Περί άλλων τυρβάζουν στην Αθήνα – Τι θα γίνει επιτέλους με τις βίζες των Τούρκων;

 Περί άλλων τυρβάζουν στην Αθήνα – Τι θα γίνει επιτέλους με τις βίζες των Τούρκων;

Οργή επικρατεί στις τάξεις των τουριστικών φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αλλά και στη διοίκηση της περιφέρειας από την αδικαιολόγητη γραφειοκρατική καθυστέρηση που σημειώνεται στη χορήγηση τουριστικής βίζας από της ελληνικές προξενικές αρχές στην Τουρκία. Παρότι υπήρξε διαβεβαίωση πως το πρόβλημα θα επιλύονταν έως την Τρίτη 7 Ιουλίου, αυτό δε συνέβη «λόγω τεχνικών δυσκολιών και αδυναμίας του υπάρχοντος προσωπικού να ανταποκριθεί στη ζήτηση». Σε μία δύσκολη οικονομικά εποχή για τη χώρα που ο τουρισμός θεωρείται πολυπόθητη τονωτική ένεση, χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που αν και επιθυμούν να έρθουν στην ΑΜΘ ωστόσο παρεμποδίζονται στερώντας πολύτιμα έσοδα από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης με επιστολή του αναγκάστηκε να ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Για τη δεύτερη κατά σειρά παρέμβαση της περιφερειακής διοικήσεως προς την κεντρική εξουσία και για τον παραλογισμό της γραφειοκρατικής αγκύλωσης μας μίλησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Αμοιρίδης. Όπως μας εξήγησε, το θέμα απασχόλησε τη διοίκηση της περιφέρειας και τους εμπλεκόμενους τουριστικούς φορείς ήδη από τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έλαβαν από το υπουργείο εξωτερικών, το πρόβλημα θα επιλύονταν. Δυστυχώς, η λύση που επιλέχθηκε δεν εξυπηρετεί τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι έχουν επενδύσει και αναμένουν από μία περιορισμένη χρονικά περίοδο να εισπράξουν κάποια έσοδα.

Οι απώλειες για την περιφέρεια ΑΜΘ εκτιμώνται περίπου σε 10.000 επισκέπτες από την Τουρκία, οπότε αυτονόητη είναι και η τεράστια οικονομική ζημία ειδικά σε μία δυσχερή περίοδο. Το υπουργείο τουρισμού που επίσης ενημερώθηκε αν και δεν είχε αρμοδιότητα, υποτίθεται ότι θα πίεζε το αρμόδιο υπουργείο εξωτερικών, το οποίο πάντως είχε υποσχεθεί ότι θα επιλύονταν το τεχνικό πρόβλημα στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Είναι ενδεικτικό ότι βίζες θα δοθούν εντός του Αυγούστου αλλά σε όσους επισκέπτες είχαν καταθέσει αιτήσεις έως τις 23 Ιουνίου.

Η απώλεια εισοδήματος για τις παραλιακές μονάδες της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θάσου είναι τεράστια. Η λύση θα εξασφαλίζονταν εύκολα με τη μετακίνηση κάποιων υπαλλήλων, ενώ η καταβολή ποσού 60 ευρώ ανά βίζα θα επαρκούσε για την κάλυψη της υπαλληλικής μετακίνησης και της χρήσης εξοπλισμού. Ο δε όγκος αιτήσεων αφορά σε περίπου 500 βίζες ανά ημέρα. Είναι τραγελαφικό να καταγράφονται ακυρώσεις κρατήσεων από Τούρκους επισκέπτες όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά εξαιτίας της αδυναμίας του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί σε κάποια αιτήματα. Ακόμη και η έκδοση της βίζας των 72 ωρών θα αποφόρτιζε την κίνηση του προξενείου, αλλά η Αθήνα ουδόλως απασχολείται με το πρόβλημα της ΑΜΘ παρά μόνο με τα τεκταινόμενα στους πολυτελείς τουριστικούς νησιωτικούς προορισμούς.

Η φετινή σεζόν, παρά τα τεράστια εθνικά προβλήματα, διαφαίνονταν ως θετική για τον τουρισμό. Βάσει των συγκεντρωτικών στοιχείων της περιφέρειας παρατηρείται αύξηση 12% για το τουριστικό ρεύμα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αλλά και αύξηση άνω του 20% για το βαλκανικό τουριστικό ρεύμα. Τα πρώτα δείγματα καταγράφηκαν τον Ιούνιο, ενώ ο Ιούλιος προοιωνίζονταν αίσιος παρά τα όποια προβλήματα. Δυστυχώς, σήμερα καταγράφεται κάμψη και άπαντες προσβλέπουν σε ομαλοποίηση των συνθηκών προκειμένου να ανακτηθούν οι ελπίδες για τους επόμενους θερινούς μήνες.

Διαβάστε επίσης