Παγκαβαλιώτικο αγροτικό και δυναμικό

 Παγκαβαλιώτικο αγροτικό και δυναμικό

Πραγματοποιήθηκε  το μεσημέρι στο δημοτικό κήπο, ένα μεγάλο παγκαβαλιώτικο – αγροτικό και δυναμικό συλλαλητήριο. Σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 1200 άνθρωποι, ενώ αισθητοί έκαναν την παρουσία τους αγρότες ειδικά από το Νέστο, αλλά και την περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππων. Οι οργανωτές είναι ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου και τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, το οποίο αμέσως μετά τις ομιλίες μετετράπη σε πορεία, που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Παπακοσμά στο διοικητήριο, ενώ οι διαδηλωτές επανήλθαν στο σημείο απ΄ όπου ξεκίνησαν, όπου μοιράσθηκαν δωρεάν αγροτικά προϊόντα από τα τενάγη των Φιλίππων και την επαρχία Νέστου.

Το συλλαλητήριο παρακολούθησαν αρκετοί αγρότες που ήρθαν κυρίως με τα τρακτέρ, αγροτικά αυτοκινητα κι άλλα μέσα μεταφοράς, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι.

Σε αυτό εκπροσωπήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους, 56 φορείς του νομού Καβάλας.

Αισθητή ήταν η παρουσία των εργαζομένων στα Λιπάσματα. Ήλθαν με δύο λεωφορεία από το εργοστάσιο στο δημοτικό κήπο. Δυναμικό παρόν έδωσαν οι εργαζόμενοι στην Kavala Oil.

Παρόντες ήταν επίσης εργαζόμενοι στο δήμο Καβάλας, στη Δημώφελεια, στο Δήμο Παγγαίου, ιδιωτικοί υπάλληλοι, πολλοί επαγγελματίες, εκπρόσωποι σωματείων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας.

Από το χθεσινό συλλαλητήριο απουσίαζε λόγω έκτακτων επαγγελματικών υποχρεώσεων ο Παναγιώτης Αρσονιάδης.

Άντρες της τροχαίας ρύθμιζαν την κυκλοφορία, καθώς δημιουργήθηκε κυκλοφοριακή αναστάτωση, αφού το κέντρο της πόλης διέσχισαν τα τρακτέρ, ενώ στη συνέχεια στάθμευσαν μπροστά από το δημοτικό κήπο.

Συνολικά στο κέντρο της πόλης βρέθηκαν 40 τρακτέρ, 30 από την επαρχία Νέστου και 10 από τα τενάγη Φιλίππων.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν 10 τουλάχιστον ΤΑΧΙ, περισσότερα από πέντε φορτηγά και σαράντα αγροτικά αυτοκίνητα.

Τα πρώτα τρακτέρ έφτασαν στο δημοτικό κήπο στις 11.30 το πρωί. Ήταν δέκα τρακτέρ προερχόμενα από τον πρώην δήμο Φιλίππων.

Τα τρακτέρ και τα φορτηγά από την περιοχή του Νέστου, ήρθαν νωρίτερα στην Καβάλα, γι΄ αυτό και στάθμευσαν προσωρινά στο ύψος του Χαλκερού. Έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης στις 12.10 το μεσημέρι. Στα τρακτέρ είχαν τοποθετηθεί ελληνικές σημαίες. Νωρίτερα έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης τα αυτοκίνητα ΤΑΧΙ, ενώ αισθητή έκαναν την παρουσία τους στη συγκέντρωση τα φορτηγά αυτοκίνητα, που έφτασαν στο δημοτικό κήπο στις 12.20 το μεσημέρι. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων χτυπούσαν δυνατά την κόρνα.

Το συλλαλητήριο άρχισε στις 12.45 πρώτα λεπτά. Οι ομιλίες διήρκεσαν περίπου μισή ώρα. Αμέσως μετά άρχισε η πορεία διαμαρτυρίας.

Μεταξύ αυτών που έδωσαν παρόν στη συγκέντρωση χθες, ήταν: ο Θόδωρος Καλλιοντζής (πρώην νομάρχης, νυν δημοτικός σύμβουλος), ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Πέτρος Τραγαντζόπουλος, πολλοί δικηγόροι με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Θανάση Αθανασίου, περιφερειακοί σύμβουλοι, όπως ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης, εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιδήμαρχος Σάββας Εμφιετζής, ο αντιδήμαρχος Τάσος Χατζηαναστασίου.

Οι ομιλίες είχανε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον. Πρώτος μίλησε ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης. Είπε ότι η σημερινή κατάσταση, δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρα. Ζήτησε η ανάκαμψη να προέλθει από την τοπική αυτοδιοίκηση. Γενικότερα είπε από την αυτοδιοίκηση.

Ο Τάσος Ιωαννίδης πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ είπε, ότι από τη μια η τρόικα ζητά συγγνώμη για τα λάθη της, από την άλλη επιμένει σ΄ αυτή τη λάθος συνταγή. Έρχονται – είπε – νέες απολύσεις. Απηύθυνε κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία καπνεργάτη, την προσεχή Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Μιχαηλίδη. «Φτάνει, ως εδώ. Δεν πάει άλλο. Πτωχεύει ο λαός, πτωχεύει η κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η ομιλία του εκπροσώπου των αγροτών Νέστου, Γιάννη Πασαλίδη. Ήταν ο πρώτος ομιλητής που καταχειροκροτήθηκε καθώς φάνηκε ότι συγκέντρωσε την προσοχή του ακροατηρίου.

Ο Γιάννης Πασαλίδης είπε μεταξύ των άλλων: «Σήμερα υπάρχει ένα μόνο αίτημα. Η επιβίωση του καβαλιώτικου λαού. Να μην πυροβολούν κάποιοι το συλλαλητήριο».

Αμέσως μετά το Γ. Πασαλίδη πήρε το λόγο ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα λιπάσματα, Γιώργος Τσιμενίδης που έκανε τη μεγαλύτερη χρονικά ομιλία. Είπε ότι πρέπει ν΄ αποτραπούν καινούρια μέτρα και να σωθεί η βιομηχανία. Εμείς είπε κρατάμε στον αγώνα. Η κυβέρνηση – είπε – αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων στο θέμα της βιομηχανίας. Όπως συμπλήρωσε οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα δε θέλουν να δουλεύουν και να πληρώνονται υπερωρίες, προτιμούν αυτές να γίνουν θέσεις εργασίας. Επί του θέματος μάλιστα ζήτησε να παρέμβη και η επιθεώρηση εργασίας και ο ΟΑΕΔ ώστε οι υπερωρίες να γίνουν προσλήψεις νέων εργαζόμενων στο εργοστάσιο.

Ο Γ. Τσεμενίδης είπε επίσης ότι οι εργαζόμενοι ζητούν οριστική κι όχι προσωρινή λύση του προβλήματος της βιομηχανίας.Η βιομηχανία τόνισε είναι οι δικές μας Θερμοπύλες και θα τις φυλάξουμε όλοι μαζί.

 

Διαβάστε επίσης