Ο Μηνάς Χατζησάββας και η Καβάλα

 Ο Μηνάς Χατζησάββας και η Καβάλα

Ο Μηνάς Χατζησάββας, ο μεγάλος αυτός Έλληνας ηθοποιός (ο καλύτερος της γενιάς του ισχυρίζονται οι επαΐοντες) που πέθανε τη Δευτέρα το βράδι είχε έρθει πολλές φορές στην Καβάλα. Την τελευταία φορά ήταν το καλοκαίρι του 2011 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων όταν συμμετείχε στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με το έργο του Ευριπίδη «Ηρακλής Μενόμενος» σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού και με συμπρωταγωνιστές του τον Νίκο Καραθάνο, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τον Θοδωρή Αθερίδη και τον αειθαλή Γιάννη Βογιατζή. Ήταν κατά κοινή ομολογία η καλύτερη παράσταση εκείνης της χρονιάς για το Φεστιβάλ Φιλίππων.
Όμως ο Θοδωρής Γκόνης εκμεταλλευόμενος τη φιλία του τόσο με τον ίδιο τον Μηνά Χατζησάββα όσο και με τους άλλους ηθοποιούς της παράστασης αξιοποίησε την παρουσία τους στην πόλη μας βάζοντάς τους στο παιχνίδι των εκδηλώσεων που το Φεστιβάλ Φιλίππων και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής διοργάνωναν και μέσα στην πόλη της Καβάλας. Έτσι μετά τις δύο παραστάσεις 12 και 13 Αυγούστου στους Φιλίππους, την Κυριακή 13 Αυγούστου το βράδι ανηφόρησαν στον Προφήτη Ηλία και στη μικρή αυλή του Ναού, με φόντο την απαστράπτουσα νυχτερινή Καβάλα διάβασαν Παπαδιαμάντη στον οποίο άλλωστε ήταν αφιερωμένο το Φεστιβάλ εκείνη τη χρονιά.
Ο θάνατός του που ορφάνεψε το ελληνικό θέατρο, γίνεται αφορμή αφενός για να θυμηθούμε την συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Φιλίππων αλλά και να εκτιμήσουμε όπως του αξίζει το έργο και την παρακαταθήκη που αφήνει στον τόπο μας η παρουσία, όλα αυτά τα χρόνια, του Θοδωρή Γκόνη.
Στη φωτογραφία μας το καλοκαίρι του 2011 Αθερίδης, Γκόνης, Χατζησάββας και Καραμπέτη από τη συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Ηρακλής μαινόμενος» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Διαβάστε επίσης