• 18 Μαΐου 2024,

Οι τράπεζες, η πολεοδομία, τα προγράμματα

 Οι τράπεζες, η πολεοδομία, τα προγράμματα

Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής, έδωσε χθες ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Μιχάλης Σκορδάς. Μίλησε για τα τρία ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Καβάλας, αλλά και γι΄ αυτό που προετοιμάζεται σε επίπεδο τοπικών φορέων το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.

Σήμερα στις 9.30 το πρωί πραγματοποιείται νέα συνάντηση στο δημαρχείο όπου οι φορείς που εμπλέκονται στο πρόγραμμα θα ετοιμάζουν την πρότασή τους.

«Εμείς όπως πάντα υποστηρίζουμε αυτή της δραστηριότητα», είπε ο κ. Σκορδάς.

Σημείωσε ότι όλοι όσοι ετοιμάζουν πρόταση για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας συνεχίζουν να μην ξέρουν πολλά γι΄ αυτό, για την ουσία του, καθώς η διακήρυξή του αναλυτικά και ολοκληρωμένα δεν ακόμη γίνει.

Η επόμενη πάντως φάση της διαβούλευσης θα γίνει το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σχετικά με το πρόγραμμα leader ο κ. Σκορδάς είπε ότι η Αναπτυξιακή Καβάλας εξασφάλισε επιπλέον χρήματα, 1 εκατομμύριο ευρώ. Έτσι προετοιμάζει ένα καινούριο πρόγραμμα leader συνολικού ποσού 4 εκατομμυρίων ευρώ για το νομό Καβάλας, όπου η δημόσια δαπάνη θα ξεπερνά το 2 εκατομμύρια ευρώ. Η προκήρυξη αναμένεται σύντομα.

Στο πρόγραμμα του Άξονα 3 υπάρχουν 70 προτάσεις από τη Θάσο, εντάσσονται οι 42, αλλά είναι πρόβλημα το ότι αργεί η πολεοδομία να εκδώσει για κάθε μια από αυτές τις επενδυτικές προτάσεις τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες.

Ως εκ τούτου η πρόταση ναι μεν έχει εγκριθεί, αλλά υπάρχει κίνδυνος απένταξης αν στο μεταξύ δεν εκδοθεί εγκαίρως η οικοδομική άδεια για κάθε νέο κτήριο.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στο πρόγραμμα αλιείας. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά η υλοποίηση του προγράμματος φτάνει σε ποσοστό το πολύ 20%, βαθμός όπως λέει όχι ικανοποιητικός. Επιρρίπτει ευθύνες στις τράπεζες, που υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τις επενδυτικές προτάσεις του προγράμματος αλιείας, αλλά δεν το έκαναν. Διαπιστώνεται λοιπόν συνεχώς απεντάξεις προτάσεων, γιατί οι επενδυτές όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδάς, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ίδιας συμμετοχής. Κι όμως όταν κι αυτό το πρόγραμμα άρχιζε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, οι τράπεζες υπόσχονταν να βοηθήσουν την επενδυτική πρόταση, μόνο που στη συνέχεια έκαναν το ακριβώς αντίθετο.

Διαβάστε επίσης