• 30 Απριλίου 2024,

Ο Βαγγέλης Παππάς ξεκαθαρίζει:«Το μόνο πετρέλαιο που μπορεί να αντληθεί είναι της Καβάλας»

 Ο Βαγγέλης Παππάς ξεκαθαρίζει:«Το μόνο πετρέλαιο που μπορεί να αντληθεί είναι της Καβάλας»

Το συμπέρασμα που προέκυψε από την πρόσφατη διοργάνωση της ημερίδας του ΤΕΕ ΑΜ σχετικά με την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ήταν πως θα αργήσει πολύ η άντληση του ελληνικού πετρελαίου σε άλλες περιοχές, επομένως θα πρέπει να στηριχθεί η άντληση του πετρελαίου στην περιοχή μας. Τουλάχιστον για το πετρέλαιο του Πρίνου υπάρχουν ήδη επενδυτικά σχέδια, έστω κι αν αυτά δεν υποστηρίζονται και δεν προωθούνται όπως πρέπει από το ελληνικό κράτος.

Ο Βαγγέλης Παππάς μας θύμισε ότι στο κεφάλαιο του πετρελαίου, η σκοπιμότητα και τα συμφέροντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ενίοτε χρησιμοποιείται ένα πέπλο προκειμένου να καλυφθεί η αλήθεια και η διαπίστωση για τον θησαυρό που υπάρχει. Εξυπνακίστικες προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα δεν επιτρέπονται. Μεγάλη είναι η αστάθεια που επικρατεί σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με τα ΕΛΠΕ, τα οποία διαδέχθηκαν την κρατική εταιρεία που υλοποιούσε έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες επί χρόνια. Τα ΕΛΠΕ όμως ιδιωτικοποιήθηκαν κι έτσι ανέκυψε το εξής ευτράπελο:

Στον κόλπο της Καβάλας τα ΕΛΠΕ μετείχαν και συνεχίζουν να μετέχουν στο πρότερο κοινοπρακτικό σχήμα που αποχώρησε. Εκείνο που διέθεταν ήταν ποσοστό στις περιοχές αντλήσεως του πετρελαίου, φυσικά και στον Πρίνο, έφυγαν όμως μαζί με τους Καναδούς ιδιοκτήτες της Denison ενώ σιωπούν αναφορικά με τις ευθύνες που φέρουν. Από τότε έως σήμερα διατηρούν ποσοστό 25% στις περιοχές έρευνας. Γεγονός παράλογο φυσικά αφού τα ΕΛΠΕ είναι ιδιωτική κι όχι κρατική εταιρεία, υλοποιώντας σχέδια σε άλλες χώρες αντί της Ελλάδας.

Στην περιοχή της Καβάλας υπάρχουν κοιτάσματα όπως η Αμμώδη, ο Άθως, το Ε, που ανακαλύφθηκαν μεταξύ 1976 – 1981 με γεωτρήσεις αλλά στη συνέχεια έκλεισαν. Τώρα όμως ανακύπτουν σχέδια για έρευνες στο Ιόνιο που ίσως και να διαρκέσουν μια εικοσαετία πριν αποδώσουν καρπούς. Το υπουργείο ανάπτυξης υποστηρίζει πως θα έρθουν στην Ελλάδα εταιρίες κολοσσοί που με 200.000 θα εξερευνήσουν ορισμένες μεγάλες εκτάσεις, αλλά στη συνέχεια δε να υπάρξει ενημέρωση για οτιδήποτε. Κοντολογίς, το ελληνικό κράτος όχι μόνο δε θα ενημερωθεί αλλά και το κέρδος του θα είναι το μικρότερο δυνατό.

Το σημαντικό που προέκυψε από τη διοργάνωση της ημερίδας ήταν τα θετικά σχόλια που αυθορμήτως εξασφάλισαν από όλες τις πλευρές η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και η Ενεργειακή Αιγαίου, ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενα του Βαγγέλη Παππά κάποιοι στα γραφεία τους προσπαθούν να εξαφανίσουν τους εργαζόμενους από την περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ ΙΟΛ: «Τα πετρέλαια είναι πραγματικότητα και βρίσκονται στον κόλπο της Καβάλας. Αν και μπορούν να αντληθούν σε δύο χρόνια κάποιοι προσανατολίζονται σε έρευνες στην Κρήτη. Κομπίνες δηλαδή. Τα καβαλιώτικα πετρέλαια μπορούν να αντληθούν, να αποθηκευτούν και έτσι το ελληνικό κράτος να εισπράξει έσοδα που τόσο του λείπουν».

Ο κ. Παππάς υπενθύμισε επίσης ότι χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια πριν λάβουν τα σεισμικά στοιχεία που είχαν οι ίδιοι παραδώσει το 2000. Άρα οι πάντες στηρίζουν ξένες εταιρείες προκειμένου να δεσμευθούν περιοχές και τελικά να μην υλοποιείται τίποτε στη χώρα. Το αυτονόητο θέμα της ανανέωσης των αδειών από την ελληνική βουλή παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα, αφού επί του παρόντος βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο. Για ένα θέμα όπου οι σκοπιμότητες κυριαρχούν, κάποιοι θα πρέπει πάλι να «προτάξουν τα στήθη τους» ώστε να αντληθεί πετρέλαιο στην περιοχή της Καβάλας τα επόμενα χρόνια.

 

=

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης