• 18 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

Ο Χ. Ποτόλιας υποστηρίζει: «Σιμιτσής και Τσανάκα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα»

 Ο Χ. Ποτόλιας υποστηρίζει: «Σιμιτσής και Τσανάκα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα»

Σε λιγότερο από ένα μήνα ο Χρήστος Ποτόλιας θα ορκισθεί νέος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, περνώντας έτσι από το δεύτερο στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Στις αρχές της εβδομάδας η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με θέμα τα οικονομικά δεδομένα του δήμου Καβάλας, ζητώντας ενημέρωση επί συγκεκριμένων στοιχείων. Όπως επεσήμανε ο Χρήστος Ποτόλιας, σημασία δεν έχει απλά να πάρει η παράταξη ένα χαρτί με νούμερα, αλλά σημασία έχει να πάρει στα χέρια του το «λογαριασμό» ο πολίτης που συνήθως πληρώνει.
Πρεσβεύοντας ότι οι δήμοι είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, ο Χρήστος Ποτόλιας σημείωσε ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να εφησυχάζει διότι μάλλον στο τέλος εκείνος θα αναγκαστεί να πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης. Για παράδειγμα, αν και η αλλαγή της διοικήσεως του δήμου θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα του Σεπτέμβρη, ωστόσο στις 5/9 θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του δήμου. Για τον κ. Ποτόλια δεν είναι πρόβλημα το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός θα καταρτισθεί από την απερχόμενη διοίκηση Σιμιτσή και θα υλοποιηθεί από την επερχόμενη διοίκηση Τσανάκα, αφού αμφότεροι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Επιδιώκουν δηλαδή να βάλουν χέρι στην τσέπη των δημοτών, επιβάλλοντας φορομπηχτικά δημοτικά τέλη.
Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι ήδη έχουν περικοπεί σε ποσοστό 60% οι πόροι χρηματοδότησης του δήμου από την κεντρική εξουσία, επομένως η δημοτική αρχή αναγκάζεται να εφαρμόσει εισπρακτικές πολιτικές. Το νέο στοιχείο που δυστυχώς δεν αναφέρεται από κανέναν είναι ο αυστηρός έλεγχος των δημοτικών προϋπολογισμών από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ. Πρόκειται για ένα όργανο που δημιουργήθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και με αρμοδιότητα να παρακολουθεί την υλοποίηση των προϋπολογισμών, ώστε εάν εντοπισθεί κάποια παρέκκλιση να ακολουθήσουν άμεσες διαταγές από την κεντρική εξουσία κι άρα οι δήμοι να προχωρήσουν στην υιοθέτηση μέτρων για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.
Κυρίως, το εποπτικό όργανο θα εξαναγκάζει τους δήμους να βρουν πόρους ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι ένα στοιχείο που ανησυχεί ιδιαιτέρως το Χρήστο Ποτόλια και γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση θέλησε να ενημερωθεί αναφορικά με τα οικονομικά ανοίγματα του δήμου Καβάλας, αλλά και να μάθει από πού θα εξασφαλίσει πόρους σε περίπτωση ανάγκης. Ο κ. Ποτόλιας επανέλαβε την προεκλογική θέση της παράταξής του, ότι ο δήμος είναι αδύνατο να λειτουργεί με τη φιλοσοφία της ανώνυμης εταιρείας και οφείλει να ελαφρύνει τα βάρη κάποιων ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, με τη μείωση φόρων και τελών και με την εξασφάλιση πόρων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.
Ο Χρήστος Ποτόλιας υποστηρίζει ότι Σιμιτσής και Τσανάκα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, κοντολογίς ασπάζονται την αυτή άποψη ότι ο δήμος είναι «επιχειρηματίας» και πρέπει να υιοθετεί φορομπηχτικές πολιτικές.

=

 

Διαβάστε επίσης