• 19 Μαΐου 2024,

Νέο πρόγραμμα για Φωτοβολταϊκά – net metering

 Νέο πρόγραμμα για Φωτοβολταϊκά – net metering

Ξεκίνησε από τις αρχές Μαΐου 2015, η υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) στο δίκτυο χαμηλής τάσης της ΔΕΗ.

Τι είναι το net metering

Το Πρόγραμμα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε  ίδιο ή όμορο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης τις οποίες τροφοδοτούν. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους ή άλλων κατασκευών.

Η διαδικασία οικονομικής χρέωσης γίνεται με  ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), δηλαδή γίνεται  συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα με την καταναλισκόμενη από τις εγκαταστάσεις μας ενέργεια. Ο συμψηφισμός γίνεται σε ετήσια βάση.

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) ή νομικά

πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Η αποπληρωμή της επένδυσης γίνεται περίπου σε 7 χρόνια, ενώ η εσωτερική απόδοση (IRR) επί των ιδίων κεφαλαίων στην 25ετία είναι 14-18%.

Αν το φωτοβολταϊκό σύστημα συνδυαστεί με αντλίες θερμότητας τότε οι αποδόσεις βελτιώνονται και οι χρόνοι απόσβεσης μειώνονται.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και για τις επιχειρήσεις, όπου  η αποπληρωμή μπορεί να μειωθεί στα 3 χρόνια μέσω επιδότησης από προγράμματα του ΕΣΠΑ, με εσωτερική απόδοση 30-35%!

Θωμάς Ηγεμών

Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Χρυς. Σμύρνης 24, Καβάλα

Κιν. 6972853191

 

Διαβάστε επίσης