Ο Μηνάς Βλαστάρης ζητά – Να επιστρέψει στο Δ/Σ Θάσου το θέμα του προϋπολογισμού

 Ο Μηνάς Βλαστάρης ζητά – Να επιστρέψει στο Δ/Σ Θάσου το θέμα του προϋπολογισμού

Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να μιλήσει ακόμη και τώρα για την τύχη του προϋπολογισμού του Δήμου Θάσου, την ώρα που στο νησί παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα. Η αποκομιδή των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα διεξάγεται προσεκτικά κι επιλεκτικά, επειδή όπως εξομολογούνται εργαζόμενοι δεν υπάρχει επάρκεια πετρελαίου κίνησης, ενώ η προμήθεια νέων ποσοτήτων είναι ανέφικτη. Νέα από την Αθήνα και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπάρχουν. Στο νότιο τμήμα του νησιού λέγεται ότι τα απορριμματοφόρα διαθέτουν καύσιμα και δουλεύουν κανονικά, αλλά αυτό γίνεται προσωρινά με χορηγία ιδιωτών.

Με δεδομένο ότι στην υπόθεση σημειώνεται κι έλλειμμα ενημέρωσης εκ μέρους της διοικήσεως του δήμου, απευθυνθήκαμε στο δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Μηνά Βλαστάρη, ο οποίος έκανε λόγο για εσωστρέφεια και μυστικοπάθεια της δημοτικής αρχής. Ο κ. Βλαστάρης διευκρίνισε ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση Μ – Θ στις 30 Ιανουαρίου ανήρτησε στο διαδίκτυο την απόφασή της, σύμφωνα με την οποία από τον προϋπολογισμό του δήμου Θάσου δεν εγκρίθηκε ο κωδικός μιας εγγραφής δανείου ύψους 4.868.000 ευρώ. Ο κωδικός είχε αναγραφεί για τον ισοσκελισμό. Η κατά τα λοιπά έγκριση του προϋπολογισμού δημιούργησε προβλήματα αφού το ποσό του δανείου χρησιμοποιήθηκε για τον ισοσκελισμό των εξόδων. Βάσει των δεδομένων, κάθε προϋπολογισμός δημοτικής αρχής επιβάλλεται να είναι ισοσκελισμένος.

Κατά τα λεγόμενα του Μηνά Βλαστάρη, εκ της διοικήσεως του δήμου δε δόθηκε το περιθώριο στους επικεφαλείς των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Προσωπικά ο κ. Βλαστάρης διέθετε δύο προτάσεις με τις οποίες θα μπορούσε να εξασφαλισθεί κάποια λύση για το πρόβλημα. Κάτι που η διοίκηση αρνήθηκε να ακούσει.

Το άρθρο 266 του Καλλικράτη προβλέπει ότι εάν υπάρχει κάποια εγγραφή εσόδων ή εξόδων μη συμβατή με το νόμο, τότε ο ελεγκτής νομιμότητας της περιφέρειας οφείλει να επιστρέψει τον προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο προς αναμόρφωση. Αυτό δε συνέβη. Αντ’ αυτού προωθήθηκε προς έγκριση στην αποκεντρωμένη διοίκηση, πάλι χωρίς να επιστραφεί ο προϋπολογισμός για αναμόρφωση.

Κοντολογίς, σύμφωνα με την άποψη του κ. Βλαστάρη, επιχειρήθηκε η διευθέτηση του προβλήματος σε επίπεδο περιφερειακής διοικήσεως και αποκεντρωμένης διοικήσεως, ενώ θα μπορούσε να είχε τακτοποιηθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Προφανώς επειδή η διοίκηση του δήμου είναι πλέον μειοψηφία διστάζει να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση από το σώμα, φοβούμενη ίσως ότι η εισήγησή της δε θα γίνει δεκτή. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών λειτουργίας του δήμου. Το θέμα δεν αφορά προσωπικά στη διοίκηση του δήμου Θάσου, αφού και τα απορριμματοφόρα θα πρέπει να μετακινηθούν για την αποκομιδή και στα σχολεία θα πρέπει να εξασφαλισθεί πετρέλαιο θέρμανσης.

Το δημοτικό συμβούλιο επομένως έχει την ωριμότητα να διαχειριστεί το πρόβλημα μακριά από προεκλογικές κορώνες και δε θα βρεθεί κανείς που θα εκφράσει αρνητική θέση επί ενός τόσο σοβαρού ζητήματος όπως η λειτουργία του δήμου. Η μόνη λύση είναι η επιστροφή του προϋπολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο για αναμόρφωση, κατέληξε ο Μηνάς Βλαστάρης.

 

=

 

Διαβάστε επίσης