• 19 Μαρτίου 2024,

Ο Λάμπης έφυγε νωρίς

 Ο Λάμπης έφυγε νωρίς

Πέθανε την Πέμπτη ο Λάμπης Λιάτσος, ο γνωστός σε πολλούς Καβαλιώτες Λάμπης λόγω των καταστημάτων που λειτουργούσε στη Νέα Ηρακλείτσα- στον Αγ.Λουκά και στον Αγ Νικολάο. Τελευταία αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του, εδώ και 15 περίπου μέρες έμενε μόνος σε ένα μικρό σπίτι στον Βύρωνα (ακριβώς απέναντι από το 6ο Λύκειο) λόγω του θανάτου της μητέρας του. Ο Λάμπης ήταν γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα. Ήταν ο Λάμπης που τον γνώριζαν όλοι. Ήταν ο Λάμπης με τις πολλές και φοβερές πλάκες, ο Λάμπης που τα ήξερε όλα, μιλούσε για τα πάντα. Η κηδεία του Λάμπη έγινε την Παρασκευή το πρωί. Όπως λέγεται τα έξοδα πληρώθηκαν από φίλους. Αυτοί που τον αποχαιρέτησαν ήταν καμιά 50αρια άνθρωποι. Οι περισσότεροι φίλοι. Συγγενείς αρκετά λίγοι.
Η καταγωγή του Λάμπη Λιάτσου ήταν από το Ροδολίβος Σερρών. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τη δεκαετία του 80 λειτουργεί στην Νέα Ηρακλίτσα καφετέρια-μπαρ- ζαχαροπλαστείο. Μαζί με τα αδέλφια Σταθώρη (ταβέρνα Τα Πλατάνια) δημιουργούν στην Νέα Ηρακλίτσα μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Μια ευχάριστη Καλοκαιρινή φασαρία, το απρόοπτο, μικροφάρσες που διασκεδάζουν πελάτες και περαστικούς. Σχεδόν 10 χρόνια ο Λάμπης είναι σημείο αναφοράς στο χωριό, μόνο τα Καλοκαίρια. Τα βράδια η διασκέδαση αρχίζει ή τελειώνει στο κατάστημα του. Ο δρόμος προς τα νυχτερινά κέντρα της περιοχής περιλάμβανε πάντα μια στάση στου Λάμπη. Κι όταν η επιτυχία είναι μεγάλη ο Λάμπης κάνει το επόμενο επαγγελματικό βήμα. Έρχεται στη Καβάλα και λειτουργεί την ταβέρνα στον Άγιο Λουκά. «Ο μαχαλάς του Λάμπη» φέρνει στην πόλη πολλά από τα πετυχημένα γεγονότα της Ν. Ηρακλίτσας. Αμέσως μετά το ίδιο σχέδιο μεταφέρεται σε κατάστημα στην αγορά του Αγίου Νικολάου.
Η ζωή του Λάμπη Λάτσιου δεν είναι ποτέ μια ευθεία γραμμή. Γεμάτη ξεχωριστά περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία οφείλονται στον ίδιο. Ποτέ δεν μπορούσε να είναι ήσυχος, βολεμένος με την καθημερινότητα. Κάποια από αυτά τα περιστατικά δεν είναι ευχάριστα. Ο Λάμπης δοκιμάζεται, στο τέλος «λυγίζει». Είναι ωστόσο ο Λάμπης. Άλλοτε στο μικρό σνακ μπαρ επί της Τενέδου, άλλοτε στα καταστήματα των αδελφών Κεχαγιά συνεχίζει την ίδια πορεία. Την ίδια παρουσία. Για αυτό κι όλοι σταματούν, του μιλούν, τον «ενοχλούν» για να τους «ενοχλήσει». Ταλαιπωρημένος από διάφορα προβλήματα υγείας φθάνει στο σημείο να ζει με την μητέρα του σε ένα μικρό σπίτι στον Βύρωνα. Η μητέρα του πεθαίνει στα μέσα Ιουλίου. Ο ίδιος την τελευταία μέρα του Ιούλη. Το νέο δεν γίνεται ευρύτερα γνωστό. Κάποιοι το μαθαίνουν ακόμη και τώρα.
Η ιστορία του Λάμπη Λάτσιου είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την ιστορία της Νέας Ηρακλείτσας, με την ιστορία της Καβάλας. Παρέα με τον Λάμπη διασκέδασαν, μεγάλωσαν, γέλασαν πολλοί κάτοικοι της Καβάλας και όχι μόνο. Κάποιοι από αυτούς ήταν παρόντες στην κηδεία του το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Ήταν αυτοί που δεν τον ξέχασαν ποτέ. Οι περισσότεροι τον ξέχασαν λόγω των αλλαγών που μεσολάβησαν, των διαφορετικών διαδρομών κτλ. Ο Λάμπης έγραψε τη δική του ιστορία, η οποία δεν θα ξεχαστεί. Για αυτό άλλωστε και κανείς δεν γνώριζε το επίθετο του. Ήταν ο ένας και μοναδικός Λάμπης που έφυγε νωρίς.

 

Διαβάστε επίσης