• 17 Μαΐου 2024,

Ο Κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζει την πτώση της τιμής του πετρελαίου & τις γεωτρήσεις του Πρίνου

 Ο Κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζει την πτώση της τιμής του πετρελαίου & τις γεωτρήσεις του Πρίνου

Με την ευκαιρία της πρωτιάς του στη εκλογική διαδικασία της διοικήσεως του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου κλήθηκε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ να σχολιάσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις νέες γεωτρήσεις στην περιοχή του Πρίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι η βιομηχανία του πετρελαίου ακολουθεί συνήθως ένα κύκλο για οποιοδήποτε λόγο, είτε γεωστρατηγικό είτε οικονομικό. Η τιμή είναι κάτι που δεν ελέγχεται στο ελληνικό πλαίσιο. Η πτώση όμως θα επιφέρει σημαντικές επιδράσεις, αφού οι έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα οδηγούν σε συγκρατημένες κινήσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες δηλαδή είναι ανέφικτες οι γεωτρήσεις στα εδαφικά βάθη της Δυτικής Ελλάδας διότι οι προϋπολογισμοί είναι αυξημένοι. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε σίγουρος για μια αναθεώρηση στην προσέγγιση των εταιρειών, οι οποίες πάντως επιδιώκουν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που θα τα εκμεταλλευθούν σε μελλοντικό χρόνο.

Η περίοδος κυρίως για τις πετρελαϊκές εταιρείες επιβάλλει προσεκτική σκέψη και ορθή στρατηγική. Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου συμφώνησε με δήλωση του Μαθιού Ρήγα, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις στον Πρίνο θα είναι η άμυνα στην πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η ανάπτυξη μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμικά στην καθυστέρηση, στη συρρίκνωση και στην κρίση. Ευελπιστώντας βεβαίως σε μια αντιστροφή της καταστάσεως και στην είσοδο σε πραγματικές αναπτυξιακές συνθήκες.

Αυτή η στρατηγική επομένως κρίθηκε ως ορθή από τον κ. Παπακωνσταντίνου, αρκεί φυσικά να υπάρχουν και οι χρηματοδοτήσεις, που σε περιόδους κρίσης συρρικνώνονται. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε αδυναμία να προβλέψει εάν θα μειωθεί περαιτέρω η τιμή του βαρελιού.

 

=

 

 

Διαβάστε επίσης