Με παρούσες και παρόντες όλους σχεδόν τους συντελεστές της παράστασης, δόθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας η συνέντευξη τύπου για την μεγάλη φετινή παραγωγή του Φεστιβάλ Φιλίππων «Οι επτά άγγελοι των Φιλίππων» που πρόκειται να παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη την Δευτέρα και την Τρίτη 10 και 11 Αυγούστου.
Πρόκειται για μια σκυταλοδρομία επτά κειμένων (έξι κλασικών συγγραφέων και ενός σύγχρονου, του Θόδωρου Γρηγοριάδη) που έχουν σαν αφετηρία τους Φιλίππους και την μεγάλη και μακρά ιστορία που κουβαλάει αυτός ο ιερός τόπος.
Πρώτη μίλησε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα που αναφέρθηκε στην «δικιά μας παράσταση», την «εξαιρετική ιδέα του Θοδωρή Γκόνη να συμβάλει με την παράσταση αυτή στην προσπάθεια που κάνει η Καβάλα να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.» «Καλώ τους Καβαλιώτες», είπε χαριτολογώντας η κ. Τσανάκα «να δείξουν εμπιστοσύνη στον …Ασχύλο, τον Σέξπιρ, τον Θουκυδίδη και φυσικά και στον Θόδωρο Γρηγοριάδη που έγραψαν τα κείμενα και να δουν την παράσταση.»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης που είπε: «Κλέψαμε την ιδέα από τους Φιλίππους. Τα κείμενα είναι ένα και ένα από τον Αισχύλο μέχρι τον Γρηγοριάδη. Τα μεγάλα κείμενα άλλωστε μιλούν για τους τόπους και πρέπει να τα επισκεπτόμαστε»
Μιλώντας για την συμβολή του καβαλιώτη καλλιτέχνη φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη είπε ότι θαύμασε τη δουλειά του στο Άγιο Όρος και αμέσως του ήρθε η ιδέα για την συνεργασία. Τον αποκάλεσε μάλιστα έναν «ποιητή της φωτογραφίας».
Ο Θοδωρής Γκόνης μίλησε για τα κείμενα και την ιδιαίτερη σχέση που έχουν όλα με τους Φιλίππους αλλά έκανε ιδιαίτερη αναφορά για ένα από αυτά που ανήκει σε κάποιον άγνωστο Αλεξανδρινό ποιητή που γράφτηκε το 300 περίπου μ.Χ. και ανακαλύφθηκε στη Βενετία τον 18ο αιώνα. Παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο σαν λαϊκό αγωνιστή που ξεκινάει από του Φιλίππους για να κατακτήσει τον κόσμο.
Ο Θόδωρος Γρηγοριάδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναπόφευκτη οπτική σχέση που έχει με τους Φιλίππους αφού από το σπίτι στο Παλιοχώρι αντικρίζει καθημερινά τον ιερό αυτόν τόπο ως μόνιμο τοπίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο οποίος άλλωστε έχει περάσει στα περισσότερα από τα μυθιστορήματά του με έναν καθοριστικό τρόπο.
Ο Στράτος Καλαφάτης αναφέρθηκε σε μια μεγάλη ομάδα συντελεστών που δούλεψε για να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα του Γκόνη. «Έχει τρόπο να σε παρασύρει ο Γκόνης» είπε χαρακτηριστικά. «Το εγχείρημά μας ήταν δύσκολο» συνέχισε, «διότι δε θέλαμε οι εικόνες να κλέψουν το ενδιαφέρον από τα κείμενα τα οποία έχουν το δικό τους βάρος και το δικό τους ρυθμό».
Η Λυδία Φωτοπούλου με τη σειρά της είπε ότι «πάντα έρχομαι να παίξω με ενθουσιασμό στην πόλη που αγαπάω πιο πολύ. Και άλλωστε από τους Φιλίππους ξεκίνησα την πορεία μου στο θέατρο».
Στη συνέχεια μίλησαν και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης Λία Ναλμπαντίδου (συνεργάτης του Στράτου Καλαφάτη στην εικαστική σύλληψη και φωτογράφηση), Παύλος Σιδηρόπουλος, Έδυα Οικονόμου – Βαμβακά, Ναταλία Βασιλέκα και Λάζαρος Βρουλάκος που εξέφρασαν την χαρά τους για τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν την παραγωγή του Φεστιβάλ Φιλίππων.
Θα πρέπει να σημειώσουμε για να το γνωρίζουν όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν την παράσταση την Δευτέρα και την Τρίτη ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες (μόνον 300) διότι οι θεατές θα κάθονται σε καρέκλες που θα τοποθετηθούν στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου και η παράσταση θα εξελίσσεται στο κοίλον.
Η αποστομωτική απάντηση του Θόδωρου Γρηγοριάδη
Σε κάποια δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και σε διάφορους κύκλους που αναπαράγουν το υποτιθέμενο θέμα των δικαιωμάτων που θα έπρεπε τάχα να έχει η Δημωφέλεια και ο Δήμος Καβάλας από την έκδοση σε βιβλίο των κειμένων που ανέβηκαν και ανεβαίνουν στο Φεστιβάλ Φιλίππων, απάντησε με αποστομωτικό τρόπο ο Θόδωρος Γρηγοριάδης. «Τα κείμενα», είπε, «ανήκουν στους συγγραφείς που έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να τα εκμεταλλευτούν όπως εκείνοι νομίζουν. Αλίμονο αν ζητούσαμε δικαιώματα από τον Αισχύλο, τον Ευρυπίδη και τον Σέξπιρ». «Ας πληρώσει τουλάχιστον ο Δήμος τα εισιτήριά μας και τις βενζίνες μας για το πήγαινε – έλα» κατέληξε αστειευόμενος αλλά και βάζοντας στη θέση τους όσους για να πλήξουν το Φεστιβάλ έθεσαν αυτό το θέμα.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης μάλιστα ο Θόδωρος Γρηγοριάδης ανακοίνωσε πως το κείμενό του που περιλαμβάνεται στην παράσταση «Οι επτά άγγελοι των Φιλίππων» κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με τον ίδιο τίτλο από τις εκδόσεις Πατάκη σε μια έκδοση που περιλαμβάνει μαζί και ένα ακόμη κείμενό του με τίτλο «Ο αναπόφευκτος τόπος» το οποίο επίσης αναφέρεται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τη σχέση που έχει ο συγγραφέας μ’ αυτόν.