Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί μια διέξοδο στην οικονομική κρίση

 Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί μια διέξοδο στην οικονομική κρίση

Σεμινάριο μελισσοκομίας υλοποιήθηκε από το τοπικό μελισσοκομικό σύλλογο και τον αντίστοιχο συνεταιρισμό, ενταγμένο στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να δοθεί στους νέους μελισσοκόμους η συνδρομή και η υλικοτεχνική βοήθεια μέσω των προγραμμάτων. Το σεμινάριο αφορούσε στους νέους που πραγματικά ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία. Τα νέα προγράμματα είναι αυστηρώς ελεγχόμενα όχι μόνο από το κράτος αλλά και από τον ίδιο το συνδικαλιστικό φορέα των μελισσοκόμων.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του συλλόγου Σίμου Μπέλου, ο πρωτογενής τομέας είναι η μοναδική διέξοδος των νέων στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Ένας ευνοϊκός κλάδος του πρωτογενούς τομέα είναι και η μελισσοκομία, που δίνει διέξοδο στην ανεργία των νέων. Μπορεί να μην είναι δύσκολη διαδικασία να γίνει κάποιος μελισσοκόμος, παράλληλα όμως δεν είναι και κάτι απλό. Η μελισσοκομία είναι η επιστήμη του πρωτογενούς τομέα, ενώ η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία είναι ευκολότεροι κλάδοι να ακολουθηθούν. Κοντολογίς, η μελισσοκομεία απαιτεί διαρκής εκπαίδευση κι ενημέρωση. Επίσης, απαιτεί και την επένδυση ενός μικρού κεφαλαίου για την αγορά του βασικού εξοπλισμού.

Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου ο μελισσοκομικός σύλλογος Καβάλας θα πραγματοποιήσει σεμινάριο εκπαίδευσης για τη βασιλοτροφία. Η διδασκαλία θα γίνει από καθηγητές του ΑΠΘ. Ο δραστήριος σύλλογος κατάφερε να δημιουργήσει και μελισσοκομικό συνεταιρισμό που καλύπτει την έκταση της ΑΜΘ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν για την εγγραφή τους ενόσω το τίμημα της συνεταιριστικής μερίδας παραμένει χαμηλό. Έτσι θα προστατευθούν οι μελισσοκόμοι και το εισόδημά τους.

Ως γεωπόνος μελετητής, ο Άγγελος Θεοδοσίου αναλαμβάνει τη σύνταξη φακέλων υποψηφιότητας εντάξεως στα επιδοτούμενα προγράμματα για τους νέους αγρότες. Απαραίτητη είναι η κατάθεση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο σε περίπτωση εγκρίσεώς του θα λάβει επιδότηση ως πριμ εγκατάστασης, προκειμένου να αρχίσει η ενασχόληση των ενδιαφερομένων με τη γεωργία.

Πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι του προγράμματος που αποτελεί πράγματι μια διέξοδο των νέων από την κρίση. Ορισμένοι διαθέτουν ήδη κάποιες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν, να τις εκμεταλλευθούν κι επιπλέον να επιδοτηθούν για την ενασχόλησή τους. Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα δεν έχουν μόνο οι διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές, αλλά ακόμη και οι κάτοικοι αστικών κέντρων.

 

 

Διαβάστε επίσης