Ξεχώρισαν η Δήμητρα κι η Αλεξάνδρα Τσανάκα

 Ξεχώρισαν η Δήμητρα κι η Αλεξάνδρα Τσανάκα

Παρά την κακοκαιρία και τη συνεχή βροχή πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με επιτυχία στη δημοτική βιβλιοθήκη εκδήλωση που διοργάνωσε η δημοτική επιτροπή ισότητας επ΄ ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας.

Τέσσερεις γυναίκες μιλησαν στην εκδήλωση την οποία παρουσίασε η πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασά.

Από τις τέσσερεις γυναίκες ξεχώρισαν με την ομιλία τους όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο εκλεγμένες γυναίκες, δηλαδή η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και η βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα. Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν επίσης οι κυρίες Αναστασία Κλειτσιώτη δικηγόρος, Μαρία Στεργίδου ψυχολόγος συμβουλευτικού κέντρου Καβάλας.

Στο ακροατήριο η πλειοψηφία ήταν γυναίκες, ανάμεσά τους δημοτικοί σύμβουλοι, όπως η Μαρία Φραντζεσκάκη και η Ευαγγελία Δρακονάκη, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, όπως η Ιωάννα Χατζηβαρίτη, η Νίκη Ανέστη, η Σταυρούλα Γκουλούση, αλλά κι άνδρες όπως ο βουλευτής Δημ. Εμμανουηλίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Τσουρουκίδης.

Γενικά η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν μεγάλη, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

«Σας ευχαριστούμε που παρά την κακοκαιρία ήρθατε στην εκδήλωση. Χρόνια πολλά στις γυναίκες», είπε στην έναρξη της εκδήλωσης η κ. Κ. Χιώτη Πρασά.

«Πρέπει οι γυναίκες να συμμετέχουν – τόνισε – στα κέντρα λήψεων αποφάσεων. Κάλεσε δε την Αλεξ. και τη Δημ.  Τσανάκα να σπάσουν τα κατεστημένα των ανδρών.

Η δήμαρχος είπε ότι «η 8η Μαρτίου είναι ημέρα σύμβολο για τις γυναίκες», αναγνωρίζοντας ότι η θέση της γυναίκας στις κοινωνίες άλλαξε τα τελευταία χρόνια, γιατί η γυναίκα είπε έχει δυναμισμό, κάλεσε δε τις γυναίκες να μπουνε περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Δεν θα έβγαινα δήμαρχος αν δεν ήμουν οικογενειακά τακτοποιημένη» τόνισε η κα Δ. Τσανάκα, συνδυάζοντας την οικογενειακή ισορροπία με τη συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά.

«Ανοίγω το δρόμο με την εκλογή μου, δίνω το παράδειγμα, ακολουθήστε κι οι υπόλοιπες γυναίκες», είπε η δήμαρχος Δ. Τσανάκα.

Απευθυνόμενη στην Αλεξ. Τσανάκα τόνισε: «Αποδείξαμε ότι μπορούμε. Κουβαλάμε στους ώμους μας την ευθύνη. Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τις γυναίκες».

Στη συνέχεια τονίζοντας τη συμβολή και των ανδρών στην επιτυχία της αιρετής γυναίκας, η δήμαρχος χρησιμοποίησε για παράδειγμα τον άνδρα της Κορίνα Χιώτη Πρασά, Νίκο Πρασία, τον οποίο δημόσια ευχαρίστησε, τον Κώστα Υφαντίδη σύζυγό της Ευαγγελίας Δρακονάκη, που κι αυτόν ευχαρίστησε.

«Αν δεν είχαμε άνδρα και πατέρα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στα κοινά; Εγώ – συνέχισε η κα Δήμαρχος – είχα τη στήριξη του πρώην άνδρα μου. Πίσω από μας υπάρχουν άνδρες που μας αγαπούν και μας στηρίζουν», κατέληξε η κα Δ. Τσανάκα.

Στην ομιλία της η κα Αλεξ. Τσανάκα φάνηκε να ταυτίζεται κατ΄ αρχήν με την ομιλία της Δημάρχου. «Για ν΄ αναδειχθεί μία γυναίκα εκτός από την οικογενειακή ισορροπία χρειάζεται να έχει τακτοποιημένα και τα οικονομικά, εργασιακά της θέματα», είπε η βουλευτής.

Αναφέρθηκε στην ιστορία των αιρετών γυναικών στην Ελλάδα, τονίζοντας την κυβέρνηση του βουνού, το 1944, για την εκλογή της οποίας πρώτη φορά ψήφισαν γυναίκες Ελληνίδες και εξελέγησαν πέντε γυναίκες βουλευτίνες.

Μίλησε για την ποσόστωση που στις βουλευτικές εκλογές ισχύει από το 2012, εξαιτίας της οποίας επιβάλλεται να υπάρχουν υποψήφιες γυναίκες. Η κα Αλεξ. Τσανάκα επέμενε ότι υπάρχει ανισότητα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ακόμη και σήμερα. Κάλεσε τις γυναίκες ν΄ αλλάξουν τα στερεότυπα της κοινωνίας, ν΄ αλλάξουν την κουλτούρα της κοινωνίας. Οι γυναίκες στην πολιτική είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες, κατέληξε η Αλεξ. Τσανάκα.

 

 

Διαβάστε επίσης