Πληρωμή τυφλών στα γκισέ κι όχι στα ΑΤΜ

 Πληρωμή τυφλών στα γκισέ κι όχι στα ΑΤΜ

Δελτίο τύπου εξέδωσε χθες ο Σύνδεσμος Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας ζητώντας εξυπηρέτηση των τυφλών να μη γίνεται στα ΑΤΜ των τραπεζών, αλλά μέσα σε αυτές. Το κείμενο αναφέρει τα ακόλουθα:

Πρόσβαση των τυφλών εργαζομένων, συνταξιούχων και δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στο μισθό, τη σύνταξη και το επίδομά τους

Η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας, ως μέρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, όργανα που ήδη έχουν αποστείλει σχετικές επιστολές στα αρμόδια υπουργεία, εφιστά και αυτή από την πλευρά τηςτην προσοχή των αρμόδιων υπουργών σχετικά με την  άμεση λήψη μέτρων για την πρόσβαση των τυφλών εργαζομένων, συνταξιούχων και δικαιούχων προνοιακού επιδόματος στο μισθό, τη σύνταξη και το επίδομά τους.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με όσους συνταξιούχους δεν είχαν στην κατοχή τους κάρτα για την ανάληψη της σύνταξής τους, υφίσταται και για τους δικαιούχους του προνοιακού επιδόματος τυφλότητας, που έχουν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό από την καταβολή των επιδομάτων, αλλά δεν διαθέτουν κάρτα για να μπορούν να τα πάρουν. Θα ήταν εύλογο και αναγκαίο να δοθεί και στους δικαιούχους του προνοιακού επιδόματος το δικαίωμα να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους από τα υποκαταστήματα των τραπεζών που είναι ανοιχτά.

Επιπρόσθετα, το σύνολο σχεδόν των ΑΤΜ των τραπεζών δεν είναι προσβάσιμο στους πολίτες με προβλήματα όρασης και τύφλωση και οι άνθρωποι αυτοί με δεδομένη την προαναφερθείσα αδυναμία πρόσβασης στα ΑΤΜ, δεν έχουν καν αιτηθεί την έκδοση κάρτας. Το πρόβλημα όμως για τη συγκεκριμένη κατηγορία αναπηρίας δεν πρόκειται να λυθεί με την έκδοση κάρτας, γιατί δεν είναι δυνατό σε καθημερινή βάση να βρίσκουν διαθέσιμο και έμπιστο άτομο, ώστε να προβαίνει στη σχετική ανάληψη για λογαριασμό τους.

Σημειωτέον, ότι οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης  έχουν λόγω της αναπηρίας τους αυξημένες ανάγκες πρόσβασης στις προαναφερθείσες πηγές εισοδήματος.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ζητάμε να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα αυτά, ώστε οι πληρωμές να πραγματοποιούνται για τους τυφλούς και τα άτομα με  προβλήματα όρασης από τα γκισέ των τραπεζών μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά στις 15 ημέρες για το σύνολο του ποσού που θα εισέπρατταν από τα ΑΤΜ αν έκαναν ανάληψη μέσω κάρτας σε καθημερινή βάση.

Είναι προφανές, ότι όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη μας το καλύτερο σενάριο, η υπαγωγή των μισθών, των συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων των πολιτών σε capital control θα διαρκέσει αρκετό διάστημα.

Επίσης, θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο γεγονός την έγκαιρη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου-Ιουνίου στους δικαιούχους, καθώς για την πλειοψηφία των τυφλών το προαναφερθέν επίδομα αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδου και είναι ζήτημα επιβίωσης.

Τέλος, απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες, τους εργαζόμενους των τραπεζικών υποκαταστημάτων και τους αστυνομικούς να επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία και να αποφεύγονται περιστατικά αψιμαχιών και αρνητικών συμπεριφορών προς τα τυφλά άτομα, αλλά και τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις γενικότερα, όταν επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για προτεραιότητα.

Με εκτίμηση, για την Δ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΡΕΜΥΔΑΣ  ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ                 ΜΑΟΥΝΑΤΖΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΚΩΝ/ΝΟΣ

Διαβάστε επίσης