.

 

 

Διαβάστε επίσης