Οι δάσκαλοι μετέχουν στο απεργιακό μέτωπο

 Οι δάσκαλοι μετέχουν στο απεργιακό μέτωπο

Έκτακτη γενική συνέλευση είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν το απόγευμα της Τρίτης στο 12ο Δημοτικό Σχολείο οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του συλλόγου Καβάλας. Επρόκειτο να αποφασίσουν υπέρ της προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων, μια απόφαση που θα μεταφέρει στην Αθήνα την Πέμπτη ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Απόστολος Μουμτζάκης. Από την ολομέλεια των προέδρων θα ληφθεί η τελική απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου. Διαφαίνεται ότι στάση ανάλογη με εκείνη των καθηγητών που ανακοίνωσαν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, θα τηρήσουν από την πλευρά τους και οι δάσκαλοι.

Ο πρόεδρος Απόστολος Μουμτζάκης παρατήρησε ότι οι υπάρχουσες συνθήκες για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι τραγικές. Τα κενά σε δάσκαλους και νηπιαγωγούς αυξάνονται καθημερινά. Τη Δευτέρα συνεδρίασε επί 7ωρο το ΠΥΣΠΕ Καβάλας προκειμένου να βρει εκπαιδευτικούς και να τους τοποθετήσει στις σχολικές μονάδες. Σύμφωνα μάλιστα με διευκρινιστική εγκύκλιο, ολοήμερα σχολεία προς το παρόν θα λειτουργήσουν μόνο όπου περισσεύει διδακτικό προσωπικό. Αυτό θέτει σε κίνδυνο ακόμη και το θεσμό του ολοήμερου σχολείου. Ενώ παύει και η ενισχυτική διδασκαλία όσων μαθητών παρουσίαζαν αδυναμίες.

Ζητούμενο των δασκάλων είναι η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και όχι φυσικά να ασκηθεί αντιπολίτευση ή να πέσει η κυβέρνηση. Άλλο τραγελαφικό στοιχείο είναι η «λειτουργία» της διευθύνσεως πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς διοικητικό προσωπικό, ενώ πέρσι υπήρχαν 15 υπάλληλοι. Δηλαδή, 1.200 εκπαιδευτικοί που ανήκουν στη συγκεκριμένη διεύθυνση θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από μία διοικητική υπάλληλο και άλλα τρία άτομα που θα αποσπαστούν. Ακόμη και οι εκπαιδευτικοί που μέχρι τώρα βοηθούσαν εθελοντικά στα γραφεία της διευθύνσεως πλέον πρέπει να δώσουν το παρόν στα σχολεία τους και στις τάξεις τους.

Η καθυστέρηση στην ανανέωση των συμβάσεων για τις σχολικές καθαρίστριες έχει αναγκάσει τις εργαζόμενες να περιφέρονται καθημερινά και να αναγκάζονται να φροντίζουν ακόμη και τρεις μονάδες στη διάρκειας της ημέρας. Έτσι, η μεν καθαριότητα που γίνεται είναι υποτυπώδης, οι δε εργαζόμενες δε θα αντέξουν για πολύ ακόμη διάστημα υπό αυτές τις συνθήκες.

 

Διαβάστε επίσης