• 18 Μαΐου 2024,

Ο Κωστής Σιμιτσής προτείνει: «Καλύτερα ο δήμος να εισπράξει το ποσό της αποζημίωσης»

 Ο Κωστής Σιμιτσής προτείνει: «Καλύτερα ο δήμος να εισπράξει το ποσό της αποζημίωσης»

Την εποχή που ο Κωστής Σιμιτσής ήταν δήμαρχος Καβάλας και ο Αδάμ Κοσμίδης ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος η υπόθεση της απαλλοτρίωσης ενός τμήματος της δημοτικής εκτάσεως του Εσκή Καπού για την κατασκευή του εμπορικού λιμανιού και το ποσό της αποζημιώσεως εκ μέρους του δημοσίου οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Την Τετάρτη γνωστοποιήθηκε μια αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και του δήμου Καβάλας, μέχρι ωστόσο να φτάσει η στιγμή είσπραξης της αποζημιώσεως από το δήμο σίγουρα θα κυλήσουν αρκετά χρόνια.

Σχολιάζοντας από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ την ευχάριστη υπέρ του δήμου εξέλιξη, ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής τόνισε: «Εκείνο που μένει πλέον πέρα από την ικανοποίηση είναι διάφορες εκκρεμότητες. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να ολοκληρώσει το καβαλιώτικο λιμάνι ώστε να αρχίσει η λειτουργία του. Να αποκτήσει όλο τον εξοπλισμό του και τα κτήρια του. Επίσης, πρέπει να εξαλειφθεί μια εστία κινδύνου όπως είναι το πρανές της δυτικής πλευράς, όπου ο λόφος κινδυνεύει με κατάρρευση. Φυσικά, επιβάλλεται να ολοκληρωθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με τους Τοξότες.

Ο δήμος θα πρέπει να συνεχίσει την άσκηση πιέσεως, έστω κι αν δεν πρόκειται για μία αμιγώς δημοτική υπόθεση. Το λιμάνι είναι ένα “εργοστάσιο” που μπορεί να προσφέρει άμεσα εργασία σε εκατοντάδες καβαλιώτες αλλά και σε ακόμη περισσότερους που ασχολούνται με παράπλευρους τομείς, όταν βεβαίως αρχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία του».

Στο ερώτημα, εάν τελικά το ελληνικό δημόσιο πληρώσει το ποσό της αποζημίωσης στο δήμο Καβάλας, ο Κωστής Σιμιτσής απάντησε: «Καταρχάς, ο ΟΛΚ διαθέτει μεγάλα οικονομικά αποθέματα που βάσει των πληροφοριών μου ξεπερνούν το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτό προτείνω στη δήμαρχο να σταματήσει τις συζητήσεις περί παραχωρήσεως ακινήτων και να επιδιώξει την είσπραξη των χρημάτων.

Όταν το 2010 είχαμε κερδίσει την απόφαση του πρωτοδικείου είχαμε ανακοινώσει ως διοίκηση ότι ένα ποσό περίπου 500.000 ευρώ από την αποζημίωση θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως ειδικό ταμείο κοινωνικής πρόνοιας. Η διαχείριση του ταμείου είχαμε προτείνει να γίνεται από ομάδα προσωπικοτήτων της πόλης, με επικεφαλής για παράδειγμα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη. Επειδή λοιπόν ο ΟΛΚ διαθέτει το ποσό κι επειδή οι εποχές είναι οικονομικά δύσκολες για το δήμο, τα χρήματα θα πρέπει να μπουν στο δημοτικό ταμείο».

Τα εύσημα απέδωσε ο κ. Σιμιτσής στον προκάτοχό του Στάθη Εριφυλλίδη για την προνοητικότητα του, επισημαίνοντας: «Τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον τέως δήμαρχο Στάθη Εριφυλλίδη που το 2002 είχε σταθεί πονηρός και είχε προικοδοτήσει την τότε ΔΑΝΕΚ με την έκταση του Εσκή Καπού. Εάν η έκταση συνέχιζε να ανήκει στο δήμο ίσως η αποζημίωση να μην ήταν σίγουρη λόγω συγκεκριμένου νόμου. Ωστόσο, η πρώην ΔΑΝΕΚ που σήμερα ονομάζεται ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, είναι μια ιδιωτική επιχείρηση του δήμου Καβάλας κι άρα το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να την αποζημιώσει.

Το 2007 η δική μας διοίκηση ανέλαβε μια υπόθεση μπερδεμένη, διότι η έκταση δεν είναι καταγραφεί στο κτηματολόγιο και η πράξη ορισμού της χερσαίας ζώνης του λιμανιού ήταν λανθασμένη. Όλα αυτά διορθώθηκαν έως το 2009 και τότε αλλάξαμε τη νομική βάση της διεκδίκησης του δήμου, σε συνεργασία με το νομικό επιτελείο της κ. Καρκαλέτσου. Έκτοτε, μόνο νίκες καταγράφηκαν στο δικαστικό πεδίο.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου ευτυχώς διατήρησαν τη νομική συνεργασία με την κ. Καρκαλέτσου, άριστη γνώστρια της υποθέσεως».

Διαβάστε επίσης