Πάλι το γυαλί στη βουλή

 Πάλι το γυαλί στη βουλή

Η επένδυση του γυαλιού μπορεί να ξεχάστηκε σε τοπικό επίπεδο, δεν ξεχάστηκε όμως από το αρμόδιο υπουργείο. Εντός των ημερών το θέμα επανέρχεται στη βουλή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στην έκδοση της, το περασμένο Σάββατο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον υφυπουργό ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, που προωθεί όπως προβλέπει η διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο για λήψη απόφασης μεγάλες σημαντικές επενδυτικές προτάσεις που αφορούν τη χώρα μας. Μέσα σε αυτές είναι και η μονάδα για την παραγωγή γυαλιού.

Το κρίσιμο σημείο στην υπόθεση ήταν και παραμένει το ίδιο. Ναι μεν το κράτος υποστηρίζει την επένδυση, πρέπει όμως να μάθουμε μέχρι ποιου ποσοστού. Ας θυμηθούμε λοιπόν το παρελθόν αυτής της υπόθεσης. Η επένδυση εγκρίθηκε από την κεντρική γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου, το 2008. Η επιτροπή είχε προτείνει επιδότηση σε ποσοστό 49,5%. Τον Απρίλιο του 2009 υπεγράφη υπουργική απόφαση από τον τότε υπουργό Παπαθανασίου με επιδότηση στην επένδυση 40%. Κατά το Νοέμβριο του 2010 ο τότε υπουργός ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μείωσε κι άλλο την επιδότηση, στο 30%.

Υπό αυτές τις συνθήκες η επένδυση δεν είχε προχωρήσει. Σήμερα το θέμα ξαναζεσταίνεται, κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το ποσοστό επιδότησης, που προτείνει το υπουργείο.

«Δεν έχω ιδέα, δεν έχω μιλήσει με κανέναν» είπε χθες στην εφημερίδα μας, η κα Λένα Γαρυφάλλου, που κι αυτή έμαθε τα νέα της επένδυσης της από τις εφημερίδες.

Στο μεταξύ οι οικονομικές συνθήκες έχουνε αλλάξει. Ένα ερώτημα είναι εάν μπορεί το επενδυτικό σχήμα να εξασφαλίσει των απαραίτητο τραπεζικό δανεισμό κι ένα δεύτερο ερώτημα εάν μπορεί να εξασφαλίσει την ίδια συμμετοχή. Είναι δηλαδή πιθανό το υπουργείο να σχεδιάζει χωρίς όμως να έχει ρωτήσει τους επενδυτές, αν είναι διατεθειμένη και με ποιες προϋποθέσεις να προχωρήσουν και σήμερα στη συγκεκριμένη επένδυση.

Λέγεται μάλιστα ότι οι επενδυτές θεωρούν τόσο δύσκολες τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, που κατά την άποψή τους είναι απίθανη η υλοποίηση της επένδυσης, ακόμα κι αν η επιδότηση από το κράτος φτάσει σε ποσοστό 50%.

Τα υπόλοιπα θα τα πληροφορηθούμε εντός των ημερών, καθώς είναι βέβαιο πως με αφορμή το δημοσίευμα στην αθηναϊκή εφημερίδα, η Λ. Γαρυφάλλου θ΄ αναζητήσει από το υπουργείο ανάπτυξης περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες και πρωτοβουλίες γι΄ αυτό που προετοιμάζεται να συζητηθεί και να υλοποιηθεί και που αφορά την επένδυση του γυαλιού από την ολομέλεια της βουλής.

 

Διαβάστε επίσης