Περονόσπορος βάζει σε κίνδυνο τα σταφύλια του Νομού Καβάλας Περονόσπορος

 Περονόσπορος βάζει σε κίνδυνο τα σταφύλια του Νομού Καβάλας Περονόσπορος

Περονόσπορος απειλεί τα σταφύλια του Παγγαίου, όλες τις ποικιλίες σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το γεγονός επιβεβαίωσε σε χθεσινή επίσκεψη περιοδεία του σε αμπέλια στη Φωλιά, τις Ελευθερές, το Μυρτόφυτο ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Είδε από κοντά την προβληματική κατάσταση στις καλλιέργειες, μίλησε με παραγωγούς. Το πρόβλημα άρχισε με τις αυξημένες βροχές τον Μάη και τον Ιούνη. Η αλλαγή του καιρού και η άνοδος της θερμοκρασίας -αμέσως μετά τις πολλές βροχές- ευνόησαν επίσης για να δημιουργηθεί το πρόβλημα. Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα αλλά το πρόβλημα επιμένει. «Ζητούν» άνοδο της θερμοκρασίας και καύσωνα αφού μόνο έτσι η παραγωγή τους θα γλιτώσει τα χειρότερα. Το κυριότερο; Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τον περονόσπορο!
Ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα σταφύλια της Ηλείας με αποτέλεσμα να έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή ερώτηση από βουλευτή του Νομού. Η ερώτηση της κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου αναφέρεται στο πρόβλημα της δικής της εκλογικής περιφέρειας. Ότι όμως αναφέρεται στην ερώτηση ισχύει και για τα σταφύλια του Παγγαίου: «Ρωτά λοιπόν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί δεν ασφαλίζεται και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛ.Γ.Α. η σημαντικότερη και βλαπτικότερη ασθένεια της αμπέλου, καθώς και αν προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να ασφαλίζονται οι παραγωγοί έναντι του κινδύνου αυτού. Η Ηλεία Βουλευτής ερωτά επίσης, αν είναι δυνατόν, μια τέτοια προσθήκη αιτίας στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. είναι δυνατόν να αποκτήσει αναδρομική ισχύ για να μην αναγκαστούν οι αμπελοκαλλιεργητές να καταφύγουν στα Π.Σ.Ε.Α. για να αποζημιωθούν. Υπενθυμίζεται ότι οι αμπελοκαλλιεργητές της Ηλείας έχουν υποστεί παρόμοια βλάβη και το 2012 και ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί».
O περονόσπορος αποτελεί το σπουδαιότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι είναι δυνατό να προκαλέσει ολική καταστροφή της παραγωγής. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1881 στη Μεσσηνία και από τότε ενδημεί στην χώρα μας, απειλώντας ιδιαίτερα περιοχές με συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Διαβάστε επίσης