• 20 Μαΐου 2024,

Πετυχημένη άσκηση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα

 Πετυχημένη άσκηση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ακόμα και μαθητών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας, παλιό τεχνικό λύκειο, άσκηση που διοργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές του σχολείου αλλά και το ΕΚΑΒ.

Σκοπό της άσκησης η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των πυροσβεστικών δυνάμεων, η προώθηση συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, η εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας κι αποτελεσματικότητας των εμπλεκόμενων, η βελτίωση συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων και της επαγγελματικής κατάρτισης του πυροσβεστικού προσωπικού.

Συμμετείχαν προσωπικό και οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, προσωπικό και εξοπλισμός των εκπαιδευτηρίων, προσωπικό και όχημα του ΕΚΑΒ.

Η άσκηση έγινε σε κτήρια του σχολείου και σ΄ έναν συνολικά οικοπεδικό χώρο 16.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε κατάσβεση πυρκαγιάς κι απεγκλωβισμό μαθητή συνέπεια ατυχήματος, κατά τη διάρκεια πρακτικής εκπαίδευσης. Το περιστατικό αυτό υποτίθεται ότι έγινε στα εργαστήρια του σχολείου.

Ειδικότερα το περιστατικό αναφέρονταν στο σενάριο ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης τριών εκπαιδευομένων σε πρακτικές θερμής συγκόλλησης παρουσία και του εκπαιδευτή τους στο ισόγειο εργαστήριο από απροσεξία προκαλείται ανάφλεξη, έκρηξη σε φιάλη ασετυλίνης. Η φωτιά υποτίθεται ότι παίρνει γρήγορα διαστάσεις, ενώ από την έκρηξη τραυματίζεται σοβαρά μαθητής που εκείνη την ώρα εργάζεται στην αίθουσα.

Έτσι οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν διάσωση του εγκλωβισμένου ατόμου.

Στο σημείο της άσκησης ήταν ο διοικητής της πυροσβεστικής  υπηρεσίας Καβάλας, πύραρχος Γιάννης Βασιλειάδης, ο διευθυντής του σχολείου, όλοι οι μαθητές, καθώς το σχολείο εκκενώθηκε προληπτικά και οι εκπαιδευτικοί.

«Ήρθαμε σε πέντε λεπτά, όπως επίσης σε πέντε έφτασε στο σχολείο και το ΕΚΑΒ», είπε ο κ. Βασιλειάδης στους δημοσιογράφους. Όπως τόνισε γίνονται εκπαιδεύσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Πρέπει  – είπε ο κ. Βασιλειάδης – αυτοί οι άνθρωποι να μάθουν ν΄ αντιμετωπίζουν έκτακτα συμβάντα χωρίς πανικό».

Ο διευθυντής του σχολείου τόνισε ότι επρόκειτο για μία πραγματική άσκηση καθώς όπως είπε όλα έγιναν σε πραγματικό χρόνο.

Ευχαρίστησε την πυροσβεστική υπηρεσία και τόνισε ότι η εκκένωση του σχολείου έγινε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.

Ο εκπαιδευτής κ. Αργυρίου είπε ότι το σχολείο άδειασε σε ενάμιση λεπτό, χρόνος τον οποίο χρειάστηκε να βρεθούν όλοι οι μαθητές, 330 περίπου, στην αυλή.

«Η άσκηση πέτυχε» είπε ο κ. Αργυρίου κι ευχαρίστησε την πυροσβεστική υπηρεσία.

 

Διαβάστε επίσης