• 18 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

Ντίνος Κλειτσιώτης: «Μαγικές ή φανταστικές λύσεις δεν υπάρχουν»

 Ντίνος Κλειτσιώτης: «Μαγικές ή φανταστικές λύσεις δεν υπάρχουν»

 

Την Τετάρτη το μεσημέρι, στην ολομέλεια της βουλής, στο 2ο θερινό τμήμα, την ώρα της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, την ώρα που προήδρευε ο αντιπρόεδρος Γιώργος Καλαντζής μίλησε ο βουλευτής Καβάλας, Ντίνος Κλειτσιώτης. Προερχόμενος από το χώρο των φοροτεχνικών, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, αναφέρονταν σε οικονομικά θέματα, με κυριότερο αυτό του ενιαίου φόρου ακινήτων. Ο κ. Κλειτσιώτης μίλησε ωστόσο και για την προωθούμενη τροπολογία που αφορούσε την υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων από τον τοπικό τύπο. Η ομιλία του Ντίνου Κλειτσιώτη προερχόμενη από τα πρακτικά του ελληνικού κοινοβουλίου αναφέρει τα ακόλουθα:

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ναι το ίδιο είναι. Συμφωνούμε. Άρα, λοιπόν, όταν πάρετε το λόγο θα τοποθετηθείτε.
Το λόγο έχει ο συμπατριώτης μου Βουλευτής, κ. Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν αναφερθώ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το οποίο πραγματικά έχει πάρα πολλές θετικές διατάξεις, θα ήθελα, κύριε Υπουργέ Οικονομικών, να αναφερθώ στον ΕΝΦΙΑ.
Τα εκατοντάδες χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα του ειδικού φόρου αυτού, του ΕΝΦΙΑ, μας αναγκάζουν να απολογούμαστε, κύριε Υπουργέ, σε όλη την περιφέρεια ειδικά, κι αυτό θα πρέπει να το λάβετε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη σας. Ενώ είχαμε πει ότι είναι ένας φόρος, ο οποίος θα απευθύνεται στους περισσότερους με λιγότερους φόρους, δυστυχώς είναι ένας φόρος με περισσότερους φόρους για περισσοτέρους.
Κύριε Υπουργέ, επειδή είμαι και φοροτέχνης και γνωρίζω πολύ καλά τα θέματα, άποψή μου είναι ότι επειδή τις ημέρες αυτές από τα φοροτεχνικά γραφεία θα περάσουν πάνω από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι να πάρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να δώσετε μια αναστολή είσπραξης του φόρου αυτού, μέχρι να διορθωθούν αυτά τα λάθη.
Η ημερομηνία αυτή, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι έως τις 30/9 και πάλι, κύριοι Υπουργοί, προλαβαίνουμε και να έχουμε και σε έξι δόσεις τον φόρο αυτό. Θα έχουμε Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Ιανουάριο, Φεβρουάριο. Δεν ανατρέπεται και ο Προϋπολογισμός με τις έξι δόσεις αυτές. Μέχρι τις 28/2 δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
Επομένως, κύριε Υπουργέ, είναι επιτακτική ανάγκη να το δείτε το πρόβλημα αυτό και να ανακοινωθεί άμεσα για να ηρεμήσει η επαρχία ειδικά. Και είχατε κατανοήσει απόλυτα στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε – και ο κ. Μαυραγάνης. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε λάθη των προηγουμένων, κύριε Υπουργέ.
Εγώ θα είμαι και συγκεκριμένος. Ο κ. Καραβίτης σε μια συγκέντρωση που είχαμε πολλοί Βουλευτές μάς είχε καθησυχάσει ότι ο φόρος αυτός όντως θα είναι πιο δίκαιος, θα απευθύνεται στους περισσότερους με λιγότερο φόρο. Δυστυχώς, όμως είδαμε διαφορετικά πράγματα. Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι σήμερα στη Βουλή πρέπει να ανακοινώσετε κάτι, να καθησυχάσουμε όλο αυτόν τον κόσμο ειδικά στην επαρχεία.
Νομίζω ότι είπα αρκετά για το θέμα. Άξιζε τον κόπο, κύριε Υπουργέ, γιατί όλη η επαρχία είναι αναστατωμένη.
Ας τοποθετηθώ τώρα πάνω στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητάμε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση έχει και εξακολουθεί να αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της, τη γενναία και τολμηρή μεταρρυθμιστική της δέσμευση και τη διατήρηση της ευρωπαϊκής τροχιάς της χώρας. Η Ευρώπη, όπως γνωρίζουμε, προς αποφυγή καταστροφικών συνεπειών για τα ίδια τα κράτη-μέλη που την απαρτίζουν, επενδύει στη διάσωσή τους από τη χρεοκοπία και το καθεστώς κερδοσκοπίας των αγορών.
Οι προσπάθειες, όπως όλα δείχνουν, έχουν αρχίσει και αποφέρουν καρπούς, υπερκαλύπτοντας και ξεπερνώντας ακόμη και τις προβλέψεις από το εξωτερικό. Έχουμε πλέον καταφέρει την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, τον σεβασμό προς τις τεράστιες προσπάθειες και αποτελούμε πρότυπο προσαρμοστικότητας ως χώρα.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως είναι καιρός για χαλάρωση και εφησυχασμούς, αλλά για συνέχεια της εντατικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ακόμη υφίστανται και αποτελούν τροχοπέδη στην εξασφάλιση της πλήρους οικονομικής αυτάρκειας της χώρας. Είναι προβλήματα όπως η ανεργία, που εξακολουθεί δυστυχώς να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, το καθεστώς της γραφειοκρατίας, που με τις καθημερινές βελτιώσεις από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μειώνεται, αποτελούν παράγοντα αποθάρρυνσης σε κάθε είδους επένδυση και ανάπτυξη, καθώς και η παραβατική φορολογική και φοροδοτική συμπεριφορά αποζητούν λύσεις το συντομότερο δυνατόν.
Κακά τα ψέματα, μαγικές ή φανταστικές λύσεις δεν υπάρχουν. Παραδείγματα διεθνώς έχουν αδιαμφισβήτητα αποδείξει πως μονομερείς κινήσεις και πρωτοβουλίες έχουν ολέθριες συνέπειες για τους λαούς και τιμωρούνται. Και εδώ απευθύνομαι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, που θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένη και να λέει στον κόσμο την αλήθεια, γιατί εάν παρ’ ελπίδα, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αύριο βρεθείτε στα από εδώ έδρανα, θα έχετε τεράστιο πρόβλημα.
Σχέδιο Β΄ και πάλι απλά δεν υπάρχει. Και ούτε μας έχετε καταθέσει, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο να πείθει και τον Ελληνικό λαό. Άλλωστε και πριν δύο μήνες που είχαμε εκλογές, δεν πείσατε. Δεν πείσατε, κύριε Μητρόπουλε.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάμε καλύτερα τώρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ: Σε απόλυτους αριθμούς πήρατε πολύ λιγότερα νούμερα, αν και έχετε τάξει σε όλους τα πάντα. Αλλά, αυτή τη στιγμή αυτό δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Επειδή βλέπω ότι ο χρόνος περνάει πολύ εύκολα, θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο 152 που αφορά τους εκδότες των τοπικών εφημερίδων στην επαρχία. Και θα πρέπει εδώ, κύριε Υπουργέ, να βγείτε και να πείτε ότι αποσύρετε αυτό το άρθρο.Όπως όλοι γνωρίζουμε εμείς της επαρχίας, το 50% με 60% των εσόδων των τοπικών εφημερίδων είναι από αυτές τις δημοσιεύσεις. Αλλά, είναι ένα μέσο για να σταθούν στα πόδια τους αυτές οι επιχειρήσεις, να μην έχουν μείωση του προσωπικού και έτσι αύξηση της ανεργίας. Γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα, κύριε Υπουργέ, να το αποσύρετε. Και πέρα από όλα αυτά τα γεγονότα για τις τοπικές εφημερίδες, είναι και θέμα διαφάνειας των διαγωνισμών, θέμα διαφάνειας των προκηρύξεων. Πολύ πιο εύκολα, κύριε Υπουργέ, διαβάζει ο κάτοικος της Καβάλας –από όπου προέρχομαι- την τοπική εφημερίδα, παρά να μπει στο διαδίκτυο να δει μια προκήρυξη, να δει έναν διαγωνισμό. Γι’ αυτό –πιστεύω μέχρι το απόγευμα στις 19.30΄, που έχουμε την ονομαστική ψηφοφορία- θα ήθελα να ακούσω από το στόμα σας ότι αποσύρετε αυτό το άρθρο.
Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο –και τάχιστα, κύριε Πρόεδρε- στα θετικά αυτού του νομοσχεδίου. Η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης του ΦΠΑ είναι ένα από τα θετικά. Και μειώνει το κόστος των επιχειρήσεων, αλλά μειώνει και το διοικητικό κόστος του ελληνικού κράτους. Για το κλείδωμα του ΑΦΜ, συμφωνώ απόλυτα. Όμως, θα πρέπει να βάλουμε στο νόμο –κύριε Υπουργέ, θέλω να το ακούσετε αυτό- «οι ποινικά κολάσιμες πράξεις». Γιατί στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται, αλλά στο νόμο δεν αναφέρεται. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προστεθεί ότι η κατάργηση του ΑΦΜ θα γίνεται μόνον σε ποινικά κολάσιμες πράξεις και όχι για επουσιώδεις παραβάσεις. Εκεί μπορούμε να μην καταστρέφουμε την επιχείρηση, να μην κλειδώνουμε την επιχείρηση. Πιστεύω ότι εκεί με πρόστιμα μπορούμε να τη φέρουμε στον ίδιο δρόμο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, απ’ ό,τι καταλαβαίνω ο χρόνος έχει κυλήσει. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε. Ψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο και θέλω να πιστεύω ότι για πρώτη φορά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάποια απ’ τα άρθρα που είναι σωστά θα τα ψηφίσει.
Σας ευχαριστώ πολύ. (Χειροκροτήματα απ’ την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Διαβάστε επίσης